Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Üdvözlünk a honlap nyílt felhasználású információs felületén!

 

Ne kíméld a billentyűzetet!   ;O)  

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Re: :O)

(kovacsp, 2014.01.23 09:19)

Kicsit lassan reagálok, de hát eddig sajnos még nem volt hó, most is csak véletlenül kattintottam ide :-)
Bár épp most hó esik!
Szóval egyrészt Viktor aztán később azt írta, hogy elmaradt a téli triatlon (hóhiány miatt)
Másrészt meg amikor pár éve belecsaptál a sífutásba, akkor épp én voltam teljesen romos a derekam tekintetében, és amikor az első közös csúszásra kimentünk a Lipinye nyergébe, abban sem voltam biztos, hogy az autóból ki tudok majd szállni. Aztán sikerült, és utána a sok síeléstől egyre jobb lett, azóta is meggyőződésem, hogy akkor az hozott rendbe.
Persze egyáltalán nem biztos, hogy téged is helyretesz, vagy legalább javít valamit, de ha lesz hó, azért próbáld ki!

Téli Triatlon... Kicsit off

(SzViktor, 2013.12.16 23:33)

Sziasztok!

Szombaton Téli Triatlon Verseny Kralikyn , tervezünk menni Bgy ről, úgyhogy csatlakozhat aki csak sífutni is akarna
infó itt http://triathlon.sk/images/stories/propo2014_wtt_kraliky.pdf

Utórángások

(kovacsp, 2013.04.10 11:38)

Balu tavaszköszöntője után még azért vissza-visszatért a tél, és néha lehetett még síelni. Persze a hó minősége sokszor hagyott kívánnivalót maga után, de a menyisége nem, sőt néha már túl sok volt.
Már halványulnak az emlékek, hogy mikor merre síeltem, de arra kb. emlékszem, hogy a március 15.-i ítéletidőből (és hóból) nekünk igen kevés jutott, az Ipoly-parton csak egy napig lehetett síelni, viszont a Nyírjes távolabbi vidékein több hó maradt. Sajnos a meleg, friss hó nagyon tapadt, de a következő hét elejére lehűlt időben újra sikerült egyik este nagyon jót síelnem a Lipinyén túl, bár nem sok havon.
A ragadós havakra orvoslásul az egyik síelés előtt bekentem paraffinos gyertyával a léc talpát, és úgy kevésbé tapadt.
Ezen felbuzdulva amikor húsvét előtt leesett az újabb nagy hó, jó alaposan újragyertyáztam, még a pikkelyeket is, hőlégfúvóval ráolvasztottam, és nekivágtam az Ipoly-partnak.
Ház lidérces volt! Már itt a ház előtt éreztem, hogy kicsit túllőttem a célon, mert a mély hóban előrefelé alig akart menni a léc (amerre nem volt nyom), hátrafelé (amerre volt nyom) viszont annál inkább! Végigaraszoltam a sétányon, majd le a gátra, és a Vágóhíd mögötti részen oda-visszáztam, egészen príma, tömör, stabil nyomot csináltam magamnak, de az érzés végig az volt, hogy ez bizony csak visszafelé akar csúszni.
Így másnap egy másik léccel vágtam neki a már erősen olvadozó, de még igen vastag hónak, és a Lipinye pakolójából Szügy felé tettem egy ragyogó napsütéses nagy kanyart a mezőkön, jó sok őzet megtornásztatva közben.
Húsvét vasárnap már vígan esett a városban az eső, de azért újra megpróbáltam, most a Lipinyén túli dombokon vizisíeltem. Ott cnem esett, csak köd volt, de egy nap alatt legalább 10 cm-t fogyott a hó, néhol sebes folyású patakok fölött kellett átterpesztenem a továbbjutáshoz, és helyenként már csak latyak maradt.
Így is ez lett az eddigi legkésőbbi síelésem (03.31, az április már me jött össze), és a hosszú télnek köszönhetően az egy idényre számolt rekordomat is sikerült megdöntenem.
Ja, másnap, húsvét hétfőn 20-40-80 cm hóban (gyalog) botorkáltunk fel az Ipoly-forráshoz a Vepor-hegységben, Látky közelében. Egészen friss sínyomokat is láttunk, nagyon hiányoztak a lécek :-)))
Egyszer oda is elmegyünk!

Tavasz-köszöntő

(Balu , 2013.03.02 09:31)

Szép meleg tavaszias napok vannak: 10 fok, napsütés.
Én már átszereltem a botokat botkorihoz, nyomtam is 8km-t 30'30" alatt, ami kész száguldozás volt a hóban-csoszogásaimhoz képest.
Sachticky még mindig síelhető: éjjel -6, nappal 0-2 fok van, sok hóval.
Ha mostanában nem megyünk ki, az idén is elmarad!...

Sejtem, mi lehetett a fórumozás akadozásának oka: lefagyott... ;o)

tavasz van, téltemetés

(kovacsp, 2013.02.26 11:57)

Ahogy az balakon kinézek, és hétágra süt a nap, nagyon úgy néz ki, hogy ebből idén már nem lesz itthon síelés, sőt még az ablak is nyitva, olyan meleg van kint.
Pedig a múlt héten még egész jól lehetett síelni, hétfőn és kedden az Ipolyparton gyűrtem a havat, hétfőn fagyott tetővel, bármerre-bármit jelleggel, kedden meg olvadó hóban, és kicsit rövidebb távon, de 15 perccel hosszabb idővel, ennyit tesz a hóminőség.
Aztán hosszabb szünet jött, mert Sz-Cs-P nem értem rá, pedig pénteken még friss 5 cm hó is esett, jó tapadós. Szomaton viszont már vígan esett, ami ugyan jót tett a tapadsó friss hónak, de erősen falta is azt, így az Ipolyparton már szlalomozni kellett a hófoltok között, és a Háromdomb felé menet el is fogyott a hó a léc alól, de a kb. 9 km így is meglett.
Vasárnap is szemergő esőben indultam, de az Ipolypartban már nem bíztam, így kimentem a galiba előtti útkanyarba, és a vezeték alatti lejtőn száguldoztam, ahol febr. 7.-e körül jártam utoljára. Annál azért frissebb nyomok is voltak ott, gyanítom, hogy Gabiék lehettek.
Az első oda-vissza még igen lassú volt, a hó meg mély, vizes, de mivel egy nagyon hosszú lécet vittem, így nem süllyedt nagyon, és egyre jobb lett a nyom. Néhány hossz után már nagyon élbveztem, hogy a nagyon jól tartó és nem is lassú nyomban teljesen korrekt sífutó mozgással lehetet haladni, síkon és lejtőn a párosbotba belelépni, emelkedőn pont a megfelelő időpontban kitámasztani a botal, stb. Szóval ez tényleg isteni oktatóterep a hullámaival!
10 kör lezavarása után még elmetem egy gyorsabb léccel csúszkálni Szügy felé, így végül 15km-nél is több lett, és a csúnya-szürke-vizes idő elelnére kifejezetten élvezetes volt!
Hétfőn pedig már léc nélkül kocogtam le az Ipolypartra, ahol még mindig látszanak a sínyomaim inverzben (fehér mezőben két fekete sáv), de már nyaldosta a szélét az áradó Ipoly, azóta valószínűleg már víz alá is kerülek.

Persze nem kizárt, hogy lesz még itt tél, 2006-10 körül két olyan tél is volt egymás után, amikor márc. legelején leesett 20 cm hó, ami a nagy hidegben márc. 15.-ig teljesen jól megmaradt, és még sokat lehetett rajta síelni, de hát ilyet most nem ígérnek.

Nagyon nem is bánom, síeltem eleget ezen a télen, és hát végre lehe majd bringázni, futni!

Ja! És egy jó hír a végén: Most ezt a bejegyzést eddig minden nehézség nélkül meg tudtam írni, nem kellett az időlegesen inaktív mezők között kjattintgatni, remélve hogy hátha lefogadja, beviszi, megérti, stb, szóval talán újra kényelmesen használható a fórum!

újabb két kicsi és egy jutalomjáték

(kovacsp, 2013.02.18 14:59)

Csütörtöki ipolyaprti sikeremen felbuzdulva péntek este is lementem, hátha megint jó lesz. Az elkerülőút kanyarjából indultam, és az erdősáv É-i oldalán fektettem egy 1km-es nyomot, kb addig tartott, ahol a műfüves pálya vonalában megszakad az erdősáv. A hó jó vizes és vagy 12-15 cm volt, így elég hullámos lett a nyom, ahol elléptem a léccel, ott mélyebb, ahol siklottam, ott magasabb. Sebaj, visszafelé gyorsabb és jobb lesz! De nem, visszafelé is lassú és beroskadó volt, de azért tettem még egy próbát (még egy oda-vissza), de talán még rosszabb-lassabb volt, vagy csak fáradtam már a 4km nyomtaposás után. Úgy tűnt, hogy az olvadt hó túlságosan megfogja oldalról a cipőt.
Így kimenekültem a gátra, és bár ott foghíjas volt, mégis egész jól csúszott, elmentem a hídig, majd vissza egészen a vágóhídi gátvégis, és újra vissza a kocsihoz. Összességében nem volt olyan jó, mint amennyire elfáradtam.

Szombaton délután Zsuzsival verőfényes napsütésben tettünk egy próbát, a város ÉK csücskéből indultunka Háromdomb felé. Az autótól elég nehezen értük el a havat, de aztán a gáton túl, az É-i lábánál már volt elég. A mezőn nem,, de a földtúton igen, a kutya sem járt arra előttünk. Az 5-10cm-es vizes havon nem csúszott nagyon a léc, de nem is tapadt. A gát végénél megnéztük a Zsivány-kutat, oda már csak igen hézagos havon jutottunk el, a gát tetején meg semennyi nem volt, pedig csütörtökön még eddig csúsztam rajta. Aztán még mentünk tovább keletre, egészen a kisebbik kavicsbányatóig, ott fordultunk vissza. Hazaútban nagyon szép volt a lemenő nap, és a sínyomban már kezdett megfagyni a víz.

Vasárnap pedig elindultam Csesztve felé kocsival, hogy ahol lesz hó, ott síelek. Azt láttam, hogy Kincsem és Galiba között még van a vezeték alatt, de igazából az Annya-hegy felé és onnan el Szügyig szerettem volna síelni. Aztán a Csesztvei-nyeregben kiderült, hogy azok a dombok már hómentesek, de a Lipinye felé még van hó. Betolattam a parkolóba, és még a kocsi alatt sem roskadt be a hó. Ekkor még mindig tartottam tőle, hogy valami jeges borzadály lesz, de nem, nagyon masszív alapon a felső 0,5-1 cm oldalra prímán tarotta a lécet, és nagyon jól csúszott. Lehetett bármerre korcsolyázni, pikkelyessel is, fülfelé is hosszan belecsúsztatni, no ez volt az örömsízés. A Lipinyére 11' alatt felértem (a múltkori másfél órával szemben), és mentemm tovább a gerincen, amerre volt hó. Arrafelé is nagyon jól csúszott, a volt csesztvei szeméttelep felé a lejtőn direktben nem is mertem lemenni, inkább kicakkoztam. Aztán még továbbegy kicsit, majd le a völgy aljába, és ott el Mohora irányába. Errefelé már Gabival és Baluval is jártunk vagy három éve, és most is majdnem addig elmetem mint akkor, de a Mohorára bevezető út előtt elfogyott a hó. (46 percnél jrtam itt) Visszafordulhattam volna, de inkább átevickéltem a patak túlpartjára (léceken), és a szántás aljában az erdőszélen még meglévő hósávon jöttem viszafelé. A három évvel ezelőtti út mos nem játszott, hiszen a dombtetőn már nem volt hó. Később a szántó végetért, és pedig belevetettem magam az erdőbe, ahol szerencsére találtam egy egykori nyiladékot, amin ugyan süppedőseb volt a hó (1-2 fokkal melegebb van az erdőben), de lehetet haladni. Aztán amikor át kellett volna kelni egy oldalvölgyön, akkor én inkább a fő patakvölgyön átmásztam (léctelenül) a túloldalra, és a saját nymaimon menetm viszsafelé.
Később újra letértem róla, kereszetztem a patakot (léccel), és a Nagy-Baglyas északi lábánál közeledtem Miklósvölgypuszta helye felé. Innen már csak egy jó hosszú masszív emelkedő volt a Lipinyéig, onnan pedig a lecsúszás a kocsihoz.
A visszaút a sok patakkeresztezéssel már küzdelmesebb volt, de nagyon régen síeltem már ennyire jó havon, pedig igazán öreg, nyomorult hó volt!

itthoni kis körök

(kovacsp, 2013.02.15 11:25)

Hát ez tényleg szép kis túra volt Balu! És a múltkori gyalogos, vagy ez volt fárasztóbb? Ha jól gondolom, akkor a gyalogos, hóban mégiscsak pihentetőbb léccel mozogni!

Én csak itthon róttam a köreimet, érdekes eredményel:
Kedden a Homoki-szőlőkben tettünk két kört Zsuzsival este, kicsit összejártabb és tapadósabb volt a hó mint mikor a múltkor ott jártunk, de így pont jó volt a tempónk, hogy én fektettem a nyomot, Zsuzsi meg simán tudott követni.
Szerda este is a Homoki felé indultunk az iparvágányon, de már nagyon lehetett érezni az olvadást, néhol kerülgetni kelett a sínek között a bagi köveket (Zolcsi szakkifejezése). Aztán a Homoki DNy csücskéből kikanyarodtunk a sínek mellé, egy szakaszon még Gabiék előző reggeli nyomait is láttuk, de addigra teljesen összeolvadtak.
A vasúttól Szobokpusztán keresztül a Hetes-tóig mentünk, majd a Homoki-szőlők felé haza. Az egykori büfével szembeni dombon "egyenesben" fel lehetett jönni, annyira nem csúszot vissza, de szerencsére a léc amúgy nem tapadt nagyon. A Homoki fő útján viszont már alig volt hó, inkább csak sáros latyak.
Csütörtökön meg míg a többiek tornáztak és falmásztak, megint a gátra mentem. És jött a meglepetés: az egész napos olvadás és szemerkélés után semmi jót nem vártam a hótól, de meglepően jól csúszott a léc, így az egy óra alatt eljutottam a Háromdombig, és vissza. A gát déli oldalában már egészen nagy foltokban hiányzik a hó, a tetején még egész jól megvan, az északi lábánál meg még jó nagy.
Visszaérve volt még egy kis időm, és a kamionparkoló melletti majd' 200 m-es szakaszon "résztávoztam", négy oda-visszát csináltam, és a nyomom egyre gyorsabb lett, kifejezetten sífutás-szerű érzés volt, nagyon lehetett nyomni. Ilyenkor sejti az ember a különbséget, hogy milyen is lehet egy príma géppel fektetett nyomon száguldozni :-)

Balu, sajnos a múlt hétvégi permanens itthon-nem levést most be kellene pótolnom, így nekem most nem lenne az igazi Sahticska, de jövő hétvégén rá tudnál venni!

Más: nem tudsz az eoldal-nál rákérdezni arra, hogy miért ilyen használhattalan mostanában a hozzászólás funkció? Több ideig tart a kis rubrikákat kitölteni, mint megírni az egészet :-(

A Nagy Túra

(Balu, 2013.02.14 11:56)

Tegnap (szerdán) az enyhe idő miatt nem nagyon volt kedvem a környéken síelni és a Börzsönytől zordabb körülményeket reméltem.
Diósjenőn kb 1 fok volt, a hól olvadt, ikrás volt, rottyant a lév alatt,de azért tartott. Királyrétre érve a levegő érezhetően melegebb lett, 3-4 fok is volt, a hó is kevesebb volt, de még éppen elegendő. Ha továbbra is így olvad, a hétvégére ott már nem lesz élvezetes program a sífutás.
Visszafelé a hó tovább lassult ("Nem lassulhat, ha amúgy sem megy sehova!"), ami szertefoszlatta a könnyű lejtőzés lehetőségét.
Végül 24.2 km lett, amit 4:55 alatt csosszantam le.
Szombaton Sachticky?...

hó, hó, még hó :-)

(kovacsp, 2013.02.12 12:44)

Nem mintha kevés lenne, ezzel elleszünk egy darabig, sőt most is esik...
Hétvégén sajnos nem jutottam ki síelni, pedig szombaton nagyon szép idő lett volna hozzá.
Hétfő este mentem a hídhoz a "szokásos" körömre, el a Háromdom felé. A friss hó mély volt ugyan, és lassú, de legalább nem tapadt. Így nem volt élethalálharc, hanem csak amolyan sítúra szerű.
Az Öregek otthona mögötti gátelágtól kifelé már nem volt lábtaposott nyom, vagy csak nagyon régi, onnan magamnak húztam nyomot, de legalább hazafelé jobb volt benne. Most is csak addig jutottam, mint a múltkor Lacival, de most mégy úgy is 10 perccel rövidebb lett, hogy visszafelé tettem egy kitérőt az Öo felé.
A hó mély, lassú, de szép, és szórakoztató.
Ja, a hideg: Itthonról -1-2Cfokban mentünk el, igen enyhén öltöztem, hogy ez mozgáshoz elég lesz. Hátt épp csak hogy nem fáztam, de a torkom érezte, hogy ez hideg neki, szerencsére nem fázott meg. Ott lent a gáton legalább -8fok lehetett, mire visszaértem a kocsihozt, vastag jégréteg volt belülről az ablakon, itthon meg még mindig -2-3 volt. Ja, és foltokban köd is volt, néha alig láttam a város fényeit, közben a fejem fölött meg virítottak a csillagok.
Ma este lehet, hogy megint a Homoki-szőlőkbe megyek, a kivilágított sípályára :-)

van itt elég

(kovacsp, 2013.02.08 20:54)

mármint hó.
Vasárnap a Lipinyéről az alacsonyabb részeken már nem láttam havat, kedden ezért is mentem ki kKincsemen túlra síelni.
Tegnap a frissen esett vizes havon lementem az Ipolypartra, és meglepően rengeteg hó volt, csak úgy roskadozott a léc alatt. A tetején levő nagyon vizes hó csak lassítota lécet, de nem tapadt. Most a hídtól a Vágóhídig húztam egy nyomot, érdekes, hogy gyalogos alig járt ott előttem.
Ma (péntek) délután pedig a Nyírjes felé vettem az irányt a Homoki-szőlőkön keresztül. A volt büfével szemközti lejtőn csak óvatosan száguldjatok, a sznóbordosok nagy ugratót építettek a közepére (szerintem). A Hetes-tó környéke elég lidérces, összegyúrt a kocsinyom, a fenyvesekben pedig nagyon jeges a hó (vagy havas a jég)
Az Ötös tótól délre fordultam a leirtott/benőtt úton, és a fenyves domb után már egészen jól lehetet haladni, meg a Vadaskert mellett is. Azt elhagyva aztán jobbra, nyugatra fordultam, majd az új irtás mellett el, és fel délre a völgyben egészen a galibai szántón lévő üszőkarámig.
Visszafelé már nagyon jól vezetett a saját nyomom.
Az irtást elhagyva lámpát kapcsoltam, de azért még tettem egy kitérőt a volt játszótér-Egyes-tó-Négyes-tó felé, majd a Homoki-szőlőkön keresztül haza.
Nagyon sok kis ágacska van letörve, a nagyobbakat eldobáltam, a legnagyobbak alatt meg át lehet bújni. (Pl. az Egyes-tóba belelóg egy fa koronája, ami átdőlt az ösvényen.
A tavaktól délre lévő nyomok szerintem most elég jók lesznek, főleg ha marad a hideg. Persze ha szép idő is lesz mellé. akkor össze fogják mászkálni, de hát miért csak nekünk legyen jó :-)

többféle

(kovacsp, 2013.02.07 12:01)

Sajna tényleg elég haldokló most a hozzászólás funkció, én még nem jöttem rá, hogy mikor hova kell kattintani, hogy rendesen működjön.

Szintén sajnos: vasárnap nem leszek itthon, így a szlovák(iai) kanyar nekem most kimarad...

A lesiklásról, léceinkről: Hát igen, elég elborzasztó képet mutat a lécem talpa, de ez már tényleg egy meglehetősen lefutott léc, ezért bátran használom bármilyen kevés havon is. Majd ha jobb havakra eljutok, viszem a jobb lécet :-)

És akkor még egy rövid beszámoló:
Kedden hóvadászatra indultam, itthon és az Ipolyparton már semmi jó nem nézett ki, így visszatértem a gyökerekhez, szerencsére csak képletesen.
Korábban sokszor jártam ki a Galiba előtti útkanyartól visszafelé induló vezeték alá síelni, de az utóbbi két évben talán egyszer sem jártam arra. (Balu 01.29.-i bejegyzésében a legdélebbi nyúlvány)
Titkon reméltem, hogy ott lesz még egy kis hó, így míg Eszter kedden falmászni volt, kimentem oda. Az a töksötétben is látszott,hogy ez elég lesz a síeléshez, de azért elővettem a lámpát. A keréknyom is teljesen jó volt, mellette az aggszűz hó viszont kifejezetten mély 10-15 cm volt. Sajnos nem volt sok időm, négy hosszú és egy rövid oda-vissza fért bele, de a vizes havon kifejezetten jól csúszott a léc. Néhol a kocsinyomban mentem (jó széles), a meredekebb részeken meg a szűz havon tapostam új nyomot, azon fölfelé jobb volt jönni, nem csúszott vissza a léc. (itt még látszottak Balu 01.29.-i nyomai a hóban, de már nem vezette a lécet) Összeségében nagyon jót lehetett síelni, de a hosszú emelkedő arra is rámutatott, hogy a bordáim az erős botozást még mindig nem igazán kedvelik.
Szerencsém is volt, mert az aggszűzhavas részen azért elég sok akác-sarj-csonk kilátszott, de egyszer sem estem el, így most a svábbogár-gombostű-rovargyűjtemyény jellegű élmény kimaradt.
A legfőbb tanulság (amit régen már tudtam, de mindig elfelejtek): ezen a szakaszon mindig nagyon sokáig megmarad a hó, és a hullámos lejtő-emelkedő ideális gyakorlópálya, és elég hosszú ahhoz, hogy ne legyen unalmas.
Aztán hogy a ma reggelre leesett nagyon vizes hó mire lesz jó, még nem tudom.

Megkésve..

(Balu , 2013.02.07 11:23)

Petike írta:
"... Egyszer jó lenne megtanulni lesiklani, az igazán jó sífutók a lesiklópályákon is le tudnak jönni, persze egy keskeny sítúraúton más nem biztos, hogy elég a hely a fékezéshez..."

Igen, de ha megnézd a mi ütött-kopott léceinket, a kötés alatti részen már nincs éle (legalábbis az enyémnek), mivel nem fém kantnis és a jeges-köves használat megtette hatását. Persze arra még jók, hogy a környéken túrázgassunk vele, de már egy kék pályán is úgy vergődünk, mint kacsa a jégen.

(kérlek, ne használjátok a "Válasz" funkciót, mert sajnos eldugja a hozzászólás alá...)

(Nektek jól működik a fórum? Folyamatosan kattintgatnom kell a szövegmezőbe vagy a mező előtt szóra, hogy használni tudjam...) :o(

Vasárnap Donovaly (vagy Sachticky) ?

(Balu , 2013.02.07 11:11)

A címben elrejtettem a kérdést... ;o)

Minek ide hó?

(Balu , 2013.02.04 09:31)

Petike, Neked a hó teljes hiánya sem lesz akadály! ;o)
Én még reménykedek egy kis helyi fagyban, havazásban, esetleg egy Selce-i vagy Sachticky-i közös csúszásban.
Ha nem lesz jelentkező, kénytelen leszek egyedül menni.
(végül is a benzinköltség kevesebb, mint 1 napi síbérlet ára Dél-Chopokon...)

hosszú út a Lipinyére 2.

(kovacsp, 2013.02.03 21:44)

Fent a nap ugyan nem sütött, de a Börzsöny körül szép narancsos volt az ég, bár a főtömb teteje vad szürke felhőkbe burkolózott.
Teáztam egyet (tűzforró tömény mézes tea hókásával vegyítve), és közben szemrevételeztem a hóhelyzetet. Hát Vadkert környékén már nyomokban is alig volt hó, és a lipinyei felső mezőn is elég foghíjas, de aztán mégis megpróbáltam még elmenni Csesztve felé. Végül a gerincen odáig jutottam, ahol az út a kis erdősávot keresztezi, a volt szeméttelep előtt. OttOnnan meredekebbé is vált, és a hó sem volt elég, így visszafordultam.
Nagyon szép narancsos volt az égbolt, nyugatról egészen fel észak felé.
A Lipinyéről már majdnem "hazafelé" indultam, a mélyutas szakasz nem is lett olyan vészes, mint számítottam, és alul a pocsolyában a síbotokat is le tudtam mosni.
A lenti nagy mezőre leérve még elkanyarodtam jobbra, innen még a Szitnyát is lehetett most látni, és a közepes szélben már elég jól hűlő hóban ereszkedtem le Csesztve felé. A múzeum fölött fordultam vissza.
Visszafelé most már szinte körben minden sötétsárga, narancs és halványpiros volt, fölöttem a felhők is, és mikor még három őz is átugrált előttem a narancs háttér előtt, az már majdnem giccses volt.
A végső erszkedés már enyhén fagyott tetejű hóban történt, ezt sem gondoltam volna induláskor.
Végül 2ó 34 percet síeltem, és annak ellenére, hogy egyszer sem voltam távolabb 1,4km-nél a Lipinyétől, összejött a 13 km.
Jó volt, sokkal jobb, mint amit ilyen hótól várni lehetett!

hosszú út a Lipinyére 1.

(kovacsp, 2013.02.03 21:43)

Két nap szünet után újra nekivágtam a megmaradt hónak. Már tegnap is mentem volna, a nagyon vizes hó nem is zavart, de a masszív eső akkor eltántorított.
Ma negyed 3 után indultam a csesztvei nyereg "parkolójából" a Lipinye meghódítására, az idényben még nem is voltam ott sível.
Mivel a parkolóval szemközti domboldalon csak nyomokban volt hó, így nem siettem a hegytetőre, mert ott sem vártam több havat, ezért rögtön az első lehetőségnél bekanyarodtam jobbra az erdőbe. Hullámos, de általában enyhén lejtő út vitt nyugat felé, több-kevesebb hóval, néha egy-egy lépésnyi teljesen kimaradt, és egy félig kidőlt fáról lelógó liánfüggönyön is át kellett küzdenem magam, de egészen messzire el lehette jutni, egészen a déli ligetes tetejéig. Sajnos már egyre jobban nőnek fel a sarjak, lassan dzsungel lesz belőle. Mivel itt elfogyott az összefüggő hó, ezért visszafordultam. Príma út lenne ez, ha nyerek a lottón, kiakarítom, és a frissen vásárolt motorosszánnal nyomot húzok bele! Ha nem nyerek, akkor csak kitakarítom. Majd valamikor.
Visszaérve a Lipinye felé vezető mezőre újra felfelé indultam, de a következő letérőnél megint jobbra kanyarodtam, bár itt csak 50-100 m-t vállatam be, mert ott olyan meredek lejtő jön, ahol korábban popsível is nagyokat estünk, és bár egyszer már lementem rajta sível, de az 25 cm-es porhóban volt, abban fékezni és irányítani is lehetett.
Így megint vissza, megint felfelé, és aztán megint jobbra be. Ez már a rét felső végéhez közel volt, ott, ahol a csesztvei MTB pálya bekanyarodik az erdőbe. Itt először a gerincen haladtam, középtájon egy meredekebb részen már elég foghíjas volt a hó, ott igen lassan próbáltam lejutni, de még így is dobtam egy seggest, majdnem álló helyzetből. Végül lejutotam egy svédasztalos tisztásra, ami nagyvadakra volt kihegyezve, de volt csörgődob kisebb malacoknak is. Ez valami új vadászújítás, a lebegő hordók elég jól kikoptak a Nyírjesből, de ez a láncra kötött alig lyukacsos kukoricás bödön -amit pöckölgetni kell, hogy adakozzon- már máshol is feltűnt. Meg két sózó volt, az egyik a megszokott alacsony, a másik meg bárpult-szerű, biztos a reumás szarvasoknak.
Itt aztán visszafordultam, és majdnem a mező széléig visszamentem, és ott kanyarodtam vissza le a völgybe. Ez visz le a Terminátor aljába (Balunak) ill. a déli ligetes lábához (Gabinak). Az eleje felé van egy igen meredek szakasz, ezt csak oldalazva lelépegetve vállaltam, utána már jobb volt, bár a völgy talpán a 10-15 cm-es vizes hó elég egyenetlenül fogta meg a lécet, így kalandos volt az ereszkedés. Végül a déli ligetes aljában lévő fenyvesnél fordultam, onnatól már a sáros latyak is eltűnt az útról.
A visszaút sem volt egyszerű, főleg a meredek szakasz, ott a megcsúszó léctől először letérdeltem az egyik sí élét, ami ugyan nem annyira kellemetlen, mint combközzel ekapni egy száguldó teniszlabdát, de azért nem tartozik a sísport felejthetetlen pillamatai közé. A második kicsúszásnál pedig nem sikerült időben tehermenetsíteni az egyik botot, így egy kb. 25fokos kanyarral gyarapodott, de kis egyengetés után az egyeneshez közeli állapotba hoztam.
Aztán végre felértem a mezőre, és nekivágtam a Lipinyére vezető mélyútnak, ami közepesen eljegesedett nyomával és az alsó részén tanyázó terebélyes tócsájával izgalmas visszautat prognosztizált.
De végre felértem, pont 4 órára, 100 perc alatt, ez volt hát a hosszú út a Lipinyére.

Néha a kevés is sok! - 2

(Balu, 2013.02.02 19:58)

Ami fölfelé csak fáradtság volt, az lefelé gyötrelemmé vált.
A jeges völgyoldalt óvatosan kerülve a porhavon próbáltam hóekézni, megcélozva az angol-spárga pozíciót oly mértékben, hogy szinte már középen is barázdát húztam a hóban, mégsem tudtam a végzetes begyorsulást elkerülni, így a 33-as pálya előtt egy határozott végbélfékkel zéróra redukáltam a sebességemet. Fájdalmas, de hatásos megoldás. :o)
Visszatérve az 51-es felső szakaszára már enyhébb lejtéssel vettem fel sikeresen a harcot, de a vége megint csak egy segges-bomba lett.
Itt az esélytelenek nyugalmával lecsatoltam és a Hotel Kosodrevina alatti piros pályáig sétáltam, ahonnan sűrű hempergések árán keveredtem vissza az erdős 51-es panoráma szakaszáig. A hóekézéstől már erősen merev combokkal fejeztem be ezt a bő 6 km-es túrát, aminek első felét felfelé 1:26 alatt tettem meg (3.13km/557 m), míg a másodikhoz csak 26 perc kellett (igaz, ekkor már nem mentem vissza végig a starthelyig, ez csak 2.87km/401m lett).
(a logger magasságadataival azért csínján kell bánni, ha lesz időm, a térképen ellenőrzöm)
Az útvonal fel és le:
http://hu.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=3928184
http://hu.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=3928191

Konklúzió: a SKIROAD nem sífutó pálya, hanem ajánlott sítúra útvonal! Sífutó lécekkel nem ajánlott!
A Dél-Chopok alatt pár km-re található Tále, ahol kifejezetten jó minőségű 6.5 km-es kezelt sífutópálya van. Ha sífutni akarsz, ne menj tovább!
http://www.holidayinfo.sk/hu/Tale/Zjazdovky

Re: Néha a kevés is sok! - 2

(kovacsp, 2013.02.03 11:53)

Hát nem vagy puhány! Ilyen szintek mellett a 6km is bőven elég!
Egyszer jó lenne megtanulni lesiklani, az igazán jó sífutók a lesiklópályákon is le tudnak jönni, persze egy keskeny sítúraúton más nem biztos, hogy elég a hely a fékezéshez.
Egyébként ha már Alacsony-tátra és magasabb régiók, akkor Donovaly talán jobb, ott vannak diszkrétebb emelkedésű/lejtésű túrautak is, amik futóléccel sem megoldhatatlanok.

Néha a kevés is sok! :o)

(Balu, 2013.02.02 19:30)

Tegnap csak 6.2 km-t csúsztam, 2 órámba telt, mégis kivagyok, mint a liba tömés után.
Talán amiatt az 520 m szint miatt... ;o)
Történt ugyanis, hogy unokaöcsém váratlanul meglátogatott minket és rögtön adott is volt a síprogram: irány Dél-Chopok!
Itt a jó alkalom, hogy kipróbáljam magam! A térképen szép "SKIROAD"-ok voltak jelölve egészen a gerincig, hát adva volt a merész terv: irány a csúcs!
http://sielok.hu/images/siterkepek/chopok.jpg
A Horsky Hotel Srdiecko (1213m) mellől indultam az 51-es úton. A hőmérséklet 0°C volt, a hó felfelé jól tartott, csak ritkán kellett tisztogatnom a léceket. Szép panoráma, erdő, kissé szeles, szinte ideális időjárás, de a síösvény... hm... 4-5 m széles, fektetett nyom nélküli síút, melyen folyamatosan jönnek szembe (lefelé) a síelők és deszkások: gyakorlatilag egy könnyű kék pálya.
Az első szakasz vége előtt egy piros jelzésű pályát is érintettem, ahol a direct-to-up helyett inkább egy lankásabb traverz variációt választottam.
A Hotel Kosodrevina teraszáról (a 4-es beülős felvonó felső pontjánál)még szebb, nyitottabb látkép tárult elém, feledtetve aszinte állandósult 180-as pulzusomat.
Az idő sürget, némi szusszanás után tovább csoszogtam a 51-esen egészen a 33-as lesiklópályáig. Itt már csak mutatóban volt 1-2 szálfenyő, inkább törpefenyvesek uralják a tájat. A gerinc már közelebbinek tűnt, de a szél erőssége gondolkodóba ejtett: talán mégsem kéne...
Az 52-esen tovább vonszoltam magam a 35-ös pályáig, ahol már komolyabb porhó-felhőket fújt arcomba a gerinc felől támadó fagyos szél és komoly jegesedések tárultak elém. Na, itt a vége, ne tovább!
(folyt. köv.)

meglepetés

(kovacsp, 2013.02.01 15:37)

A csütörtöki nap melepetése a hó minősége volt számomra.
Napközben csikorgó mínuszok helyett rotyogó plusszok voltak, és a nap is vadul olvasztotta a havat, így estére csak valami utolsó stádiumú latyakozásra számítottam.
Hat körül vittem a lányokat-asszonyokat falmászásra és tornára, én meg mentem a kamionparkolóhoz.
És recsegett! Elég vékonyan öltöztem, de még így is inkább melegem volt mint fáztam, de a hó teteje meg volt fagyva, és nagyon csúszott. Még a pikkelyes léc is kirúgott néha hátra.
Maga a hó persze nem volt eszményi, mert elég jól össze volt járkálva a gát teteje, és minden lábnyom másfelé terelte volna a lécet, de azért elég jól lehetett haladni, így simán elértem a háromdombi erdőig (sőt, most be is merészkedtem a Zsivány-kútig), és vissza, egy óra alatt. Hazafelé az a nagyon sekély nyom, amit a fagyott tetejű hóba csináltam odafelé, elég jól vezette a lécet, így még gyorsabb volt.
Szóval Balu viszavonom a koriléces javaslatom, legalábbis csak nappal, olvadásban ajánlom, mert este ezen a fagyott tetejű havon megállni is nehéz lett volna rajtuk, nem még haladni velük :-)

Nem tudom hétvégére marad-e még hó, ha igen, akkor a legnagyobb esélyt a Kincsem környéki nyomoknak adok, mert ott az erdőben talán kevésbé fogyasztja a nap.
Majd meglátjuk...


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35

Következő »