Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Üdvözlünk a honlap nyílt felhasználású információs felületén!

 

Ne kíméld a billentyűzetet!   ;O)  

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Véghajrá!

(Balu, 2010.03.14 08:41)

Petike, nem gondoltam volna, hogy még itt, a város határában is lehet csosszanni! :O)

Hétfőre több programlehetőség is akad:
- Sachticky (200km).
Az üzemanyag-költség 8liter/100km-re számítva összesen ~5300 Ft (26.40/km).
- Cebovce fölött az adótorony környékén, elsősorban az északi oldalon valószínűleg van még hó! Pontos adatokat nem tudok, mivel a cégnél vagyok és éppen most omlik össze vagy születik újjá a rendszer (majd lesz valahogy...), de ez a 700 m körüli hegy kb. 40 km oda-vissza, ami alig több, mint 1000 Ft útiköltséget jelent.

Nekem mindegy, csak csússzon a léc! :O)

Van jelentkező?
Esetleg más útiterv?

T on line remake

(kovacsp, 2010.03.13 22:35)

Hát én nyúl voltam a NHH-hoz, mint ma síelés közben kiderült, az utóbbi két nap síelései után elég erőm sem lett volna hozzá.
Fél 11 után a webkamerán még próbáltam Balut felismerni a NHH-en, de nagyobbrészt csak szürke felhőket láttam, így aztán elmentem Galibára síelni. A 7-8 cm hó még megvolt, így nekivágtam újra az Anna-hegy felé. A múltkor itt igen mély hó volt, most kisebb, viszont elég fogós hó, ami visszafelé sem csúszott jobban, így nem a saját nyomomon csalinkáztam többször oda-vissza, hanem több felé kibővítettem a korábban bejárt utakat. Pl. rögtön felmentem a Csesztve fölötti dombra, hogy megnézzem áll-e még Zolika háza. Áll. Innen nagyon szépen látszottak azok a nagy szürke felhők amik Balut a NHH-n takarták, és mivel arról fújt a szél, még talán azt is mondhatom, hogy egy levegőt szívtunk, ha nem is ugyanott.
Aztán vissza a patakvölgybe, és el az őzes rétig (most csak 2 őz), majd tovább a múltkori pannon skiing úton. Ott most sem volt sok hó, de azért akadt. Onnan tovább Szügy felé a szántó szélén viszon már jóformán csak a keréknyomban volt, de régebben láttam a térképen arrafelé jelölve egy kőoszlopot, és azt mindenképpen meg akartam nézni. Meg is találtam, de ott már szinte egyáltalán nem volt hó, néhol csak egy lábamat tudtam csúsztatni, mert az alá jutott csak hó. Aztán a sikeres kőoszlop(rom) nézés után hátraarc, és még az Alsó-tag erdő felé tettem egy kanyart. Ehhez át kelett kelnem a patakon, amit úgy oldottam meg, hogy a botokat leszúrtam a mederbe, és átlendültem a víz felett. Nagyobb vizeknél esetleg Szergej Bubkától kell botot kölcsönözni.
Aztán újabb hátraarc, és a hegy lábánál vissza a jól bejáratott úton. 4-5Cfok lehetett, és mikor majd két óra után mentem vissza a kocsihoz, jól látszott hogy milyen sokat olvadt ez alatt.
A kicsit több mint 12 km nekem is összejött.
Nem kizárt, hogy holnap még megenged a hó arrafelé egy síelést, később már aligha.

Utóirat...

(Balu, 2010.03.13 19:33)

Összesen kb 15 km volt a túra, ebből 3 km a verseny.

Nagy(on) Hideg-hegyi verseny és túra

(Balu, 2010.03.13 19:07)

Egymagamban vágtam neki a Király-rét feletti (fizetős! 1000 Ft) parkolóból a KÉK+, majd a PIROSX jelű ösvénynek. A friss hó nagyon ragadt a lécekre, ezért amikor másodszor kereszteztem a dózerutat, inkább azon folytattam az utamat.
A Magas-Tax-i ház mögötti rajtba érkezve nem volt nagy sürgés-forgás, a rendező kérlelésére é.n is rajthoz álltam: összesen 7-en rajtoltunk, percenkénti indítással.
Ratrakolt és "taposott" diagonálnyomon haladtunk, ami ebben a magasságban már nem ragadt. Szép erdős ösvényen vágtáztunk (már aki...) a Rakodóig, ott balra fordultunk és a déli sípálya aljához értünk.
Én itt a 180-as pulzuspmmal már erősen hajlottam arra, hogy befizetek egy tányéros felvontatásra, de aztán mégis tovább araszoltam felfelé.
A ködből előtűnő túristaház látványa hívogatóan csalogatott, de a cél 100 m-rel feljebb, az emlékkőnél volt...
A kiírás szerint 3 km-es távot 29'30-alatt gyűrtem le, de akadtak, akik 20 percen belüli idővel zúztak felfelé.
Nekem már az első 2-3 perc után csipogott a pulzusmérőm (155+), átlagban 174-es dobbanásom és döbbenésem volt, a maxigáz - a "kímélő üzem" ellenére is - 184 volt. (halottam 180/189-es adatokat is).
Fent forró teával fogadtak, és az eredményhirdetésen kiderült, a két induló kategória (FFI 40- és FFI40+) 6 érmese közé nem kerültem be, de vigaszdíjként kaptam egy SPORT-szeletet... :O)
Jó kis verseny volt: a váciak a következő szezonban több sprint és középtávú versenyz is terveznek, úgyhogy figyelgetni kell a nagyhideghegy.hu-t.
Cihelődés után a dózerúton kanyarogtam lefelé (9km), de néhol megtréfált a jeges hó alól kikandikáló kőzúzalék. Egy drága léccel biztosan jobban zavart volna...

Hétfőn valaki?...
Sachticky, stb...?

Kis Meleg-domb (KMD)

(kovacsp, 2010.03.12 16:57)

Ma 2 óra tájban a csesztvei havasok felé tartva egészen szép fehér volt minden. Galibánál és a csesztvei nyeregben is sok a hó, én hazatérő tékozló fiúként mégis visszafordultam és a Balu által Kezdők Útjának titulált dombocskán csúszkáltam, a holnapi erőlködés kapcsán el is neveztem KMD-nak. Két-három éve még nagyon gyakran síeltem itt, de idén 1-2 oda-visszánál többre nem jutottam itt, ideje volt visszatérni.
Szép homogén hópaplan volt rajta (nem olyan mint az avarosban halászáskor), vastagabb is mint a városban bárhol.
Nagy vágtatás azért nem volt, fogott a hó rendesen, de kb. a hatodik lefelében a lejtős részeken már azt lehetett mondani, hogy csúszik. A vízszinteseken nem, ott még megsütötte a nap, és ezeken a helyeken a vége felé már erősen feketéllett a nyom. Az út szélessége miatt még 2-3 nyom kihúzható, egy nyom kb. 10 oda-visszát bír ki, legalábbis a lapos részeken. Én ma ennyit mentem, ez kb. 9 km, és 67 perc volt. (De csak rövid-oda-visszákat, nem mentem el a kincsemi mezőig, csak a széles ex-szügyi földútig)
Tavasszal az út felső végénél egy kőszedés és esetleg némi hulladékelszállítás nagyon aktuális lenne.

Nagy Hideg-hegy (NHH)

(Balu, 2010.03.12 09:31)

Igen, a sípályán felfelé van az utolsó szakasz, ezért amolyan "sífelfutó" jellege van.
Én nagyon szeretnék elmenni, léceket is viszek, aztán majd meglátjuk.
Legrosszabb esetben a verseny után megkóstolom/juk a helyi útvonalakat... :O)
Ha minden igaz, szponzorált út lesz (értsd: 0 Ft üzemanyag-költség...)

Ipoly-party

(kovacsp, 2010.03.12 08:20)

Tegnap este megkóstoltam az Ipolypartot, ott legalább van fű, ha a hó elfogyna. A vágóhíd mögötti gátszakasz mellett lévő erdősáv körül keringtem tizenegyet. Vékony volt a hó, meg vizes is, és az árvízből visszamaradt pocsolyákat is kerülgetni kellett. Most még a sima talpú léc sem csúszott, olyan volt mint a lekváros kenyér (főleg a puha vakondtúrások), de legalább nem ragadt fel rá a hó.
Ma (pénteken) délelőtt bevizsgálom a csesztvei havasokat, akar valaki csatlakozni?

sürgős?

(kovacsp, 2010.03.12 08:15)

Lehet, hogy a 3 km sífutásért oda elmenni még nem lenne kifizetődő, de ha van rendes hó a környéken, akkor már talán igen. AZ biztos, hogy a 3 km vége jó combos lesz!

Sürgős!!! :O)

(Balu, 2010.03.11 11:00)

A Sífutók Fórumáról nyaltam le ezt a linket:

Amatőr verseny, Nagy Hideg-hegy:

http://www.nagyhideghegy.hu/?article_hid=724

Jó lenne megnézni, esetleg indulni is.
(bár én most egy kicsit gyengélkedek...)

Pirosbetűs...

(Balu, 2010.03.09 12:57)

Bizony, pirosbetűvel jegyeztem fel emlékeimben Sachticky-t!
A sífutó ösvény mellett gyönyörű 3D-s "poszteren" csodálhattuk az Alacsony-Tátra hófödte vonulatait, és bizony nagy vonzalom támadt bennünk a Donovaly felé vezeő, szemmel láthatólag jó minőségű sífutó sztráda iránt... ;O)
Talán az idén még kijutunk... :O)

Látky helyett

(kovacsp, 2010.03.08 09:20)

Tegnap végül nem Látkyba, hanem Sahticskára mentünk a gyarmati sífutó kommandóval. Balázs hajtotta a paripát, 10 körül értünk oda. Hideg, napsütés, és ott fent hó is.
Szíverősítés és átöltözés után fél 12 felé vágtunk neki Baluval a síelésnek, STibi a lesiklópályákat tesztelte.
Az első egykétszáz méter nem sok jót ígért a jeges utakkal, de gyorsan rátaláltunk a jó nyomokra. Széles kezelt sáv, a szélén jól kijár klasszikus nyommal.
Rövid lefelé után elértünk a sedlo Dolny Sturechez, és itt nyugatra fordultunk, megkerülve a Glezúr tömbjét északról, majd befordulva Spania Dolina/Úrvölgye falucska fölé. Eddig bőven volt pazar hó, bár a végén már csak a diagonál nyom volt meg, de nekünk úgyis az kellett. A falu fölötti déli oldalban már azért csak híjjával volt hó, de az úton még volt elegendő. Lassan visszakapaszkodtunk a s. D. Sturec elágazójához és rövid teaszünetet tartottunk (8km).
Itt láthattuk, hogy milyen sok sífutó, sítúrázó van errefelé. Lehet, hogy a tél vége teszi, hogy a fiatalok már kevésbé jönnek, de mi valószínűleg az átlagéletkor alatt voltunk, akár egy tizessel is. Balázsal megcsodáltuk a kb. hetvenes nénike príma korcsolyázó technikáját, és csak irigykedtünk, hogy mi is így szeretnénk egyszer.
Innen aztán mentünk tovább észak felé, "balról" megkerülve a Jelenská skala tömbjét.
Nagyon hosszú, nagyon enyhe emelkedő, nagyon jó hóval, néhol nagyon szép kilátással. Az egyik ilyennél magyar beszédünket hallva meg is szólított egy a magyart nagyon jól beszélő szlovák fickó,és elmondta hogy melyik hegy micsoda, és hogy mi vár még a kanyarokon túl ránk. Újabb pár km lankás emelkedő után jött egy rövid meredek aminek a tetején rátértünk a Donovaly felé haladó síútra (13.1 km), ahol Matias bányász fafigurája őrizte a nyomokat.
Innen már visszafelé indultunk a hullámos (eleinte felfelé, aztán lefelé) síúton, és a hotelhez visszaérve még tettünk egy kis kanyart egy kis nyomon. Ekkor már eléggé erőnk végénél jártunk, így inkább mentünk vissza a kocsihoz.
Összesen kb. 18,2 km-t síeltünk kb. 200 szinttel (amiben a kisebb 5-10 m-es huplik nincsenek benne), ez tisztán kb. 3, "piszkosan" kb 4 óra volt.
A nyomok általában nagyon jók, a nem túl friss hó nagyon jól csúszott, fölfelé is nagyon jól lehetett haladni (a halszálkás részek kivételével, de ahhoz meg erő kellene).
A Donovaly felé tartó síút nagyon beindította a fantáziánkat, kb. 25 km oda-vissza, egyszer kipróbáljuk!
Átöltöztünk, lassan Tibi is előkerült, és még meglátogattuk a büfét. Némi sör, nyealko és kofola mellett Balázs még egy lószerszám kinézetű kolbásszal is birkózott, de csak Tibivel együtt tudták legyőzni.
Hazafelé Dobronya és Szenográd között láttunk hangyányi friss havat, Litava környékén meg vagy 30 szarvast és még 5+kb30 őzet.
Én ilyen jót még nem nagyon síeltem, jövő télen többet kell arra járni!

Sífutás +

(Balu, 2010.03.04 20:18)

Viktor Neked és a Fórum többi böngészőjének is a figyelmébe ajánlom a honlapunkon már megemlítésre került, de még tesztidőszakos Nordic Blading-et, ami gyakorlatilag a korcsolyázós sífutási mozdulatsort aszfalton, soros görkorival valósítja meg, így nyáron is lehet gyakorolni, erősödni.
Tudom, nyáron van sok más sportolási lehetőség is, ezzel viszont színesebb a lehetőségek tárháza.
Igaz, kell hozzá egy jó kori és egy aszfalt-vídiás bot is, de én - 2 alkalom után mondom - nem bántam meg a beruházást. :O)
Akit érdekel, már az első 100 km tapasztalatai után plvasható lesz egy rövid cikk a honlapomon és ide, a már beizzított Nordic Blading bejegyzésben is közzé teszem. ;O)

Vasárnap 80-90%-os valószínűséggel Latky-ba megyek/ünk sífutni (1000 m magasságban).
2-3 lelkes sífutó még befér a kocsiba!... :O)

bikerv@freemail.hu

(viktor, 2010.03.04 14:27)

Kraliky Téli Triatlon!

Szóval mi is voltunk vasárnap egy kicsit sífutni+egy pár másik sportot művelni. A verseny előtt sajna nem volt időnk lécet-pályát tesztelni, így mindketten a pikkelyes léceinket támasztottuk a depóba . a verseny nyomvonala ezúttal egyszerűbb volt: az összes számot a kb 1.5km re rövidített sífutópályán kellett végrehajtani 2kör futás-4kör MTB-4kör sífutás leosztásban.

A kör hosszát a kb 7:30-as első futókör alapján becsültem meg, a ratrakolt pálya nem szakadt be a futócipő és az MTB gumi alatt sem pedig volt alatta még vagy 30-40cm. A Bringa kimondottan élvezetes volt. A leggyorsabban is ezalatt sikerült haladni.
A sífutáson a vax nélküli pikkelyes lécem nemigen csúszott, igy a lejtőkön sem kellett fékezni, minden kanyart be lehetett venni, viszont ezeken a részeken nagyon elmaradtam a szlovákoktól érdekes, hogy meredeken fölfelé klasszikus "futó" mozgással végig partiban voltam még az elejével is, egészen addig amíg lankásabbra nem váltott a terep, mert akkor pillanatok alatt elkoriztak tőlem, a lefelékről nem is beszélve. Kb 9 perces köröket tudtam menni. A verseny után kimentem a pályára petike koris lécével amelyet Tavaly Édes Jani bácsi vaxolt félelmetesen gyorsra

bikerv@freemail.hu

(viktor, 2010.03.04 14:26)

Hát ez nagyon jól csúszott, ezzel keményen fékezni kellett lefele (így is sikerült egy klasszikus kicsúszást produkálni a leggyorsabb balkanyarban) , de a főlfeléken kiderült: a csúszós léc visszafelé is csúszik ám. valószínűleg jóval lassabban araszoltam fölfelé a kosis technikával, mer a köridőm ugyanúgy 9 perc lett mint a pikkelyessel. összességében megállapítható , hogy sokat kell még sífutni tanulni, hogy eggyáltalán elésjük a sima futás átlagsebességét (7-7:30-as körök) illetve jó lenne többet járni ilyen pályákra

üdv Viktor

ui.: Eszti egyébként a kevés indulónak köszönhetően 2.lett (persze a bringa végéig az első helyért is partiban volt)

Galyafék :O)

(Balu, 2010.03.02 20:29)

Ma felugrottam Galyatetőre és sícammogatm 2 órát. Hogy ez kilométerben mennyi, abban bizonytalan vagyok, mert most derült ki, hogy a GPS-em Trip Odometer és Track Log adatai között jelentős diferencia van: míg az első 7.8 km-t mért, a második 11.6-ot!
(Látky-ban mért 17 km-em így akár 25.3 is lehet!)
A 0°körüli hőmérsékleten, fel-feltámadó csípős szélben a pálya erősen jeges volt, az ötös skálán erős 2-est adnék rá. Kb 6-7 kisebb-nagyobb "zakózás"-sal abszolváltam a távot. :O)
Talán furcsán hangzik, de egy kis olvadás sokat javítana rajta - átmenetileg...

Ha minden igaz, csütörtökön (?) és vasárnap (?) megyünk Látky-ba.
Vannak még szabad helyek a kocsiban... ;O)

Okkkééé!!!

(Balu, 2010.03.01 19:53)

A hétvégén nem dolgozok, mehetünk Látky-ba!
Mivel szombaton reggel 8-ig dolgozok, nekem inkább a vasárnap lenne jobb, de ha Neked (és az esetleges további sporiknak!) a szombat felel meg, ám legyen. Ez esetben 9 körül tudunk indulni, 100 km az út, azaz 11'00 és 11'30 között tudunk elrajtolni. Több, mint elegendő... ;O)

én holnap nem

(kovacsp, 2010.03.01 18:22)

Én holnap biztos nem megyek Galyára, mert Pesten leszek. De ha mész még a szezonban Látkyba, lehet, hogy betársulnék.
(Zsuzsi aszonta', hogy a hétvégén megint hó lesz. Csak hát erre a meleg talajra esve aligha marad majd meg)
p

:O)

(Balu, 2010.03.01 16:30)

Bgy és Csesztve között már teljesen elovadt a hó, de még az út szélére kotort hókupacok is elolvadtak.
Ennek csak azért örülök, mert így teljesen felszáradt az aszfalt, lehet görkorizni!
No ez nem csak amolyan öncélú gördülés, hanem egy nálink alig ismert sport, a Nordic Blading alapozása: a sífutás "skating" mozdulatsorát lehet alkalmazni soros görkori + síbot segítségével.
Amíg nincs hótányér nélküli vídia hegyem, addig nem tudok botozni, mivel pár alkalom elmúltával kinyírná a botomat az aszfalt.
Akit komolyabban érdekel ez a sport, kérdezzen bátran (bár még én sem tudok róla sokat, a tapasztalatszerzés még csak most következik...) .

http://www.gyarmatisifutok.eoldal.hu/cikkek/nordic-blading

Holnap (rossz idő esetén később!) sífutási céllal felugrok Galyatetőre.
Jön még valaki?

:O)

(Balu, 2010.02.28 21:42)

Petike, látom nem unatkoztál. ;O)
A Pannon Skiing-ot le kellene védened! :O)

Ma én sem unatkoztam: Dani (unoka)öcsémmel és Endre bátyókámmal (elit snowboard kommandó) ma hirtelen felindulásból (tegnap késő esti egyeztetés után) Látky-ba mentünk: 600 m hosszú könnyű (kék) pálya 1000 m magasságban. Én természetesen a ttkzatosság ködfátyolába burkolózott sífutási lehetőség reményében csatlakoztam a csapathoz és nem is csalatkoztam: 4.1 km-es technikás, szintes pályát találtam, amely klasszikus és korcsolyázós stílussal egyaránt élvezetes. Rövidítési lehetőségei miatt variációkra is van lehetőség, így a kevésbé szimpatikus pályarészek kihagyhatók.
A hó és a nyom minősége az 5-ös skálán egy erős 4-es volt: néhol jeges volt a diagonál nyom, máshol a friss hódarától tapadóssá vált.
Végül 17 km-t síkocogtam alig 3 óra alatt. 8 km után futottam egy "gyors" kört, ami 35 perces lett (kb 7 km/ó). Tudom, ez sokaknak mosolyt csal az orcájára, de én zöldfülűként meg vagyok elégedve ezzel: felfelé nem bírtam, lefelé nem mertem... ;O)
A pálya szerintem még 1-2 hétig lesz élvezetes, kár lenne kihagyni. Az idei síszezonban még biztosan viszontlátom... :O)

Kedden - ha minden igaz - felugrok Galyára, megnézem, mi a helyzet. Akit érdekel, jelentkezzen nálam! :O)

halászás az avarosban 2

(kovacsp, 2010.02.27 12:58)

Visszafelé egy oldalágat is felderítettem a hegyoldalban, azon az ösvényen már évek óta nem jártam, és most egész jó hó volt rajta. Ez felvisz a Bakó-Szügy közötti szántók szélére, ahol rövid lécnélküli sétával a magasles-lét három stációját is megfigyelhettem. Lefelé persze ez is húzós volt, néhol csak az avaron tipegést mertem választani.
Aztán visszaérve a hegy alatti kiindulópontomhoz, mentem tovább keletre, ott is egész jó hó volt még, de a léc továbbra is túl rakoncátlan volt fel és le is.
A lejtők forró pillanatai után jött egy hideg is, mikor a fenyves szélén az egyik lécem nem tudta kikerülni a pocsolyát. Az őzes rét-nek csak az alsó szélét szemléltem meg, tovább nem mentem a szembe folyó hólé, valamint a hó majdnem teljes hiánya miatt.
Innen még mentem egy kicsit Szügy felé, de azt már pannon skiing stílusban. Ez olyan mint a nordic walking, csak léc is kell hozzá, hó viszont nem. Ott már tényleg csak nyomokban volt. Szerencsére ez a vidék emberek által nagyon ritkán járt, nem nagyon tudtam volna kimagyarázni, hogy mit is csinálok én ott az avarosba a léceimmel.
Így hát visszafordultam, a hazaúton az eddigihez hasonló viszontagságok vártak, meg még egy kis eső is.
Nagy próbatétel volt a Kezdők útján (by Balázs, én csak gázvezeték-nek hívom) való visszakapaszkodás a kocsihoz, de felértem. 8 km, 85 perc volt, ami persze nagyon gyík, de azt hiszem sem 8 km-t, sem 85 percet nem tudnék most lefutni.
Azt azért újfent megállapítottam, hogy a környék legjobb síútja az Anna-hegy alatti, remélem ősszel rá tudom venni magam egy kis előzetes tereprendezésre, metszegetésre.
Biztos, hogy egy pikkelyes léccel ma sokkal élvezetesebb lett volna a síelés, de arra azért jó volt a mai csúszás, hogy könnyű szívvel engedjem el a telet, ez után nem fog hiányozni a síelés jövő őszig.
A lécet pedig holnap Eszter vagy Viktor tesztelheti Králikyban.


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21

Következő »