Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Üdvözlünk a honlap nyílt felhasználású információs felületén!

 

Ne kíméld a billentyűzetet!   ;O)  

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Megoldódott a rejtély...

(Balu, 2010.12.21 10:58)

Szia BP!

A kerítés melletti nyomvonalért köszönet: vasárnap este nagy hasznát vettem, amikor Kincsemről csúsztam haza. A Petike-családdal csúsztunk 7.7 km-t, majd onnan hazáig rádobtam még 7.2-t.
Ha jobbak lesznek a helyi hóviszonyok, szervezhetnénk egy ismerkedő-sífutást! :O)

Hétfőn Petikével a Lipinye-Mohora-Lipinye vonalon surrantunk 16.3 km-t, ragyogó napsütésben, változó hóviszonyok között.
Már nagyon olvad, csak a magasabb régiókban lesz jó hó.
Az ünnepek között jó lenne kiugrani Sachticky-be, Donovaly-ba...

vasárnap

(kovacsp, 2010.12.21 10:48)

Vasárnap délután végül a családdal Baluval kiegészülve mentünk ki Kincsemen túlra. Szalaiék méheitől indultunk, a fenyves szélén egész jó hó volt a Szügy felé vezető régi útig, de azon már elég hiányos volt a hó, így visszatértünk a Balu által kezdők útjának nevezett gáz- és villanyvezeték nyiladékára, ott fektettünk nyomot. Jó hó volt, és jól erősödtünk a felfelékben, az Ipoly-part után egész kemény volt. Aztán mi hazajöttünk kocsival, Balu pedig még egy nagyobb nyírjesi kanyarral, lécen jött haza

sífutás a Palóc ligetben

(Budenszki Péter, 2010.12.20 21:02)

Sziasztok!
Már a második hétvégén időhiány miatt a ligetben fektettünk le egy-két nyomot. Sajnos nem teljesen folytonos, de azért elmegy. Továbbá a nyírjesben az új tanösvény kerítése mellett is tapostunk egyet.

:o)

(Balu, 2010.12.19 14:08)

Most megyek!

vasárnap

(kovacsp, 2010.12.18 20:24)

Ja!
Vasárnap valaki valamit valahol?

teliholdas

(kovacsp, 2010.12.18 20:24)

Este mikor befejeztem kint a kamrában a szöszmötölést, Zsuzsi kérdezte, hogy nem megyek-e síelni. Mondtam, hogy inkább nem, kevés ez a hó még ahhoz. Így elmentünk még sétálni egyet a Springa felé, de az utcákon meg azt láttuk, hogy nem is olyan kevés a hó. Hazaérve pedig ő indítványozta, hogy menjünk le a gátra síelni, úgy látszik a múltkori tetszett neki. A gyerekeket nem sikerült rávenni, így csak ketten indultunk el 6 óra után.
A sétányon még elég göröngyös, ritkás volt a hó, de leérve a gátra már tényleg jó volt, a gát kornáján mentünk végig.
Az elkerülő út kanyarjánál aztán nyomot fogtunk, ezúton is köszönjük az ismeretlen síelőnek az úttörést! Túl sokat ugyan még nem tart a nyom, ahhoz még nagyon laza a hó, de jobban csúszik.
Enyhe hátszélben tartottunk a Teszkó felé, ott fordultunk meg. Mondtam Zsuzsinak, hogy ha felkészültebb sírázók lennénk, és hozunk pénzt magunkkal, akkor most bemehetnénk harapni valamit, mint valami alpesi hüttébe:-)) Biztos nem néztek volna meg minket.
Hazafelé a szembeszél (enyhe, de hideg) miatt expedíciósabb volt az érzés, de azért hazaértünk.
Ja! Mikor elindultunk, még csak derengett a hold a felhők mögött, de visszafelé jövet már az árnyékunkat is láttuk a havon, pedig még nincs is teljesen teli.
Vasárnap biztos jó lesz még az Ipoly-part, bár a gáton lehet, hogy összemászkálják a nyomainkat, de a tövében meg lehet próbálni. Egy rövid szakaszon én is lementem, és próbálkoztam a korcsolyázásssal (pikkelyes léccel), megyegetett, de ellépéskor nem tart túl sokat a hó.

:o)

(Balu, 2010.12.16 23:47)

Még hogy nem lehet hó nélkül síelni! ;O)

Én azért megvárom a következő nagy égi áldást.
De elnézhetnénk valamikor Donovaly felé is!... ;O)

Ipoly-parti lidérc

(kovacsp, 2010.12.16 17:31)

Tegnap este hazafelé a buszból láttam, hogy a Kóvári-kanyar felé még nagy hófoltok vannak az Ipoly-parton, ez a mostani hidegekben nem is csoda.
Ma délután el is mentem az elkerülő út kanyarjához, és onnan nekieredtem a gát tövében a híd felé. Elég gyorsan kiderült, hogy a nagy összefüggő fehér foltok felső (majdnem) 2 mm-e valóban hó, alatta viszont tök jég az egész. No mindegy, azért ha már itt vagyunk, menjünk.
Néhol, ahol a víz nem ment ki a gátig, volt rendes hó is, kb. 5 cm, ez jól is csúszott, tartott is, de pl. a műfüves pálya magasságában teljesen felszorultam a gát oldalába. Odébb meg ritkítják a part menti füzest, és még a jeget is összetörték - no itt mondtam azt, hogy ideje megpróbálni az erdősáv és a folyó közti részt. Hát ott sem volt jobb, a jég ott is elég mély benyomást tett rám, mint ahogy egy óvatlan pillanatban én is rá. Egy kb. 15cm átmérőjű, 4-5cm mély krátert sikerült ütnöm benne, a jobb könyökömmel. (hiába, ha valaki 90 kiló léccel-cuccal együtt...)
A híd alatt az éppen ott züllő fiatalok erősen csodálkoztak, hogy mi a fenét csinálok, de azért mentem tovább. Nem kellett volna, mert hamarosan felszorultam a gát tetejére, ahol meg nagyon össze volt mászkálva, hó meg alig-alig. Azért elküszködtem az öregek otthona mögötti gátelágazásig, meg még kicsit tovább, de ott már jól látszott, hogy nem fog sikerülni a Háromdombhoz eljutni (az lett volna a cél).
Így hát visszafordultam, és visszafelé sem volt jobb, azt leszámítva, hogy most nem taknyoltam el.
A züllők épp a korcsolyázásról beszéltek valamit, talán hogy jobban tenném, ha azzzal próbálkoznék.
Azért az autónál nem álltam meg, hanem elmentem még a gáztelep mögötti holtágig, de arra sem volt lényegesen jobb, így hát a nagyobb havak megérkezéséig az Ipoly-partot inkább csak az erősebb idegzetűeknek javaslom, térd- és könyökvédővel, esetleg a nadrágba helyezett kispárnával!

havasok

(kovacsp, 2010.12.12 18:51)

Valójában ott sem volt a hava sok.
3-kor indultam el a nyeregből/parkolótól, és ott valóban hidegebb volt egy kicsit mint a városban, de még mindig nem nulla fok alatt, és a hó is igen vékonyka volt. A Lipinyére vezető utat vagy 6-8 m szélességben jól felgyúrták még a sáros időkben, ez így most visszafagyva minden volt, csak kellemes sípálya nem. Aztán a Lipinyén túl lesiklottam a meredek oldalon az erdő széléig, majd az erdőszélen el sokáig, a miklósvölgypusztai legazásig. Ott jött az igazi kaland, kevés hó volt, sok rög, meredek, és az alsó része derékig érő vízmosásba váltott át. Mivel én a felsőbb részen már letudtam az esésemet, így lent megúsztam. Ennek a szakasznak még a botom is megadta a kellő tiszteletet, meghajolt előtte (ill. alatta, az esésnél), de kiegyengettem (már sokadszor). Aztán még megkerültem a miklósvölgyi horhost, és a kövesúthoz kapaszkodtam fel. Ott megint találkoztam a múltkor vaddisznónak nézett birkákkal, de most sem téptek szét. Aztán a gerincen már elég jól lehetett haladni a Lipinyéig, negyed 5-re értem vissza a kocsihoz.
Nehéz lenne azt írni, hogy ez egy eszményi síelés volt, de azért nem bántam meg! Igazából egy füldugó hiányzott a legjobban, hogy ne halljam, amint a fagyott rögek kaparják a léc talpát.

hójeentés

(kovacsp, 2010.12.12 13:50)

Szia Eszti (Balu, stb)!
Hát reggel még biztos jó volt lent az Ipoly-parton, mi a családdal fél 11 felé indultunk el, de a Homoki-szőlők és a tavak felé. Akkor kezdett tapadóssá válni, és mire fél 2 felé hazaértünk, már nagyon barna volt az induló nyomunk, de azért jó volt.
Újfent igaz lett a mondás: ki korán kel, jó havat lel.
Fél 3 felé azért még elmegyek a csesztevi havasokat megnézni, hátha ott jobb a helyzet

Hóóóó!

(Balu, 2010.12.12 11:13)

Sajnos ma dolgozok, de MA MÁR SÍELTEM! :O)
00:15-kor kimentem egy laza 40 perces körre a Horváth Endre utcában (Finomkötöttnél), de nagyon buckás volt az talaj, az egyébként lassú hó éppen csak fedte.
Az Ipoly-part - ha nem olvadt azóta - biztosan jobb.
Remélem, a jövő héten javulnak a paraméterek! ;O)

Hóhelyzet

(Eszti, 2010.12.12 08:46)

Sziasztok!

Tudna valaki "hójelenteni"? Sífutásra alkalmas a hómennyiség az Ipoly-parton? Ma vétek lenne kihagyni... :-)

Kösz!

Eszti

Dré-Ba Tour

(Balu, 2010.12.10 15:00)

Én régen, tízen-éve bringáztam odafelé az Ipoly-parton. Egy helyen volt csak gond egy beömlőnél talán valahol Ipolyvece környékén, de egy kis kitérővel az is megoldható.
Igen, onnan kellene indulni, egyszerűbb és lélektanilag is szerencsésebb.

De hol van A HÓ, AMIT ÍGÉRTÉL??? ;O)

részemről oké

(kovacsp, 2010.12.07 12:26)

Ha esetleg a Dpalánk-Bgy szakasz említését felhívásnak szántad, akkor én már most csatlakoznék hozzá. Régóta foglakoztat ez a szakasz, és a Vecén túli részeit nem is ismerem (ez ugyan rejt némi kockázatot, hátha jegesmedvék laknak arrafelé), szóval menjünk (ill. jöjjünk, gondolom vonattal célszerű odafelé. Ez a mostani hó nagyon pazar lett volna hozzá, tulajdonképpen nyom nélkül is nagyon jól lehetett haladni.
A nyom azért lehetett szélesebb, mert már jó sokat használtuk, ha jól számolom, a csütörtöki havazás után én 4x, Zsuzsi és Laci 1-1x csúsztak rajta oda vissza, tehát az 12 siklás, szóval alaposan előkészítettük a pályát!
Én is tervezem, hogy szerdán a termi edzés előtt (kb. 3-tól) még síelek egy rövidebbet, ha a hó engedi. Majd kereslek.

Gát-line

(Balu, 2010.12.06 21:24)

Tegnap este - felbuzdulva a Biatlon összefoglalón és otthagyva a mézes teámat - kirohantam a műhelybe, átszereltem a nyári vídia botvégeket kosarasra és 19'00-kor már kint voltam az elkerülő kanyarjában (a Lidl mögött).
76 p-et nyomtam szezon-nyitásként, ami közel 10 km volt. Gondoltam, hogy Petike nyomait követtem, mert egyrészt írta, másrészt Gabika keskenyebb nyomot fektet... ;O)
Vittem fejlámpát is, de amikor lekapcsoltam, sokkal jobban láttam az árteret, a fákat és szinte ugyanúgy láttam a nyomokat.
Nagyon jó volt a hó a -4C°-ban, aZ Ipoly-part könnyű terep akár egy hosszabb szezon-nyitó túrára is, mondjuk Drépa-Bgy. viszonylatban...

Ma meló, holnap - ha még nem lesz túl latyakos a hó - csúszni kellene!

este a gáton

(kovacsp, 2010.12.06 19:57)

Ma úgy adódott. hogy csak fél 7-kor indultam el a gátra. A sétány most nem volt olyan lidérces mint tegnap, talán csak azért nem, mert nem láttam, min csúszok. A léc lent a gát tövében is nagyon jól csúszott, pedig már csak -1fok körül volt. Most a hídon túli rész a szoc otthonig sem volt trauma, és lámpa sem kellett sehol, végig jól lehetett látni a nyomot. Visszafelé jövet éreztem, hogy kicsit már másképp ropog a hó, és tényleg, mire hazaértem, már gyúrni is lehetett, szóval még pont jókor végeztem vele.
Amúgy tényleg ezen kellett volna a korizást gyakorolni!
Az előrejelzések szerint ez most ugyan el fog olvadni most, de talán hétvégére jön újabb.
Reméljük.
Mindensetre rég volt olyan mikulás, hogy addig ilyen sokat síeltem volna.

a Bercell-földeken

(kovacsg, 2010.12.06 09:53)

Szombaton némiképp meglepve tapasztaltam, hogy sífutónyom húzódik a házunk előtt, ami nem tőlünk származik. Vasárnap így otthonról indultunk, a nyomot persze csak egy darabig lehetett követni, mert valószínűleg egy idő után ráment az illető a dohánypajták felé vivő földútra és azt azóta összemászkálták. Azon nem akartunk menni, hanem a szántóföldeken meg a Bercell-földeki kiserdő körül csináltunk nyomot, bár az igazat megvallva, nem igazán volt szükség nyomra, jóformán bármerre lehetett menni. Korcsolyázó stílushoz is alkalmas volt a 10-15 centis, tetején fagyott -8 fokos hó.
Visszafelé aztán találkoztunk (ifj.) Fényes Balázs édesanyjával és húgával, akik szintén sítalpon voltak. Bár nem kérdeztünk rá, de valószínűleg ők rakták le a szombati nyomot, merthogy errefelé laknak.
Hát ezt így egy-két hétig még maradhatna...

G.

megint a gáton

(kovacsp, 2010.12.05 16:12)

A Csesztvei-havasok meglátogatása elmaradt, helyette az volt a terv, hogy délelőtt egy családi, délután meg valami komolyabb síelés lesz. Zsuzsival és Lacival el is indultunk a sétányon a BSE-pálya felé (elég szar volt), aztán onnan le az Ipoly-partra, és el a hídig. Ott meglepve tapasztaltuk, hogy már fél 2, így módosult a terv. Velük visszamentem a Vágóhídig,aztán ott hátraarc, és irány vissza a nyomunkon a hídig, majd tovább, egészen az öregek otthona mögötti gátvégig. Ott újabb fordulás, és vissza a BSE pálya felé haza. A sítúrázós és a sífutósabb rész együtt majd" 16 km lett, el is fáradtam.
Nem bántam, hogy nem Csesztvére mentünk, mert aVágóhíd éa a nagy híd között nagyon jó a nyom. Vékony felső hóréteg, jó kemény, jól csúszik.
Most nem a kiserdő túlsó oldalán, hanem közvetlenül a gát tövében van a nyom, mert bár az Ipoly szintje már vagy egy métert apadt, de a bazinagy jégfoltok néhol még a gátig is kiérnek. Ezért sem jó a hídtól keletre lévő rész, mert ott majdnem végig a gát tövében van a jég, fent a gáton meg nagyon összemászkált és összefagyott a hó.
Szóval amíg hideg van, mindenkinek tudom ajánlani a gát tövét!

kis alkonyi síelés

(kovacsp, 2010.12.04 21:44)

Du. 4-kor még lementem az Ipolypartra síelni, mire visszaértem, már alig láttam a nyomomat.
Ugyanazt a kört mentem mint múlt szombaton délután, de a hidegtől sokkal jobban csúszott a léc, most 58 perc lett.
Vasárnap délelőtt valaki valamit? Mondjuk a csesztvei havasokban?

:-(((

(kovacsp, 2010.12.03 08:57)

Hát akkor csak jobbulást, mielőbb!
Mi majd megpróbálunk helyt állni helyetted is!


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25

Következő »