Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Üdvözlünk a honlap nyílt felhasználású információs felületén!

 

Ne kíméld a billentyűzetet!   ;O)  

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Vagy?...

(Balu, 2013.01.17 16:00)

Azt nézem, hogy a Börzsönyben már napközben is mínusz 1-2 fok volt és lehetne egy Diósjenő - Királyrét - NHH oda-visszát nyomni.
Vagy valami hasonlót... ;O)

Hétvége?...

(Balu, 2013.01.17 15:31)

Nem jött be a hideg. :o(
Szombaton megy valaki síelni vagy sífutni a szlovák hegyekbe?
(Sachticky, Donovaly, stb)

Papírkutya...

(Balu, 2013.01.16 10:50)

... vagyok, mert én bizony hétfő este - egy igen mozgalmas, de sport-mentes nap után - nem tudtam rávenni magam a még szakadó, de már olvadástól latyakos hó megsíelésére. Kedden dolgoztam (az idő cseppet sem volt kedvezőbb, sőt...), de ahogy elnézem, ma sem fogok csatolni. :O(
Elvileg holnap már recsegnek a mínuszok és a hétvégéig talán még egy kis friss havat is kapunk!
Én megvárom... ;O)

amerre épp lehetett...

(kovacsp, 2013.01.16 08:40)

A keddi egész napos olvadás nem vette el teljesen a kedvemet a síeléstől, este f8 felé nekiindultam. Az világos volt, hogy sehol nem eszményi a hó, ezért azt találtam ki, hogy a sétányon fektetek egy nyomot magamnak, és ott próbálkozom ameddig kedvem van, esetleg teszek egy kitérőt a Homoki-szőlők letaposott útjaira.
Aztán kilépve a ház elé rögtön győzött a józan ész, és nem a 25 cm-es vizes hóba vetettem bele magam, hanem a letolt, bár enyhén latyakos utcán indultam el. Ez kielégítő volt, így a sétányt inkább hagytam, és a Homoki felé vettem az irányt.
Ott a földutakon egészen jól csúszott a léc a kocsinyomban, de az egykori kábeldoblerakónál délre nem vittek nyomok, pedig arra akartam tenni egy kört a telkek között. Így Újkóvárra küzdöttem le magam (arra sem volt nyom), onnan viszont már volt Szobokpuszta és a tavak felé. Arra egészen jó az út. Lámpát szerencsére vittem, néhol kellett is az összgyúrt keréknyom miatt.
A tavaktól aztán felmásztam a nyírjesi buszfordulóhoz, és a Ridens (volt úttörőtábor) sarkánál ráakadtam Andi nyomaira. (Amiben titkon erősen bíztam, bár nem reméltem, hogy ilyen vizes hóban is sível ment). Ezen aztán hazajutottam a város széléig (köszi Andi!), onnan meg az új templom felé az utcákon haza, 7,9 km lett.
Igazából sokkal kellemesebb és kevésbé vizes síelés volt, mint amire előzőleg számítottam.

merre?

(kovacsp, 2013.01.15 13:05)

Valaki esetleg fektetett vagy látott nyomot másfelé?

ujjé...

(kovacsp, 2013.01.15 13:04)

... a Ligetben nagyszerű!
Régebben többször előfordult, hogy ha volt elegendő hó ahhoz, hogy "lábon" el lehessen jutni a Ligetig, akkor ott köröztem.
Amióta a gyöngykavicsozás és a rabok által készített fekvőrendőrök elkészültek, sosem volt annyi.
No hát tegnap este aztán már volt elég, két hólapátolás között elcsúszkáltam odáig, és hát a Nyírjes vagy a gát mély szűz hava sem vonzott eléggé.
Az utcákon remekül lehetett haladni, bár a meleg hó miatt nem szaladt nagyon a léc.
A Liget büfétől meg a kis körön haladtam körbe, előszörlábbal kitaposott nyomon, de már akkor is gyanús volt, ami aztán a gyarmati hősnők obeliszkje felé közeledve világossá vált: ez bizony sínyom (csak odáig összetaposták). Nem tudom ki lehettet az elkövető, de ő sem egy kört ment, az biztos. Talán Kovács Józsi?
Aztán ahogy köröztem, végig meglett körbe a nyom, amit csak néhány arra sétáló rongált, pedig lámpafénynél olyan szép volt a liget, hogy igazából mindenkinek ott kellett volna tolongania.
Csak 10 kört mentem (háztól házig kb. 7,2 km), mert a sarkam ragtapasz után kiáltott. Minden télen alaposan beragasztgatom a sarkam, hogy ne bántsa a cipő, ezen a télen ezt eddig megúsztam, még a vasárnapi hosszún sem volt semmi gond, de most ugyanazzal a zokni-cipő párosítással is jelzett a lában, így hazaindultam.
Fura volt az utcákon, hogy nagyon nem csúszott a léc, a ligetben saját nyomban 3-4 percenként visszatérve egészen gyorsan haladtam már.
Jó volt, szép volt!

egy jó hosszú

(kovacsp, 2013.01.13 20:46)

Ha már tegnap nem jutott rá idő és energia a síelésre, gondoltam ma bepótolom.
Mivel a hó még a ma esettel együtt is elég vékonyka volt (ezt leginkább a sétányon éreztem meg), ezért megint az Ipoly-partra mentem, az irányt a szélirány határozta meg (odafelé szembe fújjon).
És mivel most keletről fújt, ezért Őrhalom felé indultam, du. 3-kor. Azt hittem, hogy a gát már jól le lesz taposva de még tegnapi nyomok sem nagyon voltak, pedig tegnap még igen szép (bár szeles) idő volt. A léc azért jól csúszott, köszönhetően az elég hidegnek.
A hídig a gáton, onnan jó darabon a gát tövében, egy kocsinyomon síeltem, aztán a kórházi gátelágazást elhagyva kb. egy km. után újra felmentem a gátra, mert a tövében nagyon oldalra lejtett az út. Ott egyébként már csak két lábnyom bandukolt, a gazdáikkal találkoztam is a Háromdombnál, két hölgy ballagott visszafelé. Én még mentem tovább a hmokbányákig, majd el a Fekete-vízig, és mellette tovább egészen a 22-es út hídjáig, 73 percnél fordultam.
A szélirány-választás bejött, odafelé szembe fújt, de nem volt zavaró, hazafelé meg még tolt is, bár csak lelkileg. Viszont most nagyon jó volt a saját nyomom, néhol kifejezetten sífutó ritmusban lehetett haladni.
Mire a város szélére értem, már eléggé sötétedett, de a gáton azért lehettet bőven látni. Tartottam tőle, hogy a végére már nagyon elfáradok, de érdekes módon nem, úgy látszik jót tett a két nap pihenés.
Így 2ó 28 perc lett a 18,9 km, ha a hazafelé útban megejtett szaloncukrozást-teázást levonom belőle, akkor pont ugyannnyi volt hazafelé is, mint oda, köszönhetően a hátszélnek és a nyomomnak.
Jó volt!
És bár a Drépa-Bgy túra még mindig csak terv, de már halványan körvonalazódik egy Szécsény-Bgy túra terve is :-)

az első a szezonban

(kovacsg, 2013.01.13 18:08)

No, ma megejtettem a szezon első sífutását. Andinak már sokadik volt, mert ő néha sífutva megy dolgozni. Indulás előtt a majd két éve vásárolt és azóta pihentetett wax-szal kicsit megdolgoztam a lécek talpát, talán ennek is (meg a frissen esett 2-3 cm hónak) köszönhetően elég jól mentek a lécek. Persze a letaposott jeges nyomokon nem mindenütt volt ideális, de ahol több hó volt, ott kifejezetten jó volt. Így egész nagy kört nyomtunk (majd 12 km). A bombatölcséres fenyvest elég jól lecsapták (mellette nem is egy nagy élmény menni az úton maradt gallyak miatt, de onnan lefelé a vadaspark kerítése mellett és az Egyes-tótól a Füvészkerthez menő út az nagyon príma. Még egy másik irtás is van, de az a Nyírjes lakott területén, és azt még a múlt héten gyalogosan futva észleltük.
Útvonalunk és az irtások: https://maps.google.hu/maps/ms?msid=203453806210203576822.0004d32df81d97f66da05&msa=0

vékonyka

(kovacsp, 2013.01.11 21:25)

Hát a szerdai három, meg a csütörtöki 5cm hó (összesen csak kb. 7) nem ígért felejthetetlen síelést, de a család unszolására csütörtök este azért csak nekivágtam.
Persze ilyen vékony havon csak az Ipolypart jöhetett szóba, így a sétányon indulva, a vágóhídnál kanyarodtam le a gátra, és végig azon mentem az öregek otthonáig, a sorompóig.
Azt hittem, hogy véknyabb lesz a hó és nehezebb a síelés, eredetileg csak a hídig terveztem, aztán megjött a kedvem, és az a tudat is boldogított, hogy hazafelé már nem nekem kell nyomot fektetnem, hanem ott lesz a sajátom.
Hát ebbe kis hiba csúszott, ugyanis hazafelé a nyom ugyan megvolt, de már kicsit tapadt (vagy csak fáradtam?), és hát valóban, hazaérve már csak 0fok körül volt a hő.
Így a nem túl csúszós havon 80perc lett a 10,4 km, ami azért elmarad a dec. eleji 72-től, de nem ez volt túl lassú, hanem az volt igen gyors, a jó kifagyott hótól :-)
A mai olvadás után most péntek eset már vadul hűl a levegő (reméljük maradt még a hóból), meg hétfőtől újabb havat is ígérnek, hát reménykedjünk, hogy beindul az igazi síszezon!

:o¤

(Balu, 2012.12.27 08:22)

Kissé szomorkodva pislogok ki az ablakon: az ígéretesen induló szezon nem akar teljes üzemre kapcsolni.
Mondjuk az időzítés még úgy-ahogy elmegy: másfél hete levert a kórság (a takony-szezonban ez már a második KO-m!) még van egy hét nyűglődésem hátra. :o/
(a BHK szezonzáró bulijára már nem bírtam elmenni!...) :o(
Vagy kevesebbet kellene innom, vagy többet!... ;O)
Pedig az idei síszezonban már nagyon terveztem egy Sachticky-Donovaly-Sachticky-t, ami vagy 25 km, komoly szintekkel, tehát erőnlét is kellene hozzá és a Drépa-Bgy. Projekt sem halad. Legalább egy Patak-Bgy-t le kellene nyomni! :O)

Petike!
Csak mi ketten vettük elő a léceket?...

Re: :o¤

(kovacsp, 2012.12.29 22:20)

No akkor jobbulást!

Nem hiszem, hogy csak mi ketten, Gabiék közül is volt valaki síelni, az biztos, láttam a nyomot a házuk előtt!
A Drépa-Bgy engem is izgat, szerintem arra is kell azért gyúrni, és ha az meglesz, akkor nekiugorhatunk Donovalynak is :-)

karácsonyi kis rövid, és spaní laz

(kovacsp, 2012.12.26 22:29)

A 23,-án leesett kb. 3 cm porhó még nagyon kevés lett volna síeléshez, de a 24.-re eljegesedett tetejével már jó lehetett. Végül csak 25.-én jutottam le az Ipolypartra kipróbálni, és tényleg egészen jó volt, bár régen síeltem már ennyire vékony havon.
Az elkerülő út kanyarjából indultam az erdősáv északi oldalán, és bár sok fű látszott, de a jeges felső részen egész jól csúszott a szél. A legérdekesebbek a hó alatti egérjáratok voltak, igazi érrendszer. Néhol a saját 7.-i nyomaimat is lehette látni a hó alatt, ugyanis a letaposott nyom 18 nap alatt sem tudott elolvadni. A hídig mentem, visszafelé pedig az Ipoly-parti földúton, érdekes módon ott sokkal több hó volt, és néhol keréknyom is akadt.
Most csak egy fél órára volt időm (4,3 km), de ezen a havon akár a Háromdombig is el lehetett volna csúszni.

Ma pedig Madiékkal bevizygáltuk a Spaní laz-i lehetőségeket, bár csak gyalog. Azt hittem, hogy ott jobban megmarad a hó, de a hegy tövében még csak ugyannnyi volt, mint itthon. A hegy tetején néhol megvolt a 8-10 cm, de nagyon vizes, öszeolvadt hó, nem lett volna nagy élmény síelni benne. Hazafelé már elkezdett szemeregni az eső, és mire Gyarmatra értünk, már az is látszott, hogy most már az Ipoly-partnak is lőttek...

last minute

(kovacsp, 2012.12.16 22:28)

Ez még péntek este történt: hallva a szombati ónos esőkről és egyéb cudar időjárásról szóló előrekelzéseket, péntek este még valahogy rávettem magam a síelésre. Bár csak egy Ipoly-gátas kanyart terveztem itthonról a BSE pálya felé, majd a gáton el a hídig. Még abban sem voltam biztos, hogy lesz elég erőm addig elcsoszogni, de aztán valahol a műfüves környékén egyszercsak "meglódult" a lécem, egész hosszúakat csúsztattam, belülről már majdnem sífutás kinézete volt :-)
És olyan jól és lendületesen haladtam a hídig, hogy mentem tovább, egészen az öregek otthona mögötti gátvégig, aztán onnan vissza ugyanarra. A gyalogos nyom elég jól le volt taposva, oldalra elég jól tartott, és igen jól csúszott, valószínűleg ennek is köszönhető a jó idő, 73 perc alatt gyűrtem le a kb. 10,4 km-t, egy héttel azelőtt, az első síelésnél (persze akkor saját nyomot taposva) 70 perc alatt csak a hídig (és onnan vissza) jutottam. Meg hát azóta ez már az ötödik síelés volt, így bele is rázódtam.
És annyira last minute síelés volt, hogy hazafelé a sétányon, f9 körül már elkezdett esni az ónos eső, amiből reggelre príma tükörjég lett, azóta inkább már csak a vizisíelés aktuális...

mármegint-mégmindig Ipoly-part

(kovacsp, 2012.12.14 12:41)

A hó ugyan nem sokasodott mostanában, de a hidegnek köszöhetően ez a kevés is egész jól megmarad néhol, az Ipoly-parton pl. teljesen jól lehet még síelni.
Tegnap a 11.-i síelést ismételtem meg, érdekes módon most inkább bekapcsoltam a lámpát, úgy jobb volt, talán magasabban voltak a felhők, ezért kevésbé verték vissza a fényt mint múltkor. Az akkor legjobb, jól lejárt gátszakaszok mostanra eléggé eljegesedtek, kevéssé tartották a lécet, de a többi meg mostanra lett jobb.
Este talán újra kimegyek, holnapra már enyhülést jeleznek, oszt' lehet hogy már nem mlesz min síelni...

A vadászokkal meg úgy vagyok, hogy ha jól céloz, akkor neki sokkal kellemetlenebb lesz mint nekem. Én igyekszem mindent megtenni, hogy látsszam, és ha dörögnek a fegyverek, akkor hátra arc.

LiMoLi :O)

(Balu, 2012.12.12 17:52)

Ma is voltam kint: a hóban sínyomok (nocsak!), a hó minősége jó csak még egy kicsit kevés, emiatt a nyomok is csak jók vagy erős közepesek.
Csodálatos napsütés volt, recsegő mínuszokkal és erős NY-i széllel, ami hazafelé megint megkínzott. Ilyenkor érdemesebb a szélvédettebb helyeken csúszni, még akkor is, ha az árnyékos.
15 km lett belőle, 3:05 alatt.
Estefelé, sötétben ne menjetek, vadászat van; én is belefutottam két stüszibe, akik ha nem hazafelé tartok, el is zavartak volna...

http://hu.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=3718666

(remélem, jó a link) ;O)

jó kezdet... és a folytatása 2.

(kovacsp, 2012.12.11 21:46)

Végül találtam egy elhagyott házikót, amihez már majdnem vitt valami nyomszerű, de legalábbis már csak térdig ért a cucc, de hamarosan meglett az út, és simán csúszhatam a "rendes" OFB-földek felé. A Felső-tag-erdő irtását a műútról már korábban láttam, most közelről is, de meg is zavart, és bele is keveredtem, mert arra tűnt a legrüvidebbnek az út, de csak tarvágás volt. Itt egész hamar kikeveredtem belőle, és már kint is voltam a Delphi-MÉH-telep felé vivő útra.
És nemsokára rábukkantam a csodára: egy alig használt (1-2 napos) sínyomra, kicsit odébb pedig egy vadonat újra. Érdekes módon a város felől jött, de ahol rábukkantam, ott belevetette magát a Szűgy felé eső mezőkbe.
Innetől ezt a nyomot használtam, mert sejtettem, hogy ez jó lesz nekem, és tényleg, a Fényes-birtok, majd a Gázfogadó, végül Gabikáék felé kanyarodott, és ott be a házhoz.
Aztán én még mentem tovább tőlük a Homoki-szőlők felé, és az Algőver utcán le a sétányra, majd haza. Végül lecsatolás nélkül sikerült megtennem az egész utat.
Jól elfáradtam, itthon rengeteget ittam (pedig volt nálam tea, de lusta voltam elővenni.
A gugli szerint kb. 11,2km-t síeltem, bár az erdei szakszokat csak saccra pontoztam be, kb. 97 perc volt a nyeregtől hazáig. Ez most nem a tegnapi "ereszd el a hajamat" síelés volt, hanem inkább egy kicsit extrém sítúra, de jó volt.

jó kezdet... és a folytatása 1.

(kovacsp, 2012.12.11 21:45)

Délután Atyámmal Csesztvén voltunk téliesíteni Zoliéknál, és hazafelé én kiszálltam a nyeregnél, ahonnan Balu vasárnap indultál. Innen folytattam a síelésedet, de a másik irányba. Először fel a dombra, közben eszembe jutott, hogy elfelejtettem bekapcsolni a hátsó villogóimat, a fejlámpácska meg a sárga mellény már rajtam volt, lévén töksötét, öt óra előtt pár perccel. Szerencsére a vadászok most a műút túloldalán hangoskodtak.
A gerincen felgyűrtem a leendő csesztvei kilátó egyelőre még hűlt helyéhez, aztán onnal le a Nyírjes legjobb útján-ösvényén a Dézsa-patak felé. A kis vadetető után a meredek -és így mindig nagyon izgalmas- lejtő aljában jött a meglepetés egy keresztbedőlt fa képében, de egy oldalra heveréssel sikerült megúszni. Pedig vagy másfél hónapja jártam erre Zsuzsival gyalog meg pár nap múlva biciklivel is, és konstatáltam, hogy tényleg igaz amit Ibrányi Attila híresztel, és a völgytalpon menő út nagyrészét letolták tolólappal, és sehol nem kell takarítani, tiszta a pálya a tetőig. Úgy látszik ez már elmúlt, mert még egy másik fán is át kellett lábalni kicsit lejjebb. Ettől függetlenül még így is ez a környék legjobb síútja (miután tavaly a másikat levágták Zoli völgyében), még így éjszaka is.
Aztán a legvégén , már a szűgyi mezők széle felé a kis ösvény teljesen begyógyult, így kimentem az Őzes-rét szélére, és úgy kanyarodtam vissza a Dézsa-pataki átkeléshez, ami simán ment. Innen a nyílegyenes úton mentem a kincsemi OFB-földek házaihoz, onnan meg tovább északra a Felső-tag erdő felé. Itt "rövidítetem" egy kicsit, azt hittem be van nőve az északra tartó út, de nem az volt, csak türelmetlen voltam, Elindultam befelé egy hajdani nyiladékon, ami gyorsan masszív erdőbe váltott, így kikeveredtem a kincsemi volt telkek szélére és mellig érő elefántfű-nadragulya populációban küzdöttem tovább.

ipolyparti folytatás

(kovacsp, 2012.12.11 10:37)

Nekem hétvégén nem maradt elég energiám a síeléshez, vasárnap az egész napi springázás után már nem hiányzott a hideg.
Tegnap este viszont Zsuzsit vittem be a városba, és míg ő a maga programját nyomta, én lementem a kamionparkolóhoz és onnan "folytattam" a pénteki síelésemet, most a hídtól kelet felé a gát tetején mentem Őrhalom felé, egészen a háromdombi erdő széléig, ahol a gát végetér. Az erdőt azért sem erőltettem, mert diszkrét puskaropogás hallatszott onnan.
Bár elvileg tök sötét volt (6-kor indultam), de lámpa nem kellett a város fényszennyezése miatt, igaz, így nem láttam pontosan, hogy min síelek. A hídtól az öregek otthona mögötti gátelágazásig a lejárt hó nagyon jól csúszott, onnan kifelé már kevésbé volt járt-széles-egyenletes, de összességében nagyon jól síelhető volt, egészen üdítő volt a pénteki küzdős araszoláshoz képest., most nem éreztem azt, hogy a tavalyi nagyon sovány tél után szinte két év kihagyással síeletm újra.
Visszafelé még bekanyarodtam a kórház felé tartó gát-ágra is, aztán vissza a hídhoz, a végén már nagyon szaladt a léc, főleg mert rendhagyó módon keletről (hátulról) fújt a szél. A maradék pár percben pedig még a kamionparkoló mellett "résztávoztam"
Ez így pont egy óra volt, és guglin mérve kb. 8500 m.

Szóval a lejárt havon nagyon prímán lehet nyomni, menjetek síelni!
(a családom szerint a Nyírjes felé is sok sínyom megy, talán Gabiék csinálták?)

Még, még, még...!

(Balu, 2012.12.09 23:01)

Még valamit elfelejtettem: ma voltam H.d.s úrnál és vettem egy SALOMON cipőt (SNS Profil), mert a réginek már pár helyen kirepedt a burkolata és vizes hóban rendhagyó ökoszisztémák születtek cipő belsejében lévő meghitt félhomályban...
Az új cipő szinte használatlan, abszolút sérülés- és kopásmentes.
Megjelenése még retrós, legalább nem lesznek irigyeim... ;O)
6000-ért csíptem, ha 2-3 szezont kibír, már megérte!

Ja, még valamit...!

(Balu, 2012.12.09 22:28)

Ja, még valamit elfelejtettem: a parkolóba érve találkoztam Pistivel, aki még csak terepszemlét tartott, családi kísérettel.

Ja és a mai napon 38-szor tekintették meg a e honlapot.
(én csak egyszer... ;O) )

ITT A SZEZON! :O)


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35

Következő »