Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Üdvözlünk a honlap nyílt felhasználású információs felületén!

 

Ne kíméld a billentyűzetet!   ;O)  

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Re: Hétvége?

(kovacsp, 2017.02.02 22:17)

azóta mindkettő kezdi realitását veszíteni, így Gabival megfordult a fejünkben, hogy esetleg újra megpróbálhatnánk a Spaní lazt, hátha 600-on jobb a helyzet mint itt.
A döntésben sokat segíthetne egy olyan webkamera, ami közelről mutatja a havat :-)
(de egy bármilyen 600-as kamera is adhat támpontot)

Re: Re: Hétvége?

(kovacsg, 2017.02.03 13:57)

Rónafalun van egy weblamera, az kb. 600-on lehet, de most épp csak elég nagy ködöt látni...
https://www.idokep.hu/webkamera/ronafalu2

Re: Re: Re: Hétvége?

(kovacsg, 2017.02.03 14:01)

Még egy rónafalui webkamera, ezen már látszik némi hó is:
http://www.medves-fennsik.hu/

Re: Re: Re: Re: Hétvége?

(kovacsg, 2017.02.03 14:11)

A korponai Szt3ság téren akad még hó, pedig az még 300 m alatt van:
http://www.panorama.sk/sk/sprievodca/webkamery-krupina/2748

Kosutkán (700 m körül) is van hó, persze lehet, hogy műhó, de a környező hegyek is havasak.
http://www.panorama.sk/sk/webkamery/kosutka-hrinova/3107

Szóval van esély rá, hogy Spaní laz-on is van, az persze kérdés, milyen állapotú.

Re: Re: Re: Re: Re: Hétvége?

(kovacsg, 2017.02.03 14:12)

Szlovák webkamerák itt:
http://www.panorama.sk/sk/online-kamery

tegnap esti

(kovacsp, 2017.01.27 08:46)

Tényleg jó volt a 25.-i esti síelés, olyannyira, hogy 26.-án (tegnap) is folytattuk.
Gabiéktól indultunk hárman 18.20 körül az egykori dohánypajták mellett a Nyírjes felé, az üdülőterületen való átkelés kicsit kalandos és közepesen hómentes volt. Aztán a Kettes (Volán-) tótól már klassz hó volt, felfelé a patakvölgyben is, és utána a Füvész/Vadas kerítése mellett is. A kerítés déli sarkától most nem Ipolyszög felé mentünk tovább, hanem Orsi és Peti nyomait követve Kincsempuszta felé, a príma nyomokat ezúton is köszönjük!
Kincsemtől Szalaiék méhei, majd a gázvezeték felé haladtunk, utóbbi helyen vélhetőleg megzavartunk egy autós szaporodási folyamatot is, de aztán rákanyarodtunk a Szügy felé vezető szélesebb útra. Ezen nagyon jó keréknyomok voltak, egészen egy magaslesig, aminek a közelében állatokba botlottunk, szinte szó szerint. Egy kisebb szarvastehén fejvesztve elmenekült (a feje tényleg ott is maradt), Egy nagyobb és egy kisebb vaddisznó pedig megpróbálták döglöttnek tettetni magukat, a nagyobbik még a hasát is felvágta két helyen, hogy hatásosabb legyen a megtévesztés. Arra hosszas tanakodás után sem jöttünk rá, hogy ennek a mészárlásnak így mi értelme volt, hogy (láthatólag már napok óta) nem vitték el az áldozatokat.
Innen már nagyjából észak felé vettük az irányt, a fenyvesben eleinte még volt egy nyiladék, de a fiatal akácosban már csak állatcsapásokkal próbálkozhattunk, ez volt az este legkalandosabb szakasza.
Végre kiértünk a mezők szélére, és hamar elértük a kincsemi fenyveseket, ahonnan már a múlt szombati nyomainkon haladhattunk az OFB-földek, majd az új-Parat, Mahle irányába.
Mielőtt elértük volna a MÉH-telepeket, balra, nyugatra kanyarodtunk, és itt nagyon jó és gyors keréknyomokon csúsztunk a nyírjesi műútig, azon túl pedig már Gabiék régi nyomain hazáig.
Ez bő száz perc lehetett, igazi élménysíelés, a lámpák is jól bírták.
Útvonalat és egyéb paramétereket talán Gabi tesz majd fel.

Re: tegnap esti

(kovacsg67, 2017.01.30 23:11)

Nyomvonal:
https://drive.google.com/open?id=1ecRzTJbuuRiJZp37Yz4jQ-z389k&usp=sharing

kincsemi kanyarok

(kovacsp, 2017.01.29 21:42)

A szombatot kihagytam (de síelésre nagyon alkalmas helyeken jártam Szklabnya és Óvár között, tán 15km-re lehet gyarmatról), de ma bepótoltam az elmaradt tegnapit is :-)

Zsuzsival 11-kor indultunk el a kincsemi fenyvesfolt DK csücskétől, és a csütörtökön síelt nyomon haladtunk ÉÉK felé, az új Parat és Mahle irányába.
(Gabiék 18.-i útvonalának DK "széle".
A nyom pazar, a hó és zúzmara gyönyörű, az őzek hiperaktívak voltak, láttunk jópárat.
Már a Mahlét láttuk magunk előtt, amikor balról (Ny-ról) becsatlakozott egy sínyom, így elindultunk arra, hamarosan autónyomra váltott, de elsíeltünk rajta Bajtnerpusztáig, és ott fordultunk vissza.
A visszaúton a keréknyomos szakaszok mellé több helyen is csináltunk "rendes" sínyomot, de egyelőre még nincs tartása.
Kincsemre az autóhoz 1,5ó alatt értünk vissza, ez kb.6,8 km volt.
Zsuzsi hazament az autóval, én meg átevickéltem a műúton, és a füvészkert bejárata mellett indultam hazafelé, az Orsi s Peti által fektetett nyom most is nagyon jó volt a Vadaskert kerítéséig, aztán onnan Ny-felé is húztam egy újabbat, a volt bombatölcséres fenyvesig.
Onnan már a jól lejárt úton csúsztam vissza Szobokpusztáig, ahol szerencsém volt, mert az 5-6 harcos kedvű házőrzőt visszaparancsolta az atlétatrikós (!, volt vagy -10fok) gazdájuk.
A Homoki-szőlőkben volt egy szakasz ahol alig került hó a léá alá, de a kábelgyári iparvágányon már inkább több volt belőle az optimálisnál, így oda is került egy nyom, meg a sétányra is.
Kincsemről 1 óra alatt értem haza, ez 7,4 km volt.
Egy gyors ebéd és némi heverészés után délután még Lacival is kimentünk a délelőtti kanyarra, de most Bajtnerpusztán álltunk meg, és elsíeltünk Kincsemig, visszafelé két helyen is módosítottunk a délelőtti nyomvonalon, így ez csak 6400 lett, és kb. 80 perc.
A két(három) síelés így együtt kb- 20,6 km volt, talán lassan készen állok a Drépára :-)

Ipoly-parti gyűrkőzés

(kovacsp, 2017.01.27 22:27)

Végül úgy alakult, hogy ma pénteken csak egyedül indultam neki a rég látott Ipoly-partnak.
Az elkerülőút kanyarjából indultam, és nagyon bíztam benne, hogy Gabiék kb. másfél héttel ezelőtti nyomaiból lesz még valami. Hááát, nyomokban nyomokat tartalmazott, de csak nagyon keveset, ugyanis a helyi menő csávók (feltehetőleg kockaladások) is felfedezték maguknak az Ipoly-partot, és épp itt, a gát tövében gyúrták a legtarajosabbra a havat, így a hídig, sőt a z Öregek Otthona mögötti gátelágazásig igazi buckasízés volt, annak minden keservével. Onnatól viszont klassz széles kocsinyom vezetett Őrhalom irányába, így el is mentem egészen a háromdombi bányató kerítéséig, onnan pedig vissza. Hazafelé a felgyúrt szakaszhoz visszaérve inkább kipróbáltam, hogy a parti út jobb-e, és igen, ott csak 1-2 autó járt, elég jó nyomot csinálva, így innentől végig a parton jöttem. A végére már majdnem rám sötétedett, de lámpa így sem kellett. Nem voltam túl gyors, mert a 13,3 km jb. 115 perc volt, szinte nulla szinttel.
Egy kis rejtély mára is jutott:
Az elkerülő kanyarjában azt láttam, hogy a gát tetejét jódarabon eltolták tolólapppal. Bő húsz éve síelgetek a gáton, de ilyet még nem láttam, az értelmét sem látom, de remélem azért zúzott kővel nem akarják megszórni!
A jó darab azt jelenti, hogy egészen a hídig, majd tovább, és csak a Három-domb előtt vagy fél km-rel ért véget a túrás. De hogy mi a túrónak túrták???

ma esti

(kovacsg67, 2017.01.25 22:54)

Ma este egy fejlámpás kört nyomtunk a Nyírjesben, Andi, Jörgen + én. Helyenként Budenszki Péterék nyomait is használtuk, köszönet érte! Ritka jó körülémények vannak, ennek megfelelően az időnk is lement 8 perc/km alá, azaz 10,8 km-t treljesítettünk 80 perc alatt.
Holnap, azaz jan. 26-án csütörtökön este is megyünk 6-7 óra körül egy körre, fejlámpával, aki akar csatlakozzon (és írjon ide a fórumbe, hogy várjuk meg).
Indulás a Horváth Endre-Batthyány utcák sarka környékéről.

A mai track:
https://drive.google.com/open?id=1n-8xhkqkaRI0VeOjaxm_88mr1Ig&usp=sharing

egyre jobb

(Budenszki Péter, 2017.01.23 12:31)

Szia!

Vasárnap ismét voltunk egyet futni: https://connect.garmin.com/modern/activity/1538805402 Egyes helyeken találtunk nyomokat, cserébe mi is adtunk néhányat.

O & P

Aktív

(kovacsg, 2017.01.22 21:13)

Nolátom, aktív a fórum!
Ez a jó, meg a yoo hoo!

Re: Aktív

(kovacsg, 2017.01.22 21:36)

Úgy látom még bő 1 hétig nem megy pozitívba a hőmérséklet, ez sífutásilag igen pozitív! (gázszámlailag már nem annyira, de azt majd nyáron kiheverjük...)
Használjuk ki a lehetőségeket, amíg lehet!

Még mindig nagyon jó...

(kovacsg, 2017.01.22 21:11)

Azt hiszem, ilyen jó hóviszonyok elég rég voltak eme Fórum fennállása alatt.
Szerda este egy fejlámpás csúszást csináltunk Andival az Ipolyjáró utcától a gát mellett nyugati irányba a gátőrházig, majd a sétányon és az iparvágányon a déli elkerülőt keresztezve valahol az Újtemplomtól DNY-ra fekvő pampákon át hazáig. Utóbbikon a valószínűleg id. Fényes Balázsék által lefektetett párosnyom is segített a haladásban.
Útvonal:
https://drive.google.com/open?id=1e_xBaD8F1ULaBegOKz2CBkzWfCc&usp=sharing
Aztán pénteken délután Andival lenyomtuk a 18-i útvonalat még egyszer, most nem kellett szűzhavazni, sőt a Felső-Tag-erdőig még valaki járt előttünk kedd óta (Andi szerint Demus Laci), szóval most 100 perc alá éppen befértünk.
Szombaton meg Jörgennel és Andival hármasban Kincsempuszta mellett tettük le az autónkat, és aztán onnét kerültünk bő 10 km-t, kis részben a korábbi nyomon, aztán szűzhóban is, majd a szügyi Simonyi-kastély kertjében zsákutcába futva, később a zsidótemetőt megszemlélve, aztán pedig az Anna-hegy már korábbi években is tapasztalt remek lankáit megízlelve. Időnk 96 perc körüli, útvonal (és friss nyomok, míg el ne olvad...) itt:
https://drive.google.com/open?id=1sLuqEx7xMbChnZ0njA8SiRvA48I&usp=sharing
Sajnos a Drépa-Bgy elmaradt, de hátha sor kerülhet rá ebben az idényben még...!

vasárnapi kalandtúra

(kovacsp, 2017.01.22 21:02)

Mivel a mai csúszkáláshoz nem sikerült partnert találnom, így belevágtam egy régóta szövögetett elképzelésem igazolásába, miszerint a tótgyarmati és azon túli hegyek (na jó, csak erős dombok) nagyon alkalmasak síelésre, ha nem is sífutásra, de legalább sítúrázásra.
A temetőtől a toronyig vezető meredeket túl erős kezdésnek éreztem, és a vízműhöz vezető köves út is csak nagyon vastag hóval lett volna síelhető, így Tótgyarmatot kürtös felé elhagyva a hegy lábánál, Babcsánék libatelepénél hagytam az autót.
Innen nagyon szép lankás úton, 20 cm-es szűz hóban bandukoltam fel a Fehér-hegy túlsó lejtőihez. Ez az idilli állapot kb. 500m-ig tartott, amikor megérkeztem a mélyszántott részhez. Hát ez nem volt túl vidám szakasz, mert bár elég vastag volt a hó, de folyamatos bukdácsolás volt az egész, bő 1200 m-t haladtam így végig emelkedve a Csendes-hegy nyergéig, és az sem nagyon vigasztalt, hogy lefelé még rosszabb lett volna.
Pedig tudom, hogy felvidéki testvéreink minden talpalatnyi helyet megművelnek, a meredek dombokat is, ráadásul ugyanitt ugyanebbe egyszer már biciklivel is belefutottunk. Még a londoni olimpia alatt egyszer elcsaltam Lacit bringázni. elmentünk észak felé Bátorfaluig, ot fel a hegyre, és ezen a gerincen jöttünk visszafelé. No ezt a szakaszt akkor montival lefelé teljesítettük, és annyiban volt jobb a helyzet, hogy akkor nem mélyszántás, hanem friss tárcsázás biztosította a nehezen felejthető élményt.
De végre felértem a Cikmanra, ahova már egy egész jól síelhető kocsinyom vitt. Sajnos a komoly Ipoly-völgy-panorámával rendelkező, korábban itt tanyázó magasles eltűnt, de azért így is volt némi kilátás.
A Cikman K-i oldalában lévő nagy mezőn príma hó volt, el is mentem még rajta egy darabig, ezzel szétkergettem a kb. három dámcsapatból kettőt, összesen 54-et számoltam meg, voltak köztük szép bikák is. Aztán visszafordultam, és egy egészen jó lejtőn (K-felé haladva) jutottam le a dombok lábáig. Innen szintén jó havon, füves réteken tudtam visszajutni az autóhoz.
A tótgyarmati dombok príma síelhetőségéről szőtt elképzeléseim tehát alaposan megdőltek, még jó, hogy nem vittem magammal senkit erre a tesztútra, ezt a kanyart nem érdemes erőltetni, esetleg más indulási vagy érkezési hellyel.
Az 5,16 km bő 70 percig tartott, ez is mutatja a szédítő tempót.
Hiába, járt utat a járatlanért... :-)

szombati verőfényes

(kovacsp, 2017.01.22 20:44)

Bonyolult szervezkedések után végül csak Gabival és Andival hárman indultunk szo. de. Kincsemről.
Először a gázvezeték nyomvonalán a város felé, a Gabiék által korábban kihúzott pazar nyomon, ez igazi örömsízés volt.
Később keréknyomokban haladtunk Szügy felé, de aztán az Alsó-tag-erdő vége felé elfogyott a nyom, így törtünk egy kis havat a Simonyi-kastély kertjéig, sőt benne is, mert alulról nyitott volt. Felül viszont nem találtunk kijáratot, így visszaereszkedtünk, és a kerítés külső oldalán újra felküzdötük magunkat az erdőben a dombtetőre. Rövid kitérőt tettünk a zsidótemetőbe, aztán a mezőkö, majd a patakvölgyben síeltünk az Anna/Kövecses-hegyek felé. Az Anna-hegy oldaláben lévő irtás magaslesénél fordultunk vissza, és a saját nyomokon elég jól lehetett a lefelékben száguldani. Végül az új tanösvényen keveredtünk vissza Kincsemre, Gabi mérése szerint 10,3 km volt, útvonalat is ő tud majd mutatni.

Egy újabb nagyon jó

(kovacsg, 2017.01.18 10:47)

Kedd délután egy újabb 13 km körüli etapot csináltam, ezúttal egyedül. Ebben most elég sok szűzhavas rész volt, de így is jó volt, bár kicsit küzdősebb. Most viszont már van arrafelé párosnyom, amerre jártam ;- )
https://drive.google.com/open?id=18PF5j8Z4Kz2Xz-0P7eQto3HqqA8&usp=sharing
Az idő most 103 perc körüli lett.

budenszki.peter@gmail.com

(Budenszki Péter és Orsi, 2017.01.15 20:43)

Szia!

Mi is voltunk vasárnap dél környékén a Nyírjesben a tavak körül https://connect.garmin.com/modern/activity/1527164641). Idei első futás volt, nagyon szép és inspiráló volt az erdő. Keréknyomban és túraútvonalon mentünk, de szűzhavazás is volt bőven. Jövő hétvégén ismét megyünk.

O & P

Nagyon jó

(kovacsg, 2017.01.15 20:32)

Ma kora délután 13+ km-t nyomtunk Andival, Határőr utca-Hetes-tó-Herzfeldszállás-Bombatölcséres-(ex)fenyves-csesztvei műút útvonalon és vissza.
https://drive.google.com/open?id=1YHLuiCnYt1B7jWCj2syGKoD0Q7s&usp=sharing
A hó minősége a legszebb sahticskai emlékeket idézte, a legnagyobb részen a teherautónyom is már majdnem géppel fektetett párosnyomhoz közelített. Ezt most érdemes kihasználni, amíg lehet! Szerencsére néhány napig még biztosan marad a hideg, így a hó is.

Re: Nagyon jó

(kovacsg, 2017.01.15 20:33)

Ja, az idő lemaradt, a jó hóviszonyok miatt az is egész jó, 106 perc.


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35

Következő »