Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Üdvözlünk a honlap nyílt felhasználású információs felületén!

 

Ne kíméld a billentyűzetet!   ;O)  

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

megint

(kovacsp, 2010.12.29 19:01)

Délelőtt sétálás-szánkózás közben találtam egy (nekem) új nyomot: a nagy tótól délre az öreg fenyvesen túl van egy fiatalabb fenyves. Annak a túloldalán (nyílegyenes út) is vezet egy klassz nyom, ma még nem járták, a tegnap esti hó kicsit belepte. Léc híjján csak fényképezgettem, a beszűrődő napfényben nagyon fotogén volt!
Délután, mikor Zsuzsival arra síeltünk (a bszfordulótól indulva) megnéztem a nyom beindulását, és nagyon cseles: Ott az új kerítés felé vivő út szélén egy nagy kidőlt fa van, és mögötte indul a nyom, tehát nem csábítja az arra járó gyalogosokat összemászkálásra.
Mi Zsuzsival a tegnapi nyomomon haladtunk egészen a galibai szántó tetejéig, kb. fél 5-re értünk oda, így a visszaút megint sötétedősnek ígérkezett. Az erdőbe beérve fel is vettem a jelzőfénnyé halványult fejlámpát, és hamarosan szemből visszatükröződni láttam. Valójában Balu jött szembe, és így örvendeztünk egyet egymásnak. Ő még a nyomunkon felment a tetőig, és mire visszaértünk a kocsihoz, akkor ért utól. Visszafelé vajmi keveset láttunk a nyomainkból, így biztos rontottunk is a minőségén, de még így is érdemes arra síelni!
Nekünk így kb. 8.4km volt, Balunak, aki otthonról jött (és ment), jóval több.

Galibai szántó teteje

(kovacsp, 2010.12.28 20:16)

A "délelőtti" síelésből negyed 3 felé értünk haza, és egy gyors ebéd után negyed 4-kor indultam el a tegnapi nyomomon a Nyírjes felé, majd azon túl is. Sajnos az új kerítéshez vezető szakaszt, és az után is összekvadozták, de még így is elég jó volt. Zoli völgyébe pedig felmentek traktorral az etetőhöz, de azon is lehetett jól menni. Most nem álltam meg a galibai mező alsó szélén, hanem felmentem a tetejéig (kb 60'), meg még a gerincen el Ipolyszög felé az első magasles/beetetőhelyig.
Ekkor már eléggé szürkült, így visszafordultam. Visszafelé a völgyben már felkapcsoltam a lámpámat, hogy aki akar, az lásson, és ne kerüljek puskavégre, de a síeléshez még nem kellett. A kerítés mellett már kellett volna, de ez a fény kevésnek bizonyult (lemerülés), így diszkrét hangulatvilágításban jöttem hazafelé. A tavakhoz levezető ösvény így elég vakrepülés volt, de esés nélkül leértem.
Hazafelé végig havazott, remélem ettől nem lesz holnapra megint tapadós a hó.
Fél 6 felé értem haza, a Homoki-szőlőktől már nem kellett lámpa, elég volt a város fénye.
A hazaút is egy óra lett, talán a sötét, talán a fáradtság miatt, pedig hazafelé jócskán lejt.
Kb. 14 km volt, kb 138 perc, némi teázással. A hazaúton két vadászos szaloncukrot is lenyomtam, bár kesztyűben szaloncukrot bontani majdnem olyan jó, mint konzervet konzervbontó nélkül :-))

Anna-hegy

(kovacsp, 2010.12.28 20:05)

Délelőtt (valójában délben) Galibapusztán parkoltunk le, és a szemközti hegyet, az Anna-hegyet céloztuk meg a családdal. Minden gyönyörű havas, zúzmarás volt, és most már tényleg elég hideg volt ahhoz, hogy a léc ne szedjen össze semmit a talpára. Ez alól csak a patakátkelésnél volt kivétel, utána már jól csúszott végig. A patak túloldalán felfelé (Csesztve irányába ) indultunk, és elég hamar látszott, hogy mégis csak jó lett volna ősszel megejteni azt az ösvénytakarítást, amit itt terveztem. Volt néhány bedőlt kisebb fa, azokat lerángattam az útról. Kicsit feljebb meg egy komplett indás bokron fúrtuk át magunkat, de arra is sikerült egy lyukat barkácsolni. Ennek az útnak a legfelső vége a kritikus, mert egyrészt meredek, másrészt eléggé benőtt. Most meg nagyon benőtt volt, Esztert is magával ragadta a bozót, alig tudta kibányászni magát, így némileg jogosan mondta azt, hogy úúúútálja a síelést, és soha többet! Aztán felérve a mezőre már nem voltak zavaró tényezők, előre állt nyomot taposni, és ettől helyrebillent a lelki egyensúlya. Szügy felé mentünk, az őzes rét irányába. Azért őzes, mert itt mindig vannak, most is voltak, bár csak egyen. Aztán lecsúsztunk a Dézsa-patak felé, és a "hegy" lábánál vezető úton-ösvényen mentünk vissza Galiba felé. Itt is takarítgattunk néhol, egy helyen egy komplett nagy fával csak annyit tudtunk elérni, hogy átléphető lett. Lent az ösvény legalacsonyabb szakaszán az is kiderült, hogy az őszi ösvénytakarítás csak gumicsizmában sikerülhetett volna, mert az úton végig (fagyott) víz volt, meg rajta hó. Aztán visszaértünk a kocsihoz, kb. 5,8km volt, nekünk 2 óra.
Balu, szerintem továbbra is ez a környék legjobb útja, így nem úszod meg! Lehet, hogy már holnap!

hétfő

(kovacsp, 2010.12.27 20:06)

Hát ma is nekiugrottam a hónak, de ma inkább szép (inkább gyönyörű) volt, mint jó.
Odafelé a Homoki-szőlőkben letolták az utakat, így elég kalandos volt a kijutás. Kint a Nyírjesben pedig újra tapadt (a pikkelyes lécre) a hó, jobban mint tegnap, pedig azt hittem, hogy a hidegebb időben jobb lesz. A tegnapi nyomaimból pedig igen kevés maradt meg, általában összemászkálták. A tavaktól délre már nem annyira, de most az új kerítést elérve tovább mentem mellette az egykori Szügy-Ipolyszög földútig, azon egy kicsit el I.szög felé (ez a szakasz nagyon fel volt gyúrva), majd újra le délre, egy völgyben ("Zolika mocsaras völgye". Van ott egy beetetőhely (egy őzet most is láttam ott), de nem ezért szeretem, hanem mert klassz dombocskák és enyhe kanyarok vannnak arra. Gyönyörű volt most is, de a léc ott sem csúszott nagyon. Végül felértem a nagy galibai szántó alsó széléig, ott fordultam vissza. Visszafelé sem csúszott nagyon, túl friss volt még a nyomom. A léc talpára fagyó latyakon kívül gyakori volt a hótányér hó- ill. jéggolyóvá válása, de erre kidolgoztam azt a módszert, hogy menet közben a hátam mögött összeütöm a két botot, és így kirepül belőle a ballaszt.
Hazafelé két helyen módosítottam a nyomot, egyrészt kikerültem a Szügy-I.szög közöti utat egy másik úton, másrészt a Homoki-szőlők szélétől a kábelgyári iparvágányon jöttem haza. Kicsit kopog a bot a betonaljakon, de amúgy jó.
A mai táv kb. 11,8 km volt, nekem kb. 110 perc.
Ha tovább hűl az idő, elvileg egyre jobb lesz nem csak a hó, hanem az "altalaj" is, legalábbis legutóbb is így volt, mikor meleg talajra jött a hó.

vasárnap

(kovacsp, 2010.12.27 19:51)

Sziasztok!
Szóval a vasárnapi nyom elkövetői mi lehettünk.
Délelőtt Zsuzsival a Homoki-szőlők felől közelítettünk a tavakhoz, majd a legnagyobbat (a Hetest) délről megkerültük. A következő tónál délre fordultunk, egészen az új (és egyelőre még csak leendő) vadaskert új kerítéséig, majd a mellett el az egykori erdei játszótérig, onnan pedig vissza a tavak mellett, aztán fel a buszfordulóhoz, és a Homoki-szőlőkön keresztül haza. Gyönyörű idő volt, de a hó sokkal jobban tapadt (főleg Zsuzsinak), mint számítottuk, de a frissen hullott hó sajnos sokszor csinál ilyet, főleg ha a Balu által is említett meleg talajra hull.
Annyira azért nem volt rossz, hogy egy gyors ebéd után ne menjek vissza ugyanerre a körre, annyi bővítéssel, hogy a tavak és játszótér közötti fenyvest ("keresztnyiladékos fenyves") kétszer kerültem meg. És könnyítés is volt: akkor nem pikkelyes, hanem sima talpú léccel mentem, és semmi gondom nem volt a rátapadással.
Másodjára már tényleg egész jó nyomot hagytam magam után, de sajnos a fenyves körüli körön, a tóparton, és hazafelé is szembetalákoztam egy-egy gyalogos szabadcsapattal, akik nagyon vigyáztak a nyomra, de sajnos gyalogosként a gyalogos nyomra, azt véletlenül sem taposták össze, csak az én sínyomaimat.
Persze itthon nem lehet csodálkozni ezen, azt sem tudják, hogy mi az, így azt sem, hogy nekünk rosszat tesznek. El elhetne küldeni őket melegebb éghajlatra, de azzal csak azt érnénk el, hogy nem komálnák a sífutókat.
A délelőtti kb. 7,6. a délutáni kb. 9,8 km volt

nyírjesi nyom

(Budenszki Péter, 2010.12.27 15:46)

Szia!

Vasárnap délután nagyon jó volt a hó a Nyírjesben, annak ellenére, hogy mi is néha félig befagyott tócsába csúszva szinte azonnal fagyott a léc talpa ami gyakori tisztítást igényelt. A lefektetett nyomért köszönet az ismeretlennek. Nem sokkal taposhatta előttünk, mert még nagyon friss volt. Mi 1/2 3 -4 között voltunk.

Üdv: BP

Lipinye Forever! :O)

(Balu, 2010.12.26 22:43)

Ma a hirtelen jött hónak nem tudtam ellenállni, felrúgva a karácsonyi habzsi-dőzsi tendenciát egy családi patvarci szánkázás és egy vendégfogadás közé beszorítottam 8.4 km sícammogást.
A hónak sajnos nincs fagyott alapja, soxor csúsztam sárba-latyakba, aminek következményeként a -3C°-os hidegben a sítalpra jégcsimbókok ragadtak.
De azért így is nagyon élveztem a túrát: A parkolótól indulva a Lipinye kiserdőnél balra, Csesztve felé csúsztam, onnan egy kis úton vissza a Bükkös-útig, fel a gerincre, ott megint Kelet felé, a Piros+ jelzésen be az erdőbe és onnan vissza az adótoronyig.
Ekkor már erősen sötétedett, bár ez sem okozott volna gondot: a fejlámpám a hátizsákban lapult.
A nettó időm 72 p lett.

Térkép:
http://hu.wikiloc.com/wikiloc/view.do?&id=1370123

liget

(Budenszki Péter, 2010.12.22 12:32)

Szia!

A Liget alapvetően nagyon jó, a kövecskéket igyekeztünk elkerülni. A múzeumbejárat környékén kicsit karcos volt, de ott óvatosabbak voltunk. A nyomvonalunk a fák között megy, inkább a kivilágított részen. Fejlámpával is mentünk, ami még izgalmasabbá teszi a sportot. A nyírjesben a régi játszótér környékére az erdőbe befelé is volt egy nyomunk, amin a faágak meg a kis hó miatt nehézkes volt egy kicsit, de ez is a sport része.

A felszerelésük már eléggé leharcolt ezért nem féltjük túlságosan.

A nyom taposása közben zakóztam egy hatalmasat. Egy domb aljában viszonylag nagy sebességgel rácsúsztam egy befagyott pocsolyára, amin megbillentem és dobtam hátast. Ilyen egy norvég, géppel fektetett pályán bizonyára nem fordul elő :)

A hétvégén a hőmérő szerint -9C volt, amit már nagyon éreztünk a levegő kapkodásnál.

Üdv: Orsi és Peti

helyesbítés

(kovacsp, 2010.12.21 11:07)

ja, igen, nem szombaton, hanem vasárnap
(Kincsemről hazafelé a kerítés mellett)

hétfő

(kovacsp, 2010.12.21 11:05)

Hétfőn 11 körül indultunk el Baluval a Csesztvei-nyeregtől a Lipinye felé. A toronyig továbbra is elég göröngyös, felgyúrt az út, de azért sokkal több hó van, mint múlt vasárnap volt. Fent a gerincen meg nagyon príma hó van, ezen indultunk kelet felé. Nagyon jól csúszott, szépen sütött a nap.
Bakópuszta magasságában aztán fogyni kezdett a hó, így lecsúsztunk a déli völgybe, és azon mentünk Mohora felé. Sajnos a legutóbbi havazást szél is kísérte, így itt néhol elég vékony volt a hó a rögek fölött. Most is Mohora szélétől pár méterre fordultunk vissza, kb. arra, amerre február 6-án is jártunk (ld. a Fényes ösvényen1-2.)
Visszafelé eleinte nagyon kevés volt a hó a nyílt szántón (elfújta a szél), aztán azért ahogy feljebb mentünk, szaporodott. Egy teaszünet után felértünk a Nagy-Baglyasra, ami most sokal kevésbévolt barátságos mint februárban, még sáros állapotában nagyon felgyúrták az utat, ami így visszafagyva nagyon kevéssé volt barátságos! Lefelé egyszer sikerült is elesnem, részben medencecsonttal, részben térddel tompítva az érkezést, ezek azóta is fájnak, de egy térdszalagrendet Baunak is ki lehet utalni a Bakó környékén tett talajmintavétele okán.
Aztán lassan megláttuk a Lipinyét, már csak vissza kellett rá kapaszkodnunk, és lecsúszni a kocsihoz.
Balu 16,3km-t mért a guglin, ez kb. 2ó36 csúszás volt, pihenőkkel együtt 2ó54 körül.
Két tanulság:
1. Felgyúrt, visszafagyott talajon fájdalmas a föld közelsége.
2. Jó ez az útvonal, de Mohoráig (félútig) szinte végig lejt, onnatól meg nem :-))

Péter!
A Ligetben az utakon a zúzottkő/gyöngykavics nem bántja a lécet? Vagy nem az utakon síeltetek?
Balu lehet, hogy a ti nyomaitokat találta meg szombaton, kincsemről hazafelé jövet.

Megoldódott a rejtély...

(Balu, 2010.12.21 10:58)

Szia BP!

A kerítés melletti nyomvonalért köszönet: vasárnap este nagy hasznát vettem, amikor Kincsemről csúsztam haza. A Petike-családdal csúsztunk 7.7 km-t, majd onnan hazáig rádobtam még 7.2-t.
Ha jobbak lesznek a helyi hóviszonyok, szervezhetnénk egy ismerkedő-sífutást! :O)

Hétfőn Petikével a Lipinye-Mohora-Lipinye vonalon surrantunk 16.3 km-t, ragyogó napsütésben, változó hóviszonyok között.
Már nagyon olvad, csak a magasabb régiókban lesz jó hó.
Az ünnepek között jó lenne kiugrani Sachticky-be, Donovaly-ba...

vasárnap

(kovacsp, 2010.12.21 10:48)

Vasárnap délután végül a családdal Baluval kiegészülve mentünk ki Kincsemen túlra. Szalaiék méheitől indultunk, a fenyves szélén egész jó hó volt a Szügy felé vezető régi útig, de azon már elég hiányos volt a hó, így visszatértünk a Balu által kezdők útjának nevezett gáz- és villanyvezeték nyiladékára, ott fektettünk nyomot. Jó hó volt, és jól erősödtünk a felfelékben, az Ipoly-part után egész kemény volt. Aztán mi hazajöttünk kocsival, Balu pedig még egy nagyobb nyírjesi kanyarral, lécen jött haza

sífutás a Palóc ligetben

(Budenszki Péter, 2010.12.20 21:02)

Sziasztok!
Már a második hétvégén időhiány miatt a ligetben fektettünk le egy-két nyomot. Sajnos nem teljesen folytonos, de azért elmegy. Továbbá a nyírjesben az új tanösvény kerítése mellett is tapostunk egyet.

:o)

(Balu, 2010.12.19 14:08)

Most megyek!

vasárnap

(kovacsp, 2010.12.18 20:24)

Ja!
Vasárnap valaki valamit valahol?

teliholdas

(kovacsp, 2010.12.18 20:24)

Este mikor befejeztem kint a kamrában a szöszmötölést, Zsuzsi kérdezte, hogy nem megyek-e síelni. Mondtam, hogy inkább nem, kevés ez a hó még ahhoz. Így elmentünk még sétálni egyet a Springa felé, de az utcákon meg azt láttuk, hogy nem is olyan kevés a hó. Hazaérve pedig ő indítványozta, hogy menjünk le a gátra síelni, úgy látszik a múltkori tetszett neki. A gyerekeket nem sikerült rávenni, így csak ketten indultunk el 6 óra után.
A sétányon még elég göröngyös, ritkás volt a hó, de leérve a gátra már tényleg jó volt, a gát kornáján mentünk végig.
Az elkerülő út kanyarjánál aztán nyomot fogtunk, ezúton is köszönjük az ismeretlen síelőnek az úttörést! Túl sokat ugyan még nem tart a nyom, ahhoz még nagyon laza a hó, de jobban csúszik.
Enyhe hátszélben tartottunk a Teszkó felé, ott fordultunk meg. Mondtam Zsuzsinak, hogy ha felkészültebb sírázók lennénk, és hozunk pénzt magunkkal, akkor most bemehetnénk harapni valamit, mint valami alpesi hüttébe:-)) Biztos nem néztek volna meg minket.
Hazafelé a szembeszél (enyhe, de hideg) miatt expedíciósabb volt az érzés, de azért hazaértünk.
Ja! Mikor elindultunk, még csak derengett a hold a felhők mögött, de visszafelé jövet már az árnyékunkat is láttuk a havon, pedig még nincs is teljesen teli.
Vasárnap biztos jó lesz még az Ipoly-part, bár a gáton lehet, hogy összemászkálják a nyomainkat, de a tövében meg lehet próbálni. Egy rövid szakaszon én is lementem, és próbálkoztam a korcsolyázásssal (pikkelyes léccel), megyegetett, de ellépéskor nem tart túl sokat a hó.

:o)

(Balu, 2010.12.16 23:47)

Még hogy nem lehet hó nélkül síelni! ;O)

Én azért megvárom a következő nagy égi áldást.
De elnézhetnénk valamikor Donovaly felé is!... ;O)

Ipoly-parti lidérc

(kovacsp, 2010.12.16 17:31)

Tegnap este hazafelé a buszból láttam, hogy a Kóvári-kanyar felé még nagy hófoltok vannak az Ipoly-parton, ez a mostani hidegekben nem is csoda.
Ma délután el is mentem az elkerülő út kanyarjához, és onnan nekieredtem a gát tövében a híd felé. Elég gyorsan kiderült, hogy a nagy összefüggő fehér foltok felső (majdnem) 2 mm-e valóban hó, alatta viszont tök jég az egész. No mindegy, azért ha már itt vagyunk, menjünk.
Néhol, ahol a víz nem ment ki a gátig, volt rendes hó is, kb. 5 cm, ez jól is csúszott, tartott is, de pl. a műfüves pálya magasságában teljesen felszorultam a gát oldalába. Odébb meg ritkítják a part menti füzest, és még a jeget is összetörték - no itt mondtam azt, hogy ideje megpróbálni az erdősáv és a folyó közti részt. Hát ott sem volt jobb, a jég ott is elég mély benyomást tett rám, mint ahogy egy óvatlan pillanatban én is rá. Egy kb. 15cm átmérőjű, 4-5cm mély krátert sikerült ütnöm benne, a jobb könyökömmel. (hiába, ha valaki 90 kiló léccel-cuccal együtt...)
A híd alatt az éppen ott züllő fiatalok erősen csodálkoztak, hogy mi a fenét csinálok, de azért mentem tovább. Nem kellett volna, mert hamarosan felszorultam a gát tetejére, ahol meg nagyon össze volt mászkálva, hó meg alig-alig. Azért elküszködtem az öregek otthona mögötti gátelágazásig, meg még kicsit tovább, de ott már jól látszott, hogy nem fog sikerülni a Háromdombhoz eljutni (az lett volna a cél).
Így hát visszafordultam, és visszafelé sem volt jobb, azt leszámítva, hogy most nem taknyoltam el.
A züllők épp a korcsolyázásról beszéltek valamit, talán hogy jobban tenném, ha azzzal próbálkoznék.
Azért az autónál nem álltam meg, hanem elmentem még a gáztelep mögötti holtágig, de arra sem volt lényegesen jobb, így hát a nagyobb havak megérkezéséig az Ipoly-partot inkább csak az erősebb idegzetűeknek javaslom, térd- és könyökvédővel, esetleg a nadrágba helyezett kispárnával!

havasok

(kovacsp, 2010.12.12 18:51)

Valójában ott sem volt a hava sok.
3-kor indultam el a nyeregből/parkolótól, és ott valóban hidegebb volt egy kicsit mint a városban, de még mindig nem nulla fok alatt, és a hó is igen vékonyka volt. A Lipinyére vezető utat vagy 6-8 m szélességben jól felgyúrták még a sáros időkben, ez így most visszafagyva minden volt, csak kellemes sípálya nem. Aztán a Lipinyén túl lesiklottam a meredek oldalon az erdő széléig, majd az erdőszélen el sokáig, a miklósvölgypusztai legazásig. Ott jött az igazi kaland, kevés hó volt, sok rög, meredek, és az alsó része derékig érő vízmosásba váltott át. Mivel én a felsőbb részen már letudtam az esésemet, így lent megúsztam. Ennek a szakasznak még a botom is megadta a kellő tiszteletet, meghajolt előtte (ill. alatta, az esésnél), de kiegyengettem (már sokadszor). Aztán még megkerültem a miklósvölgyi horhost, és a kövesúthoz kapaszkodtam fel. Ott megint találkoztam a múltkor vaddisznónak nézett birkákkal, de most sem téptek szét. Aztán a gerincen már elég jól lehetett haladni a Lipinyéig, negyed 5-re értem vissza a kocsihoz.
Nehéz lenne azt írni, hogy ez egy eszményi síelés volt, de azért nem bántam meg! Igazából egy füldugó hiányzott a legjobban, hogy ne halljam, amint a fagyott rögek kaparják a léc talpát.

hójeentés

(kovacsp, 2010.12.12 13:50)

Szia Eszti (Balu, stb)!
Hát reggel még biztos jó volt lent az Ipoly-parton, mi a családdal fél 11 felé indultunk el, de a Homoki-szőlők és a tavak felé. Akkor kezdett tapadóssá válni, és mire fél 2 felé hazaértünk, már nagyon barna volt az induló nyomunk, de azért jó volt.
Újfent igaz lett a mondás: ki korán kel, jó havat lel.
Fél 3 felé azért még elmegyek a csesztevi havasokat megnézni, hátha ott jobb a helyzet


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21

Következő »