Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Üdvözlünk a honlap nyílt felhasználású információs felületén!

 

Ne kíméld a billentyűzetet!   ;O)  

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

lányok nyomában...

(kovacsp, 2010.02.15 10:38)

Azt gondolná az ember, hogy ezen a havon nem is érdemes, főleg napközben, mikor meleg van. Tegnap délután mégis nekiindultunk Lacival, kellemes +4fok, vizes hó, stb.
A teljesen sima talpú lécemet vettem elő, mondván hogy arra talán kevesebb vizes hó fog feltapadni.
Aztán már a sétányon jött a meglepetés: az utoljára kb. 10 napja járt nyomomban meglepően jól csúszott a léc (nekem néha hátrafelé is), a nyom is jól tartott.
Erededetileg nem fűztem túl nagy reményeket a hóhoz, úgy gondoltam, hogy ha tűrhető a hó, akkor akár a vágóhídig is elcsoszogunk.
Ez megtörtént, sőt a gátra is lementünk. A hó vizes, de nagy, 15 cm még megvan. Sajnos a gát tetején sejlő hajdani nyomot jól összemászkálták, így a másfél cipő szélességű gyalognyomban evickéltünk. Mozgásunk a gerendagyakorlatokon látottakhoz hasonlított, de legalább csúszott.
Aztán az Opel szalon mögött az erdősáv Ipoly felőli oldalán rendes sínyom látszott. Gyanítom, hogy ez az lehetett amiről Eszti írt 5.-én, hogy Szabinával erre jártak.
Valójában két nyompár is volt, egy kevésbé kijárt az erdősáv mellett, meg egy jobban kijárt 2m-rel odébb. Látszott rajta, hogy már rég, az esők előtt használták, de jól vezetett, és még Laci pikkelyes lécének is elég jól csúszott. Mentünk is tovább a híd felé. A "magaspartnál" Laci megállt csipkézni, én meg még elcsúsztam a hídig, aztán vissza.
Visszafelé a saját nyomom olyan nagyon jó volt, hogy bátran nevezhetem ezt a tél legjobban sikerült síelésének. Jól tartó, jól csúszó nyom, saját értékrendem szerint tökéletesen kivitelezhető sígófutó mozgás. Hamar hozzászoktam ahhoz is, hogy a léc hátrafelé is akarna csúszni, ezt síkon elég jól ki lehet védeni némi ügyeskedéssel, és ez tulajdonképpen az elrugaszkodás technikáját is javítja (szerintem).
Szóval lányok, nagyon szépen köszönjük a príma nyomot!
5 felé értünk haza, akkor még elég jól látni, meg a város szélén a fényszennyezés miatta még akár sötétben is lehet boldogulni a havon.

A tanulság:
Tudom én azt, hogy a vizes hó nem mindig tapad, csak mindig elfelejtem. Valójában a meleg, vizesebb FRISS hó az ami nagyon tapad (ld. Pista bácsi múlt vasárnapi szenvedése), a csak vizes nem mindig.
Öreg, vizes havon is lehet jót síelni.
Még azt kellene kipróbálni, hogy hajnalban, mikor fagyott a nyom, akkor hogyan csúszik. Szerintem nagyon, de azt derítsétek fel ti!

Tehát: príma nyom van az Ipoly-parton az Opel-szalon és a híd között az erdősáv mögött!

Szinkron...

(Balu, 2010.02.13 09:16)

Engem ágyba döntött valami kórság, úgyhohy egy hét üzemszünet... :O(
Akinek szabad a hétvégéje, Galyán TALÁN jobb a hó és TALÁN még taposott nyomok is lehetnek...

http://www.galyateto.info/idojaras.php

Esetleg még Szlovákia is jó alternatíva lehet:

http://www.holidayinfo.sk/hu-hu/winter/cross-country/

Petikének (és a hasonló gondokkal küszködőknek) JOBBULÁST! :O)

Üdv!

le, le, én rabja ....

(kovacsp, 2010.02.11 13:00)

Én még éppen lábalok egy masszív náthában. Hogy még befelé-e, vagy már kifelé belőle, az még nem látszik, így hétvégéig aligha...

Fel, fel, Ti rabjai a sínek...!

(Balu, 2010.02.11 09:14)

A koponyeg.hu előrejelzései szerint a napi hőmérsékletek az elkövetkezendő időkbe +1 és +4°között várhatók, éjszaka 0 és -8°várható.
Tehát vagy fejlámpás későéjjeli vagy korahajnali menetekre kell készülnünk, vagy fel kell menni a hegyekbe: Galyatetőn kb 4°-kal van hidegebb...

Nyírjes...

(Balu, 2010.02.09 16:05)

Pistabácsi útját itt kísérhetitek nyomon:

http://www.gyarmatisifutok.eoldal.hu/fotoalbum/terkepek/palyak/original/18

Tavak

(Pistabácsi, 2010.02.09 13:06)

Tegnap Annával kimentünk a Nyírjesbe. A buszfordulónál leraktuk az autót (ettől mindjár könnyebb létt a felszerelésünk), lecsusszantunk a 7-es betongátig, majd a tavak D-i oldalán vissza az 1-es tóig. A 7-es alsó végétől a 3-as (erdészeti) tóig jól lehet haladni. Utána egy kis óvatosságra int a fakit termelők keréknyoma. Az 1-es tó gátjánál viszont nem mentünk rá a játszótérre vezető földútra, mert a fázós emberek egy helyből markolt homokadaggal leszórták a havat. Így a völgyben indultunk el D-nek a tó, majd a patak mellett. Itt Anna remek lehetőséget talált, hogy beledőljön a hóba, annyira csábította az ösvény mellett egy magasabb oldal. A híd után nem sokkal, az útkanyar alatt feltettem Annának a kérdést: A vagy B? Mivel a B-t válaszotta, nem mentünk el a kerítésig (pad, tűzrakó, régi-új forrás), hanem az erdőn át fel az útkanyarba (ez is homokkal felszórva), ott meglátogattuk a fakihordó lovak istállóját, majd a nyiladékkereteződésig (ahol már harmadszor találkoztunk helyből kitermelt homok szórásával) É-nak fordultunk , amíg tartott a nyiladék, majd kicsit vissza, és NYÉNY-ra a hajdani ösvényen, ami most elég vacakul járható (előző nap futva kellemes volt, csak sível rossz). A létrás kerítéssaroktól NYÉNy-ra nagyon kellemes az út, az ölyves gyümülcsös széléhet érve sínyomot találtunk (Petike, Te voltál vagy Gabi?), de mi nem mentünk le egyből a tóhoz, hanem a bordásfal-létrától vissza K-nek, s csak a volt a mászórudasnál mentünk le. Az autóhoz menet még elkövettem idei első esésemet (persze ez csak annak köszönhető, hogy eddig még nem mentem jeges úton, különben már hamarabb is begyűjtöttem volna a trófeát). Az időtartam és a tórendszer hosszának ismerete alapján egyaránt 4 km-t tippeltem, s lőn. A Google Earth is egy százalék pontossággal ezt adta ki.
Mindketten jól éreztük magunkat, úgyhogy máskor is megyünk.

kvadállat

(kovacsp, 2010.02.08 18:11)

Balázs, te valószínűleg egy kvadállat nyomaival találkozhattál.
Elég hurka gyerekek lehetnek, ha csak most merészkedtek ki barmolni, mi fa.a gyerekek meg már hetek óta gyúrjuk a havat. Bár ez elég szerény vigasz.

mennyi? - 2

(Kovacs G, 2010.02.08 18:03)

Megmértem Google-val, azzal 15.960 méterre jött ki a vasárnapi.
A magasságkülönbség sok vizet nem zavar, ilyen domborzati viszonyok mellett (16 km-en 300 méter körüli szint fel-le) az kb. 20m-t jelent a vízszintes vetülethez képest, azaz kisebb, mint a vízszintes mérés hibahatára.

Ja, még...

(Balu, 2010.02.08 13:07)

Ja, még elfelejtettem: a kiserdő aljától a faluösvényre Z-betűzve nyomot fektettem, ezáltal teremtve egy rövidítési lehetőséget. A hegyoldal meredek: lefelé kalandos, felfelé szuszogós.
Remélhetőleg a héten már lesz földút-hálózatos térképem, amire be tudom jelölni a taposott nyomokat, nehézségi szintek feltüntetése mellett. :O)

Tökéletes lehetett volna...

(Balu, 2010.02.08 13:03)

Ma a ropogós mínuszokat kihasználva nyálképződésem teljes intenzitása mellett vágtattam ki orosz gyártmányú Pegazusomon a csesztvei hegyekbe.
Az indokolatlan waxolás majdnem a vesztemet okozta, mivel már az első enyhe emelkedőkön vissza-visszacsúszott a léc.
A torony alatti elágazásnaál balra, a falu felé vettem az irányt a taposott nyom biztos és megnyugtató tudatában, de egy agyatlan quados teljesen összebarmolta, úgyhogy megint nyomtöréssel múlattam az időt.
Az erdei út felfelé erős botmunka mellett járható, lefelé már többször is ki kell lépni a nyomvonalból lassítási illetve túlélési célzattal.
A felső gerinc-út jórészét traktorral újra letúrták, megint csak nyomfektetés következett.
A kövesút is össze lett trappolva valami munkagéppel, így a koránt sem biztonságos horhosba kényszerültem. A felső harmad után ("Petike posztjánál") a quados nyom megintcsak bekúszott a nyomba, horrorisztikussá téve a horhos hóviszonyait. 3-4 gatyafékes vészleállás után a Medvegy-tanya mellet a Quad-nyom mellé társult még egy krosszmotoros és egy fatolvaj is, de a "Csőrös-Csepel" tanyája utén már csak a vadak teljesen jogszerű nyomhasználata módosított a korábban fektetett sítalp-jeleinken.
A gyerekpálya fordulójáig optimális síutat járhattam be, de a fordulónál a quados újabb vandálkodása vetett véget a kánaáni állapotoknak.
Fél órás élvezkedésével többünk többnapos nyomfektető munkáját gyalázta szét!
Ki lehet ez? Tudja valaki?
Fel szeretném vel venni a diplomáciai kapcsolatot, először csak szépszóval, aztán... majd meglátom... :O(
Egyébként végül 145 percre jött ki a mai napi tekergésem.

mennyi?

(kovacsp, 2010.02.08 10:22)

Gabi írta: "Az én mérésem szerint 16,3 km / 325 m szint (ebben az is benne van, amikor Petivel még reggel a Lipinyérol lecsúsztunk DDNY-i irányba 200m-t meg vissza."

Valóban, én ezt a kanyart kifelejtettem, de azért az oda-vissza nem volt 800 méter (az én 15,5 km-hez képest)
Hiába, mérések és pofonok különbözőek!
Ha valaki Google-n is megméri, tegye közzé!

Egyébként Balu Goggle-mérési tanácsaihoz annyit fűznék hozzá, hogy:
Én úgy tudom, valahol a menüben te választhatod meg, hogy akarod-e a domborzat adta "torzítást" is a mérésbe, vagy csak a síkvetületet kéred.

Köszönet!...

(Balu, 2010.02.07 20:51)

Köszönöm a megjelenteknek, hogy - ahogyan mondani szokták - jelenlétükkel emelték a rendezvény színvonalát. :O)

Köszönet Petikének a túra összefoglalásáért, Pistinek a fotókért (ha van még, jöhet!) és Gabikának az útvonal térképéért.

(csak annyit fűznék hozzá a mai nap leírásához, hogy szerintem Gabika "rézfejjel határozottan tartósabb" és hogy miután felváltva kortyolgattam a nagyonhosszúlépést a rostos lével, aludtam vagy 3 órát.) :O)

A képek a Fotóalbumban megtekinthetők! :O)

A Fényes-ösvényen 2

(kovacsp, 2010.02.07 19:27)

Egy idő után aztán felkanyarodtunk a Nagy-Baglyas gerincére (én váltig állítottam, hogy az még odébb van, de Gabinak lett igaza), és azon csúsztunk a Lipinye felé.
Mi Baluval megállapítottuk, hogy erőnléti problémáink vannak. Nem magunkkal, hanem Gabi erőnlétével voltak a problémák, ő túl jól bírta.
Közben meg-megálltunk a félliteres termoszomból iszogatni. Az eddigi másfél órás síelésekre mindig elég volt úgy, hogy osztogattam is. No hát a Nagy-Baglyas előtt már elfogyott, meg egy csoki is.(Ha tudom, hogy ekkorát fogunk síelni, akkor egy, vagy két másfél literes termoszt hozok!)
Azt, hogy komoly a helyzet, misem mutatja jobban, hogy még Balu is kért a teából, pedig az eddigi síeléseinken eddig sosem fogadta el.
No azért csak közelítettünk a Lipinyéhez, az előtte lévő naposabb nyílt rész volt a legsz.rabb a túrán, ott csak tipegni lehetett a léccel, annyira tapadt. Persze verőfényben.
Azért felértünk a toronyhoz, aztán meg le a kocsihoz, túléltük.
Gabi 2ó 5 percet mért magának, ez a tiszta síelt idő. Amennyit várt ránk, nekünk Baluval biztos volt 2ó20, az indulástól az érkezésig meg majdnem 3 óra, de 2,50 biztosan.
Itthon papíron 15,5 km-t mértem, és bár elég lankás tájakon haladtunk,, a kb. 270 szint is összejött.
Bitang mód elfáradtunk, Balu+én mindenképp. Jó volt utána a bambi és a fröccs (kinek-kinek) Balunál.

Konklúzió 1.: ha a reggeli 2 cm hó helyett -2Cfokban síeltünk volna, akkor lett volna igazán király!

Konklúzió 2.: A klassz nyomokért ifj. Fényes Balázsnak (vagy ha nem ő volt, akkor az ismeretlen traktoristának) lovasszobrot, vagy inkább traktorosszobrot kell állítanunk a a Lipinyén! Ezennel megkezdem rá a gyűjtést, akinek pénze van otthon vagy máshol, küldje vagy hozza el nekem! Köszi!


Túl hosszú volt a rizsa, így csak két részletben tudtam feltenni...

A Fényes-ösvényen 1.

(kovacsp, 2010.02.07 19:25)

Persze most nem a Fényes Ösvény és a Túpac Amaru-szerű perui terrorszervezetekről írok, hanem a mai síelésről:
Fél 10 felé egész népes sífutóhad vágott neki a Lipinye emelkedőjének:
Balu, Gabi, Pista, Detti, BPeti, Czimbalmos doki meg én.
A reggeli friss 2 cm hó inkább lassította haladásunkat, mint segített, Pista bácsinak pl. jókora hurka nőtt a léce talpára, így le-lemaradozott, de ez azért nem gátolta abban, hogy néhány fotón megörökítsen minket, várjuk a javát a galériába!
Bódis Peti viszont egész jól tartotta a tempót ahhoz képest, hogy most volt először sífutócucc a lábán. Detti szintúgy, persze ő azért nem elsőbálozó. Czimbalmos dokin meg látszott, hogy ő már sokszor csinált ilyet.
A Lipinye után a gerincen folytattuk, a Fényes-ösvényen. Balu kb. csütörtökön látta ifj. Fényes Balázst traktorral havat tolólapozni (valójában húzólapozni) errefelé, így neki tulajdonítjuk a nyomot.
Ami Gabival való tegnapi síelésünk óta gyarapodott, mert most már a gerincen is vezetett végig.
Kb. a gesztenyésnél a Kovalcsik-klán tagjai és a doki visszafordultak, egyéb programok okán, mi viszont mentünk tovább a nyomon. A kövesút tetejénél meglepve tapasztaltuk, hogy a Gabival tegnap kelet felé fektetett nyomunkat is lehúzta a traktor, így mentünk tovább. Tegnap kb. a bakói TSZ fölött fordultunk vissza, most viszont még ment a nyom, így rövid tanakodás után mi is. (nagyjából itt kellett volna visszafordulnunk ahhoz, hogy az előre tervezett 1-1,5 órát síeljük).
Gabinak nagyon jól ment a léce, így Baluval mi csak követni tudtuk, de a nyom tényleg jó volt, néha azért tapadt. néhány dombhát után a Miklós-völgyben találtuk magunkat, de ott a nyom ahelyett hogy visszafordult volna, még ment tovább Mohora felé is. Gabi a "na még addig a kanyarig menjünk el" csapdába esett, sok kanyar volt még, így néhány őz nyomvonalát is keresztezve lassan eljutottunk Mohora széléig. Én itt kezdtem kétségbe esni, hogy oké hogy idáig el bírtunk síelni, de hogy a francba megyünk haza?
Gabi egy gerincutat választott, tehát nem saját nyomon vissza, és ez utólag jó döntés volt. Eddig nagyrészt réteken jöttünk, és mivel közben kisütött a nap, így néhol erősen tapadt. A visszaút is réteken indult, láthattuk Mohora szélén az egykori Szállások nevű egykori tanya helyén a máskori TSZ príma magtárát, aztán a Hosszú-völgybe tértünk, ahol már nagyrészt árnyékban mentünk, ott jobban csúszott.

:O)

(Balu, 2010.02.06 19:52)

Rendben! :O)
Kanyarodjatok felém is, ha nem férek be, saját autóval megyek, további 3 fő szállító-kapacitással! :O)

vasárnap...

(Kovács G, 2010.02.06 19:17)

...akkor 9-kor indulunk, magamon kívül 3-(4) embert tudok vinni.

Szombati adag

(Kovács G, 2010.02.05 22:06)

Mi Petivel holnap szombaton fél 10 kor megyünk Csesztve felé. Aki akar csatlakozzon.

Alakulgat... :O)

(Balu, 2010.02.05 20:30)

Szia, Eszti!
Köszi az infót és a nyomfektetést! :O)
Hétvégén tetszés szerint sífuthatunk a város közelében (a gátnál és a strand-sétányon) és Csesztvén.
Ez utóbbi helyen itt vannak taposott nyomok:
http://www.gyarmatisifutok.eoldal.hu/fotoalbum/terkepek/palyak/original/14

Holnap sajnos nem tudok menni (dolgozok), de vasárnap mindenképp megyek!
Ha valaki velem tartana, írja meg itt!
(a szombati napra sem késő még a szervezkedés!)

A síbot hosszának megválasztásánál kissé elkalibráltam magam: az ideálisnak kalkulált 145-ös helyett 140-eset vettem, de később kiderült hogy nekem a 155-ös (esetleg 150-es) fexik; azzal tudok nagyot tolni.
Úgyhogy ha valakinek szüksége van 140 cm-es, hibátlan állapotú, újszerű vidia-tüskés alu botra, szóljon!
Elsősorban hasonló állapotú 155-ös (150-es?) bot érdekelne, de ha másképpen nem megy, sporttársi áron el is adom. :O)

hangok

(kovacsp, 2010.02.05 20:25)

Végre női hangokat is hallani!

Sífutónyom a gátnál :-)

(Eszti, 2010.02.05 17:54)

Sziasztok!

Délután Szabinával úgy döntöttünk, hogy megnézzük, valaki sífutott-e az Ipolynál - és mi majd galád módon csupán örömködünk rajta... ;-)

Hát nem jött be a gondolat, de dolgoztunk az ügyön, úgyhogy a TESCO és a vágóhíd között most már van nyom (nem a gáton, hanem közvetlen a folyó mellett - ott nem fújt annyira a szél). Lehet nyomulni! :-)

A kórház felé nem jártunk, de a hídnál vezetett arra autónyom, azt is érdemes lesz majd megnézni!

Üdv,

Eszti


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21

Következő »