Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Üdvözlünk a honlap nyílt felhasználású információs felületén!

 

Ne kíméld a billentyűzetet!   ;O)  

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

vékonyka

(kovacsp, 2013.01.11 21:25)

Hát a szerdai három, meg a csütörtöki 5cm hó (összesen csak kb. 7) nem ígért felejthetetlen síelést, de a család unszolására csütörtök este azért csak nekivágtam.
Persze ilyen vékony havon csak az Ipolypart jöhetett szóba, így a sétányon indulva, a vágóhídnál kanyarodtam le a gátra, és végig azon mentem az öregek otthonáig, a sorompóig.
Azt hittem, hogy véknyabb lesz a hó és nehezebb a síelés, eredetileg csak a hídig terveztem, aztán megjött a kedvem, és az a tudat is boldogított, hogy hazafelé már nem nekem kell nyomot fektetnem, hanem ott lesz a sajátom.
Hát ebbe kis hiba csúszott, ugyanis hazafelé a nyom ugyan megvolt, de már kicsit tapadt (vagy csak fáradtam?), és hát valóban, hazaérve már csak 0fok körül volt a hő.
Így a nem túl csúszós havon 80perc lett a 10,4 km, ami azért elmarad a dec. eleji 72-től, de nem ez volt túl lassú, hanem az volt igen gyors, a jó kifagyott hótól :-)
A mai olvadás után most péntek eset már vadul hűl a levegő (reméljük maradt még a hóból), meg hétfőtől újabb havat is ígérnek, hát reménykedjünk, hogy beindul az igazi síszezon!

:o¤

(Balu, 2012.12.27 08:22)

Kissé szomorkodva pislogok ki az ablakon: az ígéretesen induló szezon nem akar teljes üzemre kapcsolni.
Mondjuk az időzítés még úgy-ahogy elmegy: másfél hete levert a kórság (a takony-szezonban ez már a második KO-m!) még van egy hét nyűglődésem hátra. :o/
(a BHK szezonzáró bulijára már nem bírtam elmenni!...) :o(
Vagy kevesebbet kellene innom, vagy többet!... ;O)
Pedig az idei síszezonban már nagyon terveztem egy Sachticky-Donovaly-Sachticky-t, ami vagy 25 km, komoly szintekkel, tehát erőnlét is kellene hozzá és a Drépa-Bgy. Projekt sem halad. Legalább egy Patak-Bgy-t le kellene nyomni! :O)

Petike!
Csak mi ketten vettük elő a léceket?...

Re: :o¤

(kovacsp, 2012.12.29 22:20)

No akkor jobbulást!

Nem hiszem, hogy csak mi ketten, Gabiék közül is volt valaki síelni, az biztos, láttam a nyomot a házuk előtt!
A Drépa-Bgy engem is izgat, szerintem arra is kell azért gyúrni, és ha az meglesz, akkor nekiugorhatunk Donovalynak is :-)

karácsonyi kis rövid, és spaní laz

(kovacsp, 2012.12.26 22:29)

A 23,-án leesett kb. 3 cm porhó még nagyon kevés lett volna síeléshez, de a 24.-re eljegesedett tetejével már jó lehetett. Végül csak 25.-én jutottam le az Ipolypartra kipróbálni, és tényleg egészen jó volt, bár régen síeltem már ennyire vékony havon.
Az elkerülő út kanyarjából indultam az erdősáv északi oldalán, és bár sok fű látszott, de a jeges felső részen egész jól csúszott a szél. A legérdekesebbek a hó alatti egérjáratok voltak, igazi érrendszer. Néhol a saját 7.-i nyomaimat is lehette látni a hó alatt, ugyanis a letaposott nyom 18 nap alatt sem tudott elolvadni. A hídig mentem, visszafelé pedig az Ipoly-parti földúton, érdekes módon ott sokkal több hó volt, és néhol keréknyom is akadt.
Most csak egy fél órára volt időm (4,3 km), de ezen a havon akár a Háromdombig is el lehetett volna csúszni.

Ma pedig Madiékkal bevizygáltuk a Spaní laz-i lehetőségeket, bár csak gyalog. Azt hittem, hogy ott jobban megmarad a hó, de a hegy tövében még csak ugyannnyi volt, mint itthon. A hegy tetején néhol megvolt a 8-10 cm, de nagyon vizes, öszeolvadt hó, nem lett volna nagy élmény síelni benne. Hazafelé már elkezdett szemeregni az eső, és mire Gyarmatra értünk, már az is látszott, hogy most már az Ipoly-partnak is lőttek...

last minute

(kovacsp, 2012.12.16 22:28)

Ez még péntek este történt: hallva a szombati ónos esőkről és egyéb cudar időjárásról szóló előrekelzéseket, péntek este még valahogy rávettem magam a síelésre. Bár csak egy Ipoly-gátas kanyart terveztem itthonról a BSE pálya felé, majd a gáton el a hídig. Még abban sem voltam biztos, hogy lesz elég erőm addig elcsoszogni, de aztán valahol a műfüves környékén egyszercsak "meglódult" a lécem, egész hosszúakat csúsztattam, belülről már majdnem sífutás kinézete volt :-)
És olyan jól és lendületesen haladtam a hídig, hogy mentem tovább, egészen az öregek otthona mögötti gátvégig, aztán onnan vissza ugyanarra. A gyalogos nyom elég jól le volt taposva, oldalra elég jól tartott, és igen jól csúszott, valószínűleg ennek is köszönhető a jó idő, 73 perc alatt gyűrtem le a kb. 10,4 km-t, egy héttel azelőtt, az első síelésnél (persze akkor saját nyomot taposva) 70 perc alatt csak a hídig (és onnan vissza) jutottam. Meg hát azóta ez már az ötödik síelés volt, így bele is rázódtam.
És annyira last minute síelés volt, hogy hazafelé a sétányon, f9 körül már elkezdett esni az ónos eső, amiből reggelre príma tükörjég lett, azóta inkább már csak a vizisíelés aktuális...

mármegint-mégmindig Ipoly-part

(kovacsp, 2012.12.14 12:41)

A hó ugyan nem sokasodott mostanában, de a hidegnek köszöhetően ez a kevés is egész jól megmarad néhol, az Ipoly-parton pl. teljesen jól lehet még síelni.
Tegnap a 11.-i síelést ismételtem meg, érdekes módon most inkább bekapcsoltam a lámpát, úgy jobb volt, talán magasabban voltak a felhők, ezért kevésbé verték vissza a fényt mint múltkor. Az akkor legjobb, jól lejárt gátszakaszok mostanra eléggé eljegesedtek, kevéssé tartották a lécet, de a többi meg mostanra lett jobb.
Este talán újra kimegyek, holnapra már enyhülést jeleznek, oszt' lehet hogy már nem mlesz min síelni...

A vadászokkal meg úgy vagyok, hogy ha jól céloz, akkor neki sokkal kellemetlenebb lesz mint nekem. Én igyekszem mindent megtenni, hogy látsszam, és ha dörögnek a fegyverek, akkor hátra arc.

LiMoLi :O)

(Balu, 2012.12.12 17:52)

Ma is voltam kint: a hóban sínyomok (nocsak!), a hó minősége jó csak még egy kicsit kevés, emiatt a nyomok is csak jók vagy erős közepesek.
Csodálatos napsütés volt, recsegő mínuszokkal és erős NY-i széllel, ami hazafelé megint megkínzott. Ilyenkor érdemesebb a szélvédettebb helyeken csúszni, még akkor is, ha az árnyékos.
15 km lett belőle, 3:05 alatt.
Estefelé, sötétben ne menjetek, vadászat van; én is belefutottam két stüszibe, akik ha nem hazafelé tartok, el is zavartak volna...

http://hu.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=3718666

(remélem, jó a link) ;O)

jó kezdet... és a folytatása 2.

(kovacsp, 2012.12.11 21:46)

Végül találtam egy elhagyott házikót, amihez már majdnem vitt valami nyomszerű, de legalábbis már csak térdig ért a cucc, de hamarosan meglett az út, és simán csúszhatam a "rendes" OFB-földek felé. A Felső-tag-erdő irtását a műútról már korábban láttam, most közelről is, de meg is zavart, és bele is keveredtem, mert arra tűnt a legrüvidebbnek az út, de csak tarvágás volt. Itt egész hamar kikeveredtem belőle, és már kint is voltam a Delphi-MÉH-telep felé vivő útra.
És nemsokára rábukkantam a csodára: egy alig használt (1-2 napos) sínyomra, kicsit odébb pedig egy vadonat újra. Érdekes módon a város felől jött, de ahol rábukkantam, ott belevetette magát a Szűgy felé eső mezőkbe.
Innetől ezt a nyomot használtam, mert sejtettem, hogy ez jó lesz nekem, és tényleg, a Fényes-birtok, majd a Gázfogadó, végül Gabikáék felé kanyarodott, és ott be a házhoz.
Aztán én még mentem tovább tőlük a Homoki-szőlők felé, és az Algőver utcán le a sétányra, majd haza. Végül lecsatolás nélkül sikerült megtennem az egész utat.
Jól elfáradtam, itthon rengeteget ittam (pedig volt nálam tea, de lusta voltam elővenni.
A gugli szerint kb. 11,2km-t síeltem, bár az erdei szakszokat csak saccra pontoztam be, kb. 97 perc volt a nyeregtől hazáig. Ez most nem a tegnapi "ereszd el a hajamat" síelés volt, hanem inkább egy kicsit extrém sítúra, de jó volt.

jó kezdet... és a folytatása 1.

(kovacsp, 2012.12.11 21:45)

Délután Atyámmal Csesztvén voltunk téliesíteni Zoliéknál, és hazafelé én kiszálltam a nyeregnél, ahonnan Balu vasárnap indultál. Innen folytattam a síelésedet, de a másik irányba. Először fel a dombra, közben eszembe jutott, hogy elfelejtettem bekapcsolni a hátsó villogóimat, a fejlámpácska meg a sárga mellény már rajtam volt, lévén töksötét, öt óra előtt pár perccel. Szerencsére a vadászok most a műút túloldalán hangoskodtak.
A gerincen felgyűrtem a leendő csesztvei kilátó egyelőre még hűlt helyéhez, aztán onnal le a Nyírjes legjobb útján-ösvényén a Dézsa-patak felé. A kis vadetető után a meredek -és így mindig nagyon izgalmas- lejtő aljában jött a meglepetés egy keresztbedőlt fa képében, de egy oldalra heveréssel sikerült megúszni. Pedig vagy másfél hónapja jártam erre Zsuzsival gyalog meg pár nap múlva biciklivel is, és konstatáltam, hogy tényleg igaz amit Ibrányi Attila híresztel, és a völgytalpon menő út nagyrészét letolták tolólappal, és sehol nem kell takarítani, tiszta a pálya a tetőig. Úgy látszik ez már elmúlt, mert még egy másik fán is át kellett lábalni kicsit lejjebb. Ettől függetlenül még így is ez a környék legjobb síútja (miután tavaly a másikat levágták Zoli völgyében), még így éjszaka is.
Aztán a legvégén , már a szűgyi mezők széle felé a kis ösvény teljesen begyógyult, így kimentem az Őzes-rét szélére, és úgy kanyarodtam vissza a Dézsa-pataki átkeléshez, ami simán ment. Innen a nyílegyenes úton mentem a kincsemi OFB-földek házaihoz, onnan meg tovább északra a Felső-tag erdő felé. Itt "rövidítetem" egy kicsit, azt hittem be van nőve az északra tartó út, de nem az volt, csak türelmetlen voltam, Elindultam befelé egy hajdani nyiladékon, ami gyorsan masszív erdőbe váltott, így kikeveredtem a kincsemi volt telkek szélére és mellig érő elefántfű-nadragulya populációban küzdöttem tovább.

ipolyparti folytatás

(kovacsp, 2012.12.11 10:37)

Nekem hétvégén nem maradt elég energiám a síeléshez, vasárnap az egész napi springázás után már nem hiányzott a hideg.
Tegnap este viszont Zsuzsit vittem be a városba, és míg ő a maga programját nyomta, én lementem a kamionparkolóhoz és onnan "folytattam" a pénteki síelésemet, most a hídtól kelet felé a gát tetején mentem Őrhalom felé, egészen a háromdombi erdő széléig, ahol a gát végetér. Az erdőt azért sem erőltettem, mert diszkrét puskaropogás hallatszott onnan.
Bár elvileg tök sötét volt (6-kor indultam), de lámpa nem kellett a város fényszennyezése miatt, igaz, így nem láttam pontosan, hogy min síelek. A hídtól az öregek otthona mögötti gátelágazásig a lejárt hó nagyon jól csúszott, onnan kifelé már kevésbé volt járt-széles-egyenletes, de összességében nagyon jól síelhető volt, egészen üdítő volt a pénteki küzdős araszoláshoz képest., most nem éreztem azt, hogy a tavalyi nagyon sovány tél után szinte két év kihagyással síeletm újra.
Visszafelé még bekanyarodtam a kórház felé tartó gát-ágra is, aztán vissza a hídhoz, a végén már nagyon szaladt a léc, főleg mert rendhagyó módon keletről (hátulról) fújt a szél. A maradék pár percben pedig még a kamionparkoló mellett "résztávoztam"
Ez így pont egy óra volt, és guglin mérve kb. 8500 m.

Szóval a lejárt havon nagyon prímán lehet nyomni, menjetek síelni!
(a családom szerint a Nyírjes felé is sok sínyom megy, talán Gabiék csinálták?)

Még, még, még...!

(Balu, 2012.12.09 23:01)

Még valamit elfelejtettem: ma voltam H.d.s úrnál és vettem egy SALOMON cipőt (SNS Profil), mert a réginek már pár helyen kirepedt a burkolata és vizes hóban rendhagyó ökoszisztémák születtek cipő belsejében lévő meghitt félhomályban...
Az új cipő szinte használatlan, abszolút sérülés- és kopásmentes.
Megjelenése még retrós, legalább nem lesznek irigyeim... ;O)
6000-ért csíptem, ha 2-3 szezont kibír, már megérte!

Ja, még valamit...!

(Balu, 2012.12.09 22:28)

Ja, még valamit elfelejtettem: a parkolóba érve találkoztam Pistivel, aki még csak terepszemlét tartott, családi kísérettel.

Ja és a mai napon 38-szor tekintették meg a e honlapot.
(én csak egyszer... ;O) )

ITT A SZEZON! :O)

Jó kezdet...

(Balu , 2012.12.09 22:24)

Ezekben az állóképességi sportokban az a nagy bukfenc, hogy ha az ember kihagy pár hetet (esetünkben: hónapokat!), rögtön érzi tagjaiban tunyulás csalhatatlan, néha fájdalmas jeleit.
Mondjuk én ezt is szeretem e sportokban: rendszerességre nevel, sőt kényszerít.
Bezzeg ha ejtőernyősök vagy horgászok lennénk...

=================================

Ma végre felcsatolhattam porlepte léceimet: irány a Lipinye!
A parkolótól felsuttyantam a gerincre, majd Csesztve fölött elhaladva Bakóig csoszogtam, s onnan vissza.
A hó tökéletes volt, a nyomok fektetése csak egy 4-eskét kapott az 5-ös skálán: mivel ez az első maradandó hó, még nincs tömör alja, a fagyott rögök néha átütöttek a havon.
Hazafelé erős szél fogadott és az utolsó métereken (kb. a parkolóhoz vezető lejtő felénél) volt egy kemény landolásom is.
A hó még kevés volt ahhoz, hogy tompítson, de a hó alatti fagyott sár már elég keményen lezúzott.
Végül is vér nem folyt... ;O)

A tempót lazára vettem: 10 km 1:52 alatt (GPS alapján).

Összefoglalva: a csesztvei hegyek már síelhetők!

Hölgyeim és Uraim!
LÉCRE FEL!

(kedden dél körül jön valaki?...)

ipolyparti kezdés

(kovacsp, 2012.12.07 22:10)

Szombatra még csak hólapátolást és karózást ígértek a Springára, a Mikulás kupa után abba is belefolyok, de a verseny vasárnap lesz. (régebben tényleg szombaton volt)

Ma viszont megejtettem a szezon első csúszását, 4 óra előtt indultam el a Sétányon, napos, -3fok körüli időben. És hát rögtön éreztem, hogy a tavalyi két síelés nagyon rég volt, és azóta nem sok betont lapátoltam, a karjaimból nagyon hiányzott az erő.
Aztán a Vágóhídnál lementem az Ipoly-partra, pontosabban az erdősáv folyó felőli oldalán araszoltam el a hídig. A hó nem sok, de teljesen jó, a léc valamiért mégis lassú volt, szerintem benem volt a baj, mert nemcsak hogy bi-tri- és kvadricepszre nem gyúrtam, de mostanában a futás, bringa sem ment, szóval általános eltunyulás van leginkább, a tornatermi edzések ehhez kevesek. Így meg is elégedtem a híddal. és onnan visszafordultam, mire hazaértem, be is sötétedett. Kb. 7,3 km lett és kb. 70 perc, amit azért nagyon erős túlzás lenne sífutásnak titulálni, de hát biztos a rengeteg szint miatt voltam ilyen lassú :-)
Hétvégén esténként lehet, hogy próbálkozom még, ha a ciklórendezés után még lsze erőm, bár valami újabb havakat is ígértek.

!

(Balu, 2012.12.07 14:34)

Nem szombaton lesz a verseny?

Egyébként hétfőn is ráérek... ;O)

SZEZON - KÖSZÖNTŐ :o)

(Balu, 2012.12.05 18:59)

Sziasztok!


Ezzel a nyitó bejegyzéssel nem is annyira a sífutó szezont szeretném köszönteni, hanem inkább Titeket, Gyarmati Sífutókat! :O)

Nekem már bizsereg a lécem, de ezzel nem a bőr- és nemibeteg gondozóhoz kell menni, hanem sífutó pályára! ;O)

Sachticskán már 15 cm hó van!
http://www.skisachticky.sk/

Vasárnap meg kellene nézni !!! :O)

Ki tart velem ???

Re: SZEZON - KÖSZÖNTŐ :o)

(petike, 2012.12.06 07:43)

Eddig még én sem szabadultam rá a hóra, pedig már illene, és ez már alkalmas is rá!
Vasárnap viszont szinte biztos, hogy a Springán leszek, úgy tudom most lesz a ciklokrossz verseny, oszt' muszály segíteni :-)

Re: Re: SZEZON - KÖSZÖNTŐ :o)

(kovacsp, 2012.12.07 10:28)

basszus... muszály persze nincs, csak muszáj, majd ha arra kerül a sor, Kucseráné azzal kezdheti föld alatti pályafutását, hogy fordul egyet a sírjában...

Reggeli jeges

(kovacsg, 2012.02.22 19:52)

Ma ugyanoda mentünk ki, mint vasárnap. Csak most egész más kondíciók voltakm szikrázó napsütés és kb. -5 fok. A léc ment mint a veszedelem, sikerült is párszor eltaknyolni, egyszer pl. szó szerint pofára estem. Az Anna-hegy alatti úton végigmentek autóval, szóval ez még mindig elég jó, bár a napsütötte helyeken már néhol elég híja van a hónak, és van egy kb. 30 m-es abszolút hómentes szakasz is.

Re: Reggeli jeges

(kovacsg, 2012.02.22 19:54)

Pontosabban a hóhiányok nem az Anna-hegy alatti úton vannak, ott mindenütt folyamatos a hó (bár ma csak a völgyben lévő nagyobb rétig mentünk), a hiányok a völgy innenső oldalán vannak helyenként.


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25

Következő »