Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Üdvözlünk a honlap nyílt felhasználású információs felületén!

 

Ne kíméld a billentyűzetet!   ;O)  

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Vasárnap???

(Balu, 2011.01.13 12:16)

Jönne valaki vasárnap a szlovák hegyekbe?
Donovaly?
Skalka?

wikiloc +

(Balu, 2011.01.10 20:54)

Ha a linkelt oldal jobb oldalán lévő szinttáblázaton végighúzod a kurzort, a térképen mutatja a helyet.
http://hu.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=1389249

wikiloc

(Balu, 2011.01.10 20:51)

A loggerem szintmérése egyértelműen pontatlan (ennek feltételezett okát majd szóban...), de az nagyban különbözik a wikiloc szint-eredményeivel, sőt még a távok sem egyeznek.
Szerintem a logger által regisztrált nyomvonalat rávetíti a Gugliört alapú 3D-s dombarzatra, így a táv egy kicsivel több, a szint reális (abb?) lesz.
Ebben a hitemben még nem erősített meg senki, de nem is cáfolták.
A Diósj.-Csóványos Zöld jelzésén táv 8.1 km, a szint 750 (turistautak.hu alapján), ott majd tudjuk tesztelni a kütyüt és a wikiloc-ot.

--------------------------------------------

No akkor az az odaSárga-visszaKék útvonal?
Előbb Drépa-Bgy., aztán kacérkodjunk a Börzsönnyel! :O)

vadászos szaloncukor

(kovacsp, 2011.01.10 15:18)

Gabikának, mert kérdezte:

Hát olyan szaloncukor, ami Vadásszal van töltve. Nem vadásszal (mint U-Á. volt), hanem azzal a régi Vadász-szelet töltéssel, ami zöld papírú volt. Finom, enyhénrumos-csokis, de jobb a sportszeletnél. És így karácsony után elég sok fölösleg van itthon belőle.

tervek

(kovacsp, 2011.01.10 15:15)

Korábban vázoltbterveimet én is csak optimális havaknál gondolom kivitelezni.
A Palánk-Bgy távhoz pl. a karácsony utáni havak ideálisak lettek volna.
Tavalyelőtt mikor a Csóványososn jártunk gyalog, Djenő fölött még nem volt nagyon vastag a hó, de a Foltán-kereszt fölötti részen esélyünk sem lett volna követ fogni, olyan nagy volt, attól nem kell tartani.
A Bernece-Kemence kanyarnál én semilyen aszfaltos réssszel nem számoltam, hanem odafelé a Bugyihó gerincén, viszafelé pedig a hajdani Deszkáspusztától É-ra eső gerincen gondoltam. Így biztos fickósabb, a távot én is kb. 25km-nek mérten néhány éve, de szint az lenne benne bőségesen.

Apropó, szint:
Te mennyire tartod pontosnak a gps által rögzített magasságkülönbségeket? A Kolping-házi köröd 960 m szintje (ld. wikiloc) erősen elgondolkodtató, hacsak valamelyik nagyobb emelkedőt nem ismételted meg többször.

A hétvégi Donovalyról még nem nyilatkoznék.

"Télen telelek, nyáron nyaralok"

(Balu, 2011.01.09 22:04)

Én megvárom inkább azt, hogy az igazi tél viszajöjjön, addig kocogok. :O)
- A Dacov-i lesiklópálya 430-535 között van és ezért valószínűleg már vizes, latyakos.
- Palánk - Bgy. már kevés friss hóban, de mínuszban kivitelezhető.
- Diósj-Csóványos: 8.1 km alatt 750-et emelkedik, a Foltán-kereszttől szerintem síléccel járhatatlan (köves és meredek). De január 30-án felfuthatnánk... ;O)
http://www.teljesitmenyturazoktarsasaga.hu/tura?id=3152
- A Pénzásás-Kemence-Bernece-Pénzásás úgy 25-30 km lehet, nem túl nagy szinttel. Ahhoz a műúton mély hó kell, a turistautakon (a Sárgán Kemencéig, Bernecétől a Kéken vissza Pénzásásra) jó fék... ;O)
Engem ez utóbbi jobban vonz. :O)
(arra még nem nagyon jártam; a Sárgán a Királyházai leágazóig futottam, szép hullámos út!)

Dúskálunk a lehetőségekben!

+1
A jövő hétvégén, feltehetően vasárnap megyek Donovaly-ba, a sífutó fórumon már Nedus65 is jelezte társulási szándékát. Parassától egy kocsival megyünk.
Érdekel valakit egy egész napos síkirándulás (hosszabb és rövidebb kezelt pályákon)?

gleccserpálya

(kovacsp, 2011.01.09 20:00)

Az osztárkoknál vannak gleccser-sípályák, sífutó is.
Este voltam lent az Ipoly-parton (csak futva, azt is a kopogós cipőmben), és arra számítottam, hogy a gát tetején még príma letaposott hó lesz (a strand mögött a sétányon az volt). Hát nem, a gát tetején nem, de az elkerülő kanyarjától a híd felé a gát tövében végig hó van, mert alulról hűti a jég. És a fasoron túl, az Ipoly felé szintén.
Biztos nagyon vizes, de ha holnap leszek elég hülye, akkor elmegyek kipróbálni:-)
Futásból persze most nekem elég is volt csak odáig, hiszen majd ,másfél hónapja nem futottam. (csak sí)

A legközelebbi hónál ezt a dacsólámi (Dacov becsületes neve) nyomot bevizsgálhatnánk, talán még a lesiklópályát is kipróbálnám sífutó léccel.

Meg van még néhány ötletem a Palánk-Gyarmat, Djenő-Csóványos túrákon kívül is, pl. a Pénzásás-Kemence-Bernece-Pénzásás kör. No az már húzós!

Van hó - nincs hó?

(Balu, 2011.01.09 06:31)

Az 1000 m körüli Javorie (Zólyom mellett) egyik felvonója sem üzemel, mert nincs elég hó (persze lesikláshoz több kell!), Dacov-ban meg 30 cm-t írnak!
Állítólag ez utóbbinál is van fektetett (valószínűleg taposott, de nem kezelt) 5 km-es sífutó nyom, majd utánaérdeklődök bátyókámnál; a héten tudtommal volt ott deszkázni.
Ma délelőtt felhívlak!

locs-pocs

(kovacsp, 2011.01.08 18:57)

Délután háromkor kimentem Galibapusztára, és az Anna-hegy tövében síeltem. Először elmentem jobbra, Csesztve felé, aztán vissza, és balra, az őzes rét felé, majd még egyszer Csezstve felé. A hó még sok, de nagyon vizes. Elsőre alig csúszik, másodikra jobb. (Ez a pikkelyes léccel volt)
Az ösvényen egyszer Ibrányi Ati futott szembe, vele teljesen irreális heyleken és időpontokban szoktam összefutni a Nyírjesbenm ez is ilyen volt.

A simatalpú léc egy régi sns kötéses Atomic léc, klasszikus stílushoz. Mivel sima, ezért tapadós hóban is jobban szokott csúszni, mint a pikkelyesek. (Bár egyszer vastag friss hóban, napsütésben annek a talpán is iszonyat hurkák keletkeztek) Régebben a régi simatalpúmat (egy Artis volt) waxoltam tapadóval, de vagy 10 éve teljesen leszoktam róla.
Van egy skating lécem is Profil kötéssel, de azt egyelőre Viktor többet használta mint én. Kezeletlen pálya híján nem sokat gyakoroltam vele, klasszikusra meg teljesen alkalmatlan, mert iszonyatosan csúszik, hátrafelé is. Így elindulni is alig lehet vele, de Gabika is erről írt pár napja.

A Djenő-Csóványos dolog nem olyan vészes, mint hangzik. Már évek óta fenem a fogam rá, de még senkit sem sikerült behülyítenem. Két éve mikor a gyerekekkel felballagtunk télen, direkt sífutó szemmel is néztem, és nem olyan dráma. Jó, szint az van benne, de a Foltán-kereszt felé egészen egyenletes az elosztás, a Csehvár környékén és a Csóványosra fel van egy-egy meredekebb szakasz.
Jan. 30.-án lesz Fel a hegyre! túra oda, lehet, hogy akkor kellene belecsapni. Én olyan 13-16 km-re emlékszem, mi az neked a 37 után?!
Vasárnap esetleg egy Spaní Lazzal is ki tudok egyezni, de annál messzebb biztos nem mennék. Hogy ott 5-600-on mi van, nem tudom.

Simatalpú?

(Balu, 2011.01.08 10:04)

Klasszikus vagy skating?

És milyen kötéssel van? SNS Profil?
(Vigyázat! A kérdés beugratós és provokatív!) ;O)

Hanyatt-homlok

(Balu, 2011.01.08 09:59)

Diósjenő-Csóványos?
Nem túl nagy falat az nekünk?
Mintha nem az a tipikus sífutó túraútvonal lenne.
Ráadásul 1000 m alatt latyak lesz... :o/

vakondtúrásnézőben

(kovacsp, 2011.01.07 22:52)

Balu, gratula, én ha jól emlékszem, 18-nál nem nagyon síeltem többet egyben!
Ha a Wasa még nem is, de a kassai40-es már jöhet neked!

Én tegnapelőtt a tornatermi edzés előtt a gáton és tövében síeltem szinte végig motorosszán nyomokon. Nem igazán volt jó, mert a nyomok már nem voltak frissek, és éppen nagyon rogyott már össze a hó, alattam is, a nyomokon. A hídon túl pedig mindent összevisszamotorosszánoztak, ott már kifejezetten rossz volt. Hej, ha mi mondhatnánk meg neki, hogy merre menjen! Csinálhatna nekünk állandó nyomot az Ipoly-perton.

Ma este meg hazulról mentem ki a gátra, el a kórházig. És leérve a gátra meglepve láttam a rengeteg vakondtúrást, a hóból csak ezek látszottak ki, tele volt velük minden. Ha jön egy árvíz, nem tudom mi fogja majd meg, a gát olyan minta szita.
Ahhoz képes, hogy a hó és az idő jó meleg volt,egészen jól csúszott a léc (persze a simatalpú), az öregek otthona mögötti szakaszon meg kifejezetten jól, ott nagyon alaposan letaposták motorosszánnal és gyalog.

Kora eset meg mikor Eszterrel szánkózni voltam a Ligetben, láttuk BPetiék nyomait, tényleg klasszak, nagyon hangulatos lehetett a hidegebb időkben!
Most már sajnos a betonszegélyek bezavarnának.

Balu, engem vasárnap maximum egy Diósjenő-Csóványos kanyarra tudsz elcsalni, szerintem ott még lehet valami alkalmas hó.

Kolping-pong (oda-vissza)

(Balu, 2011.01.07 18:05)

Ma az enyhülés baljós árnyékában, már +1C°-ban csúsztam el az Öreg Víztoronytól a Kolping-házig és vissza.
(21 km, bruttó 3ó5p)
http://hu.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=1389249
A nyomok megrogytak, lassúak lettek, a hó a vaxolás ellenére a lécre ragadt, sok helyen a sár és a fű már a felszínre került.
Mindezek ellenére nem bántam meg: számomra eddig ismeretlen útvonalat jártam be (ha ezt már korábban ismertem volna!...), sok szinttel, változatos terepen.
Ide futva is el fogok jönni! :O)

-----------------------------------------------------

A Vasa-tl azért még nagyon messze vagyok! Nemcsak távban, intenzitásban is. Tulajdonképen amit művelek, az sífutó mozgással (vagy valami ahhoz hasonlatossal) végzett sítúrázás. :O)
A 37 km azért megviselt, a 15-20 km kellemesen elfáraszt, 10 km alatt nem is csatolok szívesen, mert amikor már éppen kezdeném élvezni, akkor van vége. :O)

-------------------------------------------------------

Belá Tominak hintsétek az igét és a honlapunk linkjét!

-------------------------------------------------------

A hétvégi enyhülés elől fel kellene menekülni valahova 1000 m fölé: Sachticky vagy Donovaly pályáira.
Tervez valaki vasárnapra ilyet?
(szombaton dolgozok)

----------------------------------------------------

Kaptam egy linket, ahol a különböző sífutó lécek keménységét tekinthetitek meg!
http://www.ski-willy.at/shop/shop_content.php?coID=65&language=de
(sajnos ha átdobjátok angolra, a Salomon és az Atomic nem jelenik meg...)

vadászos szaloncukor

(Kovacs G, 2011.01.05 23:01)

"A hazaúton két vadászos szaloncukrot is lenyomtam"
Az milyen?
G

Belá T

(Kovacs G, 2011.01.05 22:55)

Most olvasom tüzetesen Peti 0101-i bejegyzését.
Belá Tomi engem hívott fel még az óév végén, hogy hol s hogyan lehet sífutófelszereléshez jutni Bgy-on és Hódos Gáborhoz irányítottam - ezexerint sikerült nekik a beszerzés :-)
G.

Ez igen!

(Kovacs G, 2011.01.05 22:46)

Balu, gratula, ha így haladsz, lassan a Vasa-futásra is benevezhetsz :-) a táv ennek a 37-nek már csak alig több, mint duplája. (Az idő meg nem számít, a részvétel a fontos!)
Igen, a csesztvei műút és Dimitrov között gyakorlatilag nincs észak felé leágazás (nyáron se, sőt!),csak max. erős idegzetűeknek. Legkorábban az árkolt ex-nyárfás szélén lehet átkeveredni.
Mi tegnap éccakait nyomtunk, miután Andi sível ment a Nyírjesbe dolgozni délután, este 8-kor elébementem. A Nyírjesben a Hetes-tó meg az Öreg-fenyves környékén olyan széles nyomok vannak letaposva, hogy korcsolyázó mozgással is lehet próbálkozni, bár az enyém az még csak inkább próbálkozás, mert a korcsolyaléc csúszik ám mindenfelé, emelkedőn pl. hátrafelé, csak arra nem mindig, amerre én akarnék menni, estem-keltem... De azért jó volt.

G.

Odüsszeia

(Balu, 2011.01.04 19:37)

Mára egy hosszú sítúrát terveztem, de nem ilyen hosszút!... ;O)
37 km, bruttó 5:55 idővel.
http://hu.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=1384651
Ami terveim szerint alakult: a házunktól felcaplattam a Lipinyéig, majd onnan egy kört tettem Csesztve felé, majd vissza a Parkolóig.
Ami már csak úgy történt: a Sárga jelzésen Dimitrov felé siklottam azzal szándékkal, hogy "majd valahol északra veszem az irányt". No ez nem sikerült, gyakorlatilag átcsúsztam a 22-es főútig, közben a csalfa terepjárónyomok elvezettek néhány magasleshez is, ahol aljas módon mexűntek. :o/
A Kolping-háznál (ha jól gondolom) ráleltem Petike nyomaira, aminek nagyon örültem mindaddig, amíg az az úton haladt. Amikor az egyre sűrűsödő akácos csemetésben, emelkedőn, egy horhos jobb oldalán harcoltam, csak az tartotta bennem a lelket, hogy a nyom jó irányba halad és csak egyszer jártak rajta (tehát nem kell innen is visszafordulnom, mint már annyiszor a nap folyamán).
Végre megint a Galiba fölötti szántón álltam, de az izgalmaknak még nem volt vége: alig több, mint másfél órám volt arra, hogy hazaérjek, mert jelenésem volt a suliban, hogy haza-transzportáljam a zsebtündérünket.
Huszáros sprintbe kezdtem és meglepődtem, milyen probléma-mentesen vészeltem át a nagyobb lejtőket is.
Happy End: idejében hazaértem, nem sérültem le és nem károsult a felszerelésem sem. :O)
Így utólag már csak a szép pillanatokra emléxem: a zúzmara-csipkés fákra, a megriasztott őz-csapatra, a nagy száguldozásokra a lejtőkön, a sok talált sínyomra...

off

(kovacsp969, 2011.01.04 09:19)

Ez megint korcsolya:
Tegnap mondtam Lacinak, hogy ha lesz energiánk, akkor ma este is kimegyünk korcsolyázni. Kicsit nehezen vettük rá magunkat, de végül jó volt nagyon.
Vittünk lámpát is, egy ledeset meg egy nagyobbat, jól lehetett velük látni, de aztán a nélkül is kipróbáluk, és úgy is jó volt. Eleinte csak mi ketten voltunk, de aztán 7 óra felé is jöttek még hárman.
Most csak ritkán merészkedtünk a havas részekre, de de a letakarított ösvényeken is nagyon jó volt csalinkázni. Lehet, hogy ki kellene próbálni az éjszakai tájkorcsolyázást, még van két napunk rá:-)

sífutó élmények

(Budenszki Péter, 2011.01.03 18:33)

BUÉK!

A csesztvei domb tetején lévő átjátszóállomás környékén mi is fektettünk nyomot. A betonúttól egészen a domb tetejéig, illetve a tornyok másik oldalán a szántóföld szélén is nyomtunk vagy másfél órát jan 1-én. A fenyves szélén, ahol a kidőlt fa is található, arra mi jártunk. Egyik kedven szakasz a nyírjesben, gyakran találkozunk arrafelé állatokkal és valóban nem tapossák le a nyomot. A hetes tó feletti az erdőbe bevezető meredek gyalogúton (ami kissé már benőtt) is húztunk ki nyomot, de azért arra kalandos felmászni. Lefele pedig talán még veszélyes is. Ez az útvonal vezet a kidőlt fáig.

A palócligetben ismét tovább szaporítottuk a nyomok számát.

Üdv: BP

első az idén

(Kovács G, 2011.01.02 21:34)

BÚÉK mindenkinek!
A Karácsony másnapján és azóta esett havakat ma déltájban volt módunk (sítalpon) kipróbálni először. Egyből a háznál csatoltunk, az ex-dohánypajták felé indulva, elég jó nyomokon, köszönet mindenkinek érte, majd a dohánypajták előtt még el jobbra a Bercell-földek felé, de azokat sem értük el, hanem átvágtunk a szántáson a nyírjesi ex-büfé, ma íjászlőtér felé. A Hetes-tótól a zártkertek között átvágtunk a Szobok-Ipolyszög közti útra. Azon elég jól lehetett menni, egy szánkónyomon. Mivel gyalog ritkábban járt, ha nem olvad el, talán egy darabig megmarad, főleg visszafelé jó, mert úgy nem felfelé kell menni :-)és aztán a bombatölcséres fenyvesnél láttuk a favágókat. A fenyves keleti végénél megtaláltuk Peti(ék) korábbi nyomait, egy rövid darabig taposva, aztán egy jó kilométeren igen prímán, akár egy szlovák erdőben. A játszótér felé közelítve újra taposva, de jól síelhetően. Innen az utakon a tavakat délről kerülve vissza. Sajnos a vége felé már jóval kásásabb volt a hó, mint induláskor.


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25

Következő »