Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Üdvözlünk a honlap nyílt felhasználású információs felületén!

 

Ne kíméld a billentyűzetet!   ;O)  

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nyírjes...

(Balu , 2013.01.20 14:10)

Igen, nemrég jöttünk haza.
Esik valami de csúszik a léc! ;O)
Ha tudtok, menjetek késő este, akkor talán már fagyni fog...
Mindjárt felrakom az útvonalat!

:O)

(Balu , 2013.01.19 21:19)

Szia Éva!

Ha Somának jó a 42-es cipő (SNS Profil kötéshez), van egy tartalékom.

Holnap én egy laza tempójú Nyírjes-kört vállalok (izomláz a köbön a tegnapi kalandom után).
Valamikor délelőtt, amikor még recseg a mínusz.
A Régi Víztoronytól indulok.
Ha úgy gondoljátok... ;O)

Üdv!

Re: :O)

(kovacsp, 2013.01.20 09:24)

Hát még mindig nem vagyok meggyőződve arról, hogy a hüvelykujjam szeretne bármennyit is síelni, de azt hiszem megpróbálkozom vele.
Balu, mit szólnál, ha kipróbálnánk Orsi és Peti nyomait?
Azt nem mondom, hogy folytassuk azokat még tovább délre, mert pont onnatól nagyon mély jégvályús teherautónyomot találtunk tegnap (csak úgy gyalogosan), de ezekt az utakat azért bejárhatnánk.
Neked a 11-es indulás már késő lenne? Mondjuk a mínusz már most sem recseg nagyon, csak 2-3 van belőle (persze itt bent a városban).
Hívj, ha még olvasod ezt indulás előtt!

Re: :O)

(Éva, 2013.01.20 13:05)

Mi a helyzet kinn? A kórháznál most pont esőféle esik. Voltatok kinn de.?
Üdv.: É

KöszI!

(Éva, 2013.01.19 22:33)

Köszi az infókat. Mi csak du. tudunk menni, remélém még jó idő lesz! Egyenlőre még nekünk is van egy tartalék cipőnk, de köszi!
Üdv: Éva

budenszki.peter@gmail.com

(Budenszki Péter, 2013.01.19 22:15)

Szia!

Mi is tapostunk ma nyomot a Nyírjesben: https://maps.google.com/maps/ms?msa=0&msid=202579054485519056391.0004d3aa827c32283e030
Használjátok egészséggel! 2-3 x átmentünk rajta, így már élvezhetőbb.

Üdv: Orsi és Peti

Patvarcon

(Éva, 2013.01.19 19:05)

Sziasztok!
A gyerekekkel szánkóztunk a patvarci dombon, addig Soma ment egy-két kört fenn a dombtetőn. Ez ma du. volt. Lesiklás közben végül sajna elhagyta a cipőtalpát, de megtalálta! :O)))
Holnap készülünk egy rövid időre, amikor én is végre próbálkozhatok. Még nem döntöttünk, hova.

A Börzsönyből jelentem...

(Balu , 2013.01.19 10:20)

A tervezett starttól jóval később, 11 után vágtam neki a tervezett Diósjenő-Királyrét-Nagy Hideg-hegy útvonal gyalogos felderítésének.
Az első szakaszt a térkép alapján nagyvonalúan 8 km-re tippeltem, de valójában 12 km. Amikor ez kiderült, lemondtam a NHH meghódításáról (és jól tettem!).
A kocsit az "Behajtani tilos!" táblánál kialakított parkolóban hagytam és a Z jelzésen felcaplattam a régi katonai útra, ami egészen Kr-ig visz.
Az útra érve kellemes meglepetés fogadott: traktorral eltolták a havat, a viszonyok optimálisak a sítúrázásra!
Miért is nem hoztam magammal a léceket?
4 km-nél egy friss irtásnál azonban véget ért az örömöm, szűzhavas 3 km következett a féllábszárig érő hóban, igazi step-aerobic. :O)
Miért is nem hoztam magammal a léceket?
A küszködésemnek egy terepjáró-nyom vetett véget, ami Kr-ig segítette haladásomat. Bár nem süppedtem olyan mélyre, de folytonos kötéltáncra kényszerített. Most különösen előnyös volt a túrabotok használata.
Miért is nem hoztam magammal a léceket?
A műútra érve - ami tökéletesen fedve volt hóval - még majdnem 3 eseménytelen km volt hátra a BÜFÉ-ig.
14:50 volt, mire odaértem, de nem tudtam sem meleg ételt, sem forró teát venni, mert a Büfé hétköznapokon 7-14-ig van nyitva...
Sebaj: magvas cipó, alma, langyos tea és indulás vissza Dj-re.
Már erősen sötétedett, amikor elértem a szűzhavas részt a havazástól kissé fedett nyomaimmal. Látok még, nem kell a fejlámpa.
Mikor lesz már vége? Az erdős részeken nem látom a nyomaimat, elő a szuper fejlámpát! Takarékos üzemmódban alig látok vele (???), erősre kapcsolom, de hamarosan az is csak alig pislákol. A hideg lekapta az aksikat!
Kikapcsolom, mert a végén a Z levágásnál jól fog még jönni, hogy ne kelljen a dózerúton végigmennem (legalább 20-30 p kerülő).
Inkább új nyomot taposok.
Miért is nem hoztam magammal a léceket?
Már elmúlt este 6 is, amikor végre elérem a depót.
Még 4 km!
Az erdő vadjai igen aktívak, hirtelen felbukkanásaikkal néha meglepnek.
Nehezen telnek a 100 m-ek.
A GPS-en többször is ellenőrzöm az útvonalat, mert már gyanúsan soknak tűnik a táv. De nem, még 2 km! A francba!
Végre feltűnik a Z jelzés. Bekapcsolom a fejlámpát, egészen biztató fénye van. Húúú, nem kell a kerülőúton mennem!
Lebotorkálok a turistaúton, közben többször is megrántom a derekam: mélyebb a nyom, mint ahogy érzékelem, merev térddel zakkanok a gödrökbe.
Végre lent vagyok a kemencei úton!
Hol a kocsi?
Ja, megvan: fehér bucka az út szélén. Az lesz az!
=============================

Vasárnap reggel jön valaki bejárni az itt leírt Diósjenő-Királyrét-Diósjenő útvonalat?
Ha nem létszükséglet a büfé, 6 km lecsalható a távból... ;O)

Re: A Börzsönyből jelentem...

(kovacsp, 2013.01.19 11:43)

No akkor te is jót kirándultál tegnap! Feri Bá' mondta reggel, hogy 7 felé értél haza, volt mit kipihenni.
Sajnos nekem még igen erős kétségeim vannak a vasárnap felől, mertaz ujjam egyre kevésbé hajlik, és kezd elszíneződni, meg duzzad, bár most épp nem borogatom.
Egyelőre úgy látom, hogy igen nagy marhaság lenne bárhova elmennem síelni, de azért lehet, hogy nem állom meg, és a csesztvei havasokba kinézek. Az még nem akkora bukta, ha mégsem bír semmit az ujjam, és haza kell jönni.
Viktor is kérdezte este, hogy nem megyünk-e valahova síelni, mondtam, hogy ha igen, akkor vasárnap, esetleg vele is lehet egyezkedni, bár ő olyasmit említett, hogy az apja menne Dac'ovba (Dacsólám) lesiklani, és esetleg onnan túra?
Majd még meglátjuk.

kicsit küzdelmes

(kovacsp, 2013.01.18 21:53)

Mivel ma még világosban el tudtam indulni (fél négy felé), ezért nem az Ipoly-partra akartam menni, hanem ki a Nyírjesbe. Ehhez persze nem voltak optimálisak a hóviszonyok, de az elhatározás megvolt.
Az már a sétányon kiderült, hogy a szűz hó (mondjuk inkább aggszűz) mégsem roskadt össze annyira az olvadástól, hogy jól megtartsa a lécet, így lehetett nyomot taposni. Aztán az iparvágányon a lejárt rész egész tűrhető volt, a Homoki szőlőkben viszont nagyon szét volt járva az út, inkább a szélén küzdöttem. A külsőbb régiókban és a tavak felé valamennyi régi nyom mindig volt, amiben tűrhetően lehetett haladni. A Hetes-tótől a vasút felé eső telkek közé kanyarodtam, és ott egy pocsolya állagát nem jól mértem fel, nem tartott meg a kásás hó, és elmerültem benne. Kicsit hideg volt, de bíztam benne, hogy majd a mozgástól felmelegszik a víz, így is lett. Az ipolyszögi földúton egy szál vékony autónyom volt, jobb híjján abban billegtem fölfelé. Rövid szakaszon az is megszűnt, elkanyarodott egy les felé, de aztán előkerült egy másik.
A bombatölcséres fenyvesből tényleg nem sok maradt, egész furcsa nélküle a táj, most is épp rakodtak. Aztán Ipolyszög felé fordultam, majd fel a pince mellett a galibai szántó széléig, végig a fenyvesben. Ott el is fogyott a nyom, illetve másfelé kanyarodott, igy a szántó tetejéig én törtem a nyomot, de ott volt a tudat, hogy visszafelé majd a lejtőn a nagyobb sebességnél jól megtart a hó, és simán lecsúszok. Fent két pohár tea, aztán indultam vissza, mert már így is 75 percnél jártam (futva 80-85 perc körül volt régebben, de oda-vissza).
No lefelé mégsem sikerült a sima lecsúszás, se nem lejtett, se nem tartott meg, bár tényleg könnyebb volt, mint felfelé.
Aztán csináltam egy hülyeséget, igazából nem is ekkor, hanem még odafelé. A szántó szélén végig lecsúsztam az alsó sarokig, de a tavaly épített karámnál van egy igen meredek rész, no ott nem kellett volna lejönni, hanem felfelé kellett volna arra menni. Szóval dobtam egy seggest, szándékosan, mert túlságosan begyorsultam, és nem volt hely fékezni. Csak a kezem előbb ért le, és a jobb hüvelykujjam meghúzódott. Ki nem ficamodott, de elkezdett dagadbóni, meg fájni. Sokat nem foglakoztam vele, mert még majdnem az út fele hátra volt, csak így nehezebb volt jobb kézzel botozni.
Érdekes módon a többi lejtő a lecsúszást legkevésbé sem segítő nyomaival még a szürkületben sem okozott gondot, és sokkal könnyebben ment hazafelé mint vártam, nem voltam fáradt sem. A Hetes-tónál megint teáztam, és ott felvettem a lámpát, emrt addigra besötétedett. A Homoki szőlőktől persze már nem kellett, de a z erdőben még igen, mert különben össze-vissza elvitték a lécet a mindenféle nyomok. (pl. míg én a "hegyen" voltam, egy lovas végigment az odafelé fektetett nyomomon)
No azért csak hazaértem, 2ó 24' lett, és a gugli szerint 14 km. A leírásból kiderülhetett, de az időből mindenképp, hogy ez abszolút sítúra volt, a hóviszonyok miatt sífutó mozdulatokra nem volt mód.
Kezdőknek semmiképp nem javasolnám ilyen körülményke között az ismerkedést, mert csak megutálni lehetne, de nekem teljesen jó volt.
Most aztán borogatom az ujjam erősen, hátha vasárnapra javol valamit.

kedvenc fórumomról:

(kovacsp, 2013.01.17 22:02)

Téli örömök....(naplórészlet)
Január 14. Elkezdett esni a hó. Az első téli hó,régóta nem esett ilyen gyönyörűen. Nejemmel forró rumos teát iszunk az ablak mellett és gyönyörködünk a puha pelyhek táncában,ahogy a fákhoz tapadnak és lágy paplanná válva,betakarják a földet.. Január15. Csodálatos reggelre ébredtünk. A kristályos fehér hó befedte a tájat. Micsoda látvány! Minden fa és a sövény szűzi fehér köntösben pompázik. Délelőtt havat lapátoltam,remek mozgás,évek óta először éreztem magam ilyen felfrissültnek. A garázsfeljárót is,meg a járdát is megtisztítottam. Később jött egy sárga hókotró traktor és véletlenül rákotorta az útról az összenyomott havat a garázsfeljáróra. A hókotró sofőrje mosolygott és integetett,visszaintegettem,és újra kiástam a garázsfeljárót. Január 16. Újabb 20 centi hó esett és a hőmérséklet lement mínusz 12-re.Néhány faág letört a zúzmara súlyától. Megint ellapátoltam a garázsfeljárót,nem sokkal rá jött a hókotró és ellen tolta a buckát. Január17. Mára kissé kitavaszodott,nagy locs-pocs keletkezett,ami délutánra jéggé fagyott.Vettem mindkét kocsinkra szögesgumikat. Le akartam törni egy jégcsapot,de elcsúsztam a garázsfeljárón és hanyatt vágódtam.Az orvos 20000-ret kért,szerencsére nem tört el semmim. Az időjárásjelentés újabb havazást jósolt. Január18. Ma jó hideg van.Eladtam a nejem kocsiját és vettem egy négykerék hajtású terepjárót,hogy el tudjon menni bevásárolni.Megcsúsztam a kocsival és nekimentem egy oszlopnak.A karosszéria jobb első része alaposan behorpadt. Éjjel újabb 25 centi fehér franc esett és mindkét kocsit teljesen ellepte. Ma is lapátolhatok. A nyavajás hókotró ma kétszer is itt volt. Január19. Fogcsikorgató minusz 19 fok. És szakad az az átkozott. Már nincs egy fa sem a telken,amin van ép ág. Éjjel elment az áram. Befagyott a gázóra. Megpróbálva megmenekülni a megfagyástól,gyertyát gyújtottunk. Előszedtem a régi petróleum melegítőt is,ami felborult és majdnem leégette a házat. A tüzet sikerült eloltanom,de megégett a kezem és eltünt a szemöldököm és a szempillám. Az autó megcsúszott a zimankós úton a kórház felé és teljesen összetört. Január20. A kibaszott fehér nyavaja csak jön lefele,mintha fizetnének érte. A család összes ruháját fel kellett vennem,csak,hogy a kurva levélszekrényig el tudjak menni. Ha megfogom azt a stricit aki a hókotrót vezeti,feltépem a mellét és kiszaggatom a szivét. Azt hiszem,a sarkon túl bújik el a sárga dög és csak arra vár,hogy befejezzem a lapátolást, és akkor százzal végigsöpör és betemeti a garázsfeljárónkat. Az elektromosság nem működik,a vécé befagyott és a tető egyes részei is elkezdtek rogyadozni. Január21. Egész kurva éjjel az a rohadt kurva fehér szar és jég meg a faxom tudja mi a franc szakadt a kurva földre. A nyomorult hókotróhoz hozzávágtam a baltát,de nem talált. Nejem elköltözött. Azt hiszem hóvakságot kaptam. Nem tudom mozgatni a lábujjaimat. Nem láttam a napot hetek óta. Minusz 20 fokos jeges szél söpör végig a letört fák között. Az időjárásjelentés újabb havazást jósol.....Mit röhögsz????????? Teee...te SZEMÉT !!!! Már nem integettem.

hova?

(kovacsp, 2013.01.17 21:57)

Szlovákiába nem mennék, de ha lesz valami jobb idő (hideg és hó), akkor valami közelebbiről lehet szó, lássuk meg, mit hoz a holnap.
Anyósom 50 cm havat dobott el Sopronban, annak a fele is elég lenne nekünk!

Vagy?...

(Balu, 2013.01.17 16:00)

Azt nézem, hogy a Börzsönyben már napközben is mínusz 1-2 fok volt és lehetne egy Diósjenő - Királyrét - NHH oda-visszát nyomni.
Vagy valami hasonlót... ;O)

Hétvége?...

(Balu, 2013.01.17 15:31)

Nem jött be a hideg. :o(
Szombaton megy valaki síelni vagy sífutni a szlovák hegyekbe?
(Sachticky, Donovaly, stb)

Papírkutya...

(Balu, 2013.01.16 10:50)

... vagyok, mert én bizony hétfő este - egy igen mozgalmas, de sport-mentes nap után - nem tudtam rávenni magam a még szakadó, de már olvadástól latyakos hó megsíelésére. Kedden dolgoztam (az idő cseppet sem volt kedvezőbb, sőt...), de ahogy elnézem, ma sem fogok csatolni. :O(
Elvileg holnap már recsegnek a mínuszok és a hétvégéig talán még egy kis friss havat is kapunk!
Én megvárom... ;O)

amerre épp lehetett...

(kovacsp, 2013.01.16 08:40)

A keddi egész napos olvadás nem vette el teljesen a kedvemet a síeléstől, este f8 felé nekiindultam. Az világos volt, hogy sehol nem eszményi a hó, ezért azt találtam ki, hogy a sétányon fektetek egy nyomot magamnak, és ott próbálkozom ameddig kedvem van, esetleg teszek egy kitérőt a Homoki-szőlők letaposott útjaira.
Aztán kilépve a ház elé rögtön győzött a józan ész, és nem a 25 cm-es vizes hóba vetettem bele magam, hanem a letolt, bár enyhén latyakos utcán indultam el. Ez kielégítő volt, így a sétányt inkább hagytam, és a Homoki felé vettem az irányt.
Ott a földutakon egészen jól csúszott a léc a kocsinyomban, de az egykori kábeldoblerakónál délre nem vittek nyomok, pedig arra akartam tenni egy kört a telkek között. Így Újkóvárra küzdöttem le magam (arra sem volt nyom), onnan viszont már volt Szobokpuszta és a tavak felé. Arra egészen jó az út. Lámpát szerencsére vittem, néhol kellett is az összgyúrt keréknyom miatt.
A tavaktól aztán felmásztam a nyírjesi buszfordulóhoz, és a Ridens (volt úttörőtábor) sarkánál ráakadtam Andi nyomaira. (Amiben titkon erősen bíztam, bár nem reméltem, hogy ilyen vizes hóban is sível ment). Ezen aztán hazajutottam a város széléig (köszi Andi!), onnan meg az új templom felé az utcákon haza, 7,9 km lett.
Igazából sokkal kellemesebb és kevésbé vizes síelés volt, mint amire előzőleg számítottam.

merre?

(kovacsp, 2013.01.15 13:05)

Valaki esetleg fektetett vagy látott nyomot másfelé?

ujjé...

(kovacsp, 2013.01.15 13:04)

... a Ligetben nagyszerű!
Régebben többször előfordult, hogy ha volt elegendő hó ahhoz, hogy "lábon" el lehessen jutni a Ligetig, akkor ott köröztem.
Amióta a gyöngykavicsozás és a rabok által készített fekvőrendőrök elkészültek, sosem volt annyi.
No hát tegnap este aztán már volt elég, két hólapátolás között elcsúszkáltam odáig, és hát a Nyírjes vagy a gát mély szűz hava sem vonzott eléggé.
Az utcákon remekül lehetett haladni, bár a meleg hó miatt nem szaladt nagyon a léc.
A Liget büfétől meg a kis körön haladtam körbe, előszörlábbal kitaposott nyomon, de már akkor is gyanús volt, ami aztán a gyarmati hősnők obeliszkje felé közeledve világossá vált: ez bizony sínyom (csak odáig összetaposták). Nem tudom ki lehettet az elkövető, de ő sem egy kört ment, az biztos. Talán Kovács Józsi?
Aztán ahogy köröztem, végig meglett körbe a nyom, amit csak néhány arra sétáló rongált, pedig lámpafénynél olyan szép volt a liget, hogy igazából mindenkinek ott kellett volna tolongania.
Csak 10 kört mentem (háztól házig kb. 7,2 km), mert a sarkam ragtapasz után kiáltott. Minden télen alaposan beragasztgatom a sarkam, hogy ne bántsa a cipő, ezen a télen ezt eddig megúsztam, még a vasárnapi hosszún sem volt semmi gond, de most ugyanazzal a zokni-cipő párosítással is jelzett a lában, így hazaindultam.
Fura volt az utcákon, hogy nagyon nem csúszott a léc, a ligetben saját nyomban 3-4 percenként visszatérve egészen gyorsan haladtam már.
Jó volt, szép volt!

egy jó hosszú

(kovacsp, 2013.01.13 20:46)

Ha már tegnap nem jutott rá idő és energia a síelésre, gondoltam ma bepótolom.
Mivel a hó még a ma esettel együtt is elég vékonyka volt (ezt leginkább a sétányon éreztem meg), ezért megint az Ipoly-partra mentem, az irányt a szélirány határozta meg (odafelé szembe fújjon).
És mivel most keletről fújt, ezért Őrhalom felé indultam, du. 3-kor. Azt hittem, hogy a gát már jól le lesz taposva de még tegnapi nyomok sem nagyon voltak, pedig tegnap még igen szép (bár szeles) idő volt. A léc azért jól csúszott, köszönhetően az elég hidegnek.
A hídig a gáton, onnan jó darabon a gát tövében, egy kocsinyomon síeltem, aztán a kórházi gátelágazást elhagyva kb. egy km. után újra felmentem a gátra, mert a tövében nagyon oldalra lejtett az út. Ott egyébként már csak két lábnyom bandukolt, a gazdáikkal találkoztam is a Háromdombnál, két hölgy ballagott visszafelé. Én még mentem tovább a hmokbányákig, majd el a Fekete-vízig, és mellette tovább egészen a 22-es út hídjáig, 73 percnél fordultam.
A szélirány-választás bejött, odafelé szembe fújt, de nem volt zavaró, hazafelé meg még tolt is, bár csak lelkileg. Viszont most nagyon jó volt a saját nyomom, néhol kifejezetten sífutó ritmusban lehetett haladni.
Mire a város szélére értem, már eléggé sötétedett, de a gáton azért lehettet bőven látni. Tartottam tőle, hogy a végére már nagyon elfáradok, de érdekes módon nem, úgy látszik jót tett a két nap pihenés.
Így 2ó 28 perc lett a 18,9 km, ha a hazafelé útban megejtett szaloncukrozást-teázást levonom belőle, akkor pont ugyannnyi volt hazafelé is, mint oda, köszönhetően a hátszélnek és a nyomomnak.
Jó volt!
És bár a Drépa-Bgy túra még mindig csak terv, de már halványan körvonalazódik egy Szécsény-Bgy túra terve is :-)

az első a szezonban

(kovacsg, 2013.01.13 18:08)

No, ma megejtettem a szezon első sífutását. Andinak már sokadik volt, mert ő néha sífutva megy dolgozni. Indulás előtt a majd két éve vásárolt és azóta pihentetett wax-szal kicsit megdolgoztam a lécek talpát, talán ennek is (meg a frissen esett 2-3 cm hónak) köszönhetően elég jól mentek a lécek. Persze a letaposott jeges nyomokon nem mindenütt volt ideális, de ahol több hó volt, ott kifejezetten jó volt. Így egész nagy kört nyomtunk (majd 12 km). A bombatölcséres fenyvest elég jól lecsapták (mellette nem is egy nagy élmény menni az úton maradt gallyak miatt, de onnan lefelé a vadaspark kerítése mellett és az Egyes-tótól a Füvészkerthez menő út az nagyon príma. Még egy másik irtás is van, de az a Nyírjes lakott területén, és azt még a múlt héten gyalogosan futva észleltük.
Útvonalunk és az irtások: https://maps.google.hu/maps/ms?msid=203453806210203576822.0004d32df81d97f66da05&msa=0


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25

Következő »