Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Üdvözlünk a honlap nyílt felhasználású információs felületén!

 

Ne kíméld a billentyűzetet!   ;O)  

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

téltemetés

(kovacsp, 2011.02.10 11:13)

Balu, ne temesd még a telet, még február közepe sincs!
3-4 éve két olyan tél is volt, amikor a március legelején leesett 15-20 cm hó kitartott 15.-ig.

Az igaz, hogy még nem jutottunk el sehova, de azért itthon is lehetett eleget síelni, én már rég megdöntöttem az egy télen síelt rekordomat!

A szlovák tur. térképek nem kerültek elő?

Akkor ennyi?... :o/

(Balu, 2011.02.07 09:19)

Most arról írok, hogy a hétvégén milyen jót nem-sífutottam!... :o/
Pénteken este még reménykedve bújtam a netet: Králiky-n még megfelelő hóviszonyokat írtak, de ezzel kapcsolatban voltak fenntartásaim: Donovaly összes pályáját "kiikszelték"...
Szombaton már délelőtt 10-kor 4C°volt és folymatosen emelkedett. No, ebből már nem lesz sífutás...
Vasárnap este viszont egy nagyon kellemes 10 km-t futottam aszfalton, fejlámpával... :O)

Remélem, lesz még telünk: a sok hó ellenére sem a Drépa, sem a Sachticky-Donovaly túra nem valósult meg...

Ipolypart, csak másfelé

(kovacsp, 2011.02.04 21:28)

Szerdán az elkerülő kanyarjától síeltem egyet a kórház felé, és a még hideg havon a sima léc nagyon jól csúszott. Sok sínyom volt, bár nem nagyon frissek. Különösen a híd után élénkültek meg, és még a kórházon túl is vezettek. El is indultam egy darabig, de aztán időhiány miatt vissza kellett fordulnom, csak szomorúan néztem a távolodó nyomokat.
Ma aztán visszatértem. Csak a hó épp akkor kezdet olvadozni, de 20 perc után már jobban ment. És a kórházon túl príma széles keréknyom volt a Háromdomb felé, nagyon jól lehetett menni rajta. Még a nyomfektetőkkel is találkoztam, épp fát loptak egy komolyabb terepjáróval. (legalábbis úgy néztek ki)
Nagyon jó volt a nyom, a homok/sóderbánya elágazójánál fordultam vissza fájó szívvel, mert haza kellett érnem, de így is majd' 100 perc lett. Az első húsz percben még nem gondoltam, hogy így fogom élvezni, pedig ez a pikkelyes léc volt.

Balu, ha lesz még hó, egyszer kölcsönadom a simatalpú lécet cipővel együtt (régi kötés), szerintem fogod értékelni a különbséget!

No még jó...

(Balu, 2011.02.03 17:06)

...hogy írtad: akkor most nem szabad Látky-ra menni!
A prognosztizált enyhe idő (0 és +10 között) miatt idehaza bajban leszünk, szerintem csak 1000 m fölött (de nem 15 m-rel) lesz élvezetes hó.

Ma szerettem volna - akár fejlámpával is! - bejárni a dejtári sínyomot, de fáradt vagyok, meg fázok is... :o/

No majd szombaton lesz valahogy. :O)

Látky - útlezárás!

(Kovacs G, 2011.02.02 12:38)

Vigyázzatok, a megadott úton Pótor/Nógrádszentpéter és Slovenské Klacany/Tótkelecsény között le van zárva, Dolná Strehová/Alsósztregova felé kerülni kell.
(egy nem túl tuti úton). Úgy már lehet, hogy érdemesebb Szécsény-Ipolytarnóc-Losonc felé, bár a magyar szakasz állítólag ott se egy világcsúcs kátyúilag.

Látky

(kovacsp, 2011.02.02 08:53)

Hát ezt majd még lássuk meg, nekem jócskán lenne mit csinálnom itthon is.
Egyébként Látkynál sokkal messzebb nem mennék, de pl. a Mátráról elég kevés havat írtak a sífutó fórumon.
Ha jól emlékszem, Viktor és Eszti is tervezi Látkyt, mert téli triatlon futam lenne ott. Mondjuk nem olcsó, mert a nyílt kategória 20EU körül lenne, az elit meg 30.
http://www.triathlon.sk/images/stories/propolatky_wtt2011_2svk.pdf

A karbon botról annyit, hogy az szerintem olyan mint a ropi, azonnal eltörik. Mi Zolival már két pár karbon botot elhasználtunk, bár azok nem vérprofi cuccok voltak. Azt hiszem, hogy az leginkább arra van kitalálva, hogy nagyon könnyű legyen, és az erőt jól átadja a tányérnak, de esésekre nincs optimalizálva. A saját tudássszintem és az esetleges hó és pályviszonyokban rejlő eséslehetőségek miatt én a fém botra esküszöm, azt az esetek túlnyomó többségében vissza lehet hajlítani. Én már 16 éve gyilkolom a mostani botomat, néhány visszahajlítást már kibírt, és remélem fog is még.

LÁTKY?...

(Balu, 2011.02.01 21:20)

Ez is jó lehet: Látky
http://www.holidayinfo.sk/hu-hu/winter/resorts/?id=683149&vtrail=1

Kocsival oda-vissza 180 km (kb 5400 Ft):
http://maps.google.hu/maps?f=d&source=s_d&saddr=balassagyarmat&daddr=48.3699013,19.5700984+to:L%C3%A1tka,+Szlov%C3%A1kia&hl=hu&geocode=Fc6f3QIdx2YmASmhzbc72R9ARzEdqmAJ44XbAQ%3BFe0Q4gIdsp0qASmtPvi1q_8_RzFwm_my0fcAEw%3BFaVG5QIde5crASlHAFlsNl8VRzETkYObC3yklg&mra=pd&mrcr=0&sll=49.109838,17.072754&sspn=5.149884,9.876709&ie=UTF8&ll=48.191497,19.286499&spn=0.163874,0.308647&t=h&z=12&via=1

SALGÓ

(Balu, 2011.02.01 11:00)

Vasárnap voltam a Salgón: szép kanyargós ösvények, enyhe szintemelkedéssel, de a teniszlabda nagyságú éles kövekkel, a lábnyomoktól kráteresre fagyott gödrökkel és peremekkel nehezített út nem éppen sífutásra való.
(a futócipőt meg hülye fejjel otthon hagytam...)
A Medvesre kellett volna felmennem, ezt egy régi tarjáni hegymászó cimborám is megerősítette...
Végül 12 küzdelmes km lett belőle, több eséssel is, melyből az egyik a botomat is elhajlította volna.
(egy karbon bírta volna?)

Látom, készülsz nagyon a Drépára: majdnem 19 km oda-vissza, a Drépa sem lehet sokkal több 25-nél... ;O)

Sajnos most sem havat, hanem felmelegedést jósolnak. :o/

Addig is menjünk a Mátrába, Sachticky-be vagy Donovaly-ba!
Ott talán jobb a helyzet.
Szombat? Vasárnap? ;O)

minusz

(kovacsp, 2011.01.31 16:41)

"hacsak nem lesz akkora hideg, hogy teljesen befagy a Lókos..."

Hát, most kb. -10 fokban nem úgy nézett ki, mint ami bármikor be akarna fagyni. -20 alatt meg talán nem is kellene erőlteni.

Ha még egyszer azt üzeni...

(Kovacs G, 2011.01.31 15:31)

...akkor sem kell feltétlenül mindnyájunknak elmenni. A legnagyobb magyar elnevezőjéről elnevezett hegy oldalában lévő sícentrumba sífutni legalábbis nem. Lesiklásra jók a lehetőségek, vadi új a pálya meg a tányéros lift, hóágyúzva az egész (állítólag megfelelő hideg esetén de csapadék híján 5 nap alatt bírnak 30 cm havat csinálni, nem a máshol látott mobil hóágyúk vannak, hanem fixre telepítve az egész pálya mellett végig). De sífutás az csal mérsékelt élvezetet nyújtott. Állítólag a gericen van egy sífutóút v. pálya, azt ugyan én nagyon nem kerestem, de a szememet nem verte ki messziről. Meg hát ott van a probléma, hogy felfelé csak felmegy az ember futóléccel a felvonón, de lefelé a lesiklópályán elég durva lenne. Esetleg felmenni felvonóval és másfelé jönni le- erre nem volt időm kipróbálni.
De mivel volt nálam futóléc is, mindenképp ki akartam próbálni, így a völgyben induló úton indultam el felfelé. Ez meg le volt autóval járva, kicsit zúzottkővel helyenként megszórva :-( úgyhogy ez is érdekes volt. Ennek ellenére (de lehet hogy csak fáradt voltam a pénteki 100 perc meg a szombati 60 után) felfelé sem ment már jól, mindig visszacsúszott a pikkelyes léc is. Aztán végül fél óra után találtam egy jó részt a völgy tetején, ott már jó lett volna mert ott már csak egy pár keréknyom, meg lesikló-vagy túralécnyom vezetett, de akkor meg már vissza kellett fordulnom. Azért mentem egy kicsit ezen is, így lealább volt némi élvezet is a dologban. Lefelé meg persze a lejárt nyom nagyon jött volna, alig bírtam fékezni meg megállni néha, féltettem a léc talpát a kavicsok miatt (megnézni nem mertem még azóta se'), meg hát ha kőre mentem meg is akart a lécem állni, én meg folytattam volna orral előre...
Egy pozitívum, hogy lefelé feleannyi idő volt lejönni, mint a felfelé út.
Összefoglalva egynek jó volt, ha már úgyis ott voltam, de csak ezért nem érdemes elmenni.

"A torkolat szép, de az is látszik, hogy egy Drépa-Bgy síelésnél mi itt, vagy feljebb nem fogunk átkelni sehogy, el kell majd síelni a dejtári vá-ig, és úgy megkerülni a Lókost."

hacsak nem lesz akkora hideg, hogy teljesen befagy a Lókos...

G.

mi volt a hegyekben?

(kovacsp, 2011.01.30 21:05)

Urak, mi volt a hegyekben?
Úgymint Kosutkán, Galyán ill. a Medvesen?

off-kori, Lókos

(kovacsp, 2011.01.30 21:04)

Délelőtt elmentünk a Káprásokhoz korizni, fél 11 körül mi voltunk az elsők. A bekötőúttól balra kis részen le volt tolva a hó, de mi megpróbáltuk a nyga rétet. AZ első párszáz méter nagyon hullámos volt, de aztán egész jó lett. Van rajta vagy 8cm hó, de megya kori. ELmentünk a nagy fa felé, aztán visszajövet sikerült utat taláni a műút felőli részekhez. Onnan meg már egészen messzire le lehetett menni, majdnem a rét végéig. A sötét foltokra nem kell/szabad rámenni, ott olvad vagy kásás, de összességben igen jó volt, úgy tűnik, hogy az előttünk (nem) járók a kezdeti párzsáz méter kedvezőtlen tapasztalatai miatt nem merészkedtek messzebbre. Rosszul tették.

Délután meg kipróbáltam, hogy milyen a tegnapi nyomom. Hát nagyon jó volt, nagyon csúszott a léc, igaz, hogy ez a simatalpú volt. És a nyom is egészen jól tratott, így Ipolyszögig nagyon jó dolgom volt, nyomtam is neki, bár végülis csak 7 perccel értem oda hamarabb mint tegnap. Pedig a gyorsabb léc, meg a fektetett nyom miatt akár gyorsabb is lehetett volna.
No ott aztán úgy gondoltam , hogy itt az idő a Lókoshoz, így hát mentem tovább. Úgy gondoltam, hogy nem lesz messze. De igen. A végén már nagyon vártam a torkolatot, és 75 percnél értem el (Iszögnél 36' volt) SZóval időben mégegyszer annyi, de távban "csak" 4 km. Hát közelebb gondoltam, de legalább szép volt. Most már azt is értem, hogy vagy három éve Gabiékal és Viktorral miért fordultunk előbb vissza. A torkolat szép, de az is látszik, hogy egy Drépa-Bgy síelésnél mi itt, vagy feljebb nem fogunk átkelni sehogy, el kell majd síelni a dejtári vá-ig, és úgy megkerülni a Lókost.
Hazafelé egy darabon a gáton jötttem, nagyon príma hó volt, de azért megváltás volt rátérni a saját nyomaimra, Iszögtől meg már repített a tegnapi nyom, ezt még hulla fáradtan is így éreztem. A végére teljesen rámsötétedett, meg a kutyák is jelentkeztek, de nem értek utol.
Igen jól elfáradtam, de több is volt vagy 3km-rel, mint gondoltam, olyan 18,6 körül lett, bár nulla szintel. Kb 2ó33'.
Ha valaki ki akarja próbálni a príma nyomot, javaslom, hogy a kóvári kanyarnál menjen le a artra, és onnan el Ipolyszögig. Bár lehet, hogy holnap már azon túl is gyors lesz a nyom.

péntek, szombat

(kovacsp, 2011.01.29 20:37)

No pénteken Gabival és Baluval újra meghódítottuk a galibai szántót, szóval most már megint végig van a várostól nyom arrafelé. A hó nem túl vastag, néha a fagyott rögek "felszólnak" a léc alól, és a nyom sem tart úgy mint decemberben, de azért az út jelentős részében élvezetes a síelés. És a lámpákkal is egész jól boldogultunk, mondjuk Gabinak egyedül volt annyi fénye mint nekünk kettőnknek összesen.

Ma délután meg előtanulmányokat folytattam a Drépa túrához. Negyed 4-kor indultam az elkerülő kanyarjából Ipolyszög felé. A Csonttelep mögötti rész izgalmas volt, részben a holtágakon és benőtt réten való átkelés miatt, a meredek, fagyott partoldalkon marhára csúszott a sícipő talpa, mert persze le kellett csatolni. Másrészt pedig a holtágak túlsó végén három kutya (talán Mókuséi) rontott nekem. Elég elszántak voltak, de így, hogy a kezem lábam meg volt toldva másfél-két méteres botokkal, csak a verbális fenyegetésre szorítkoztak. Innen aztán a legelőn elég jó volt a síelés, csak nagyon ritkán jöttek rögek, és Ipolyszögig már csak egy bedőlt fa miatt kellett egyszer lecsatolni, és néhány villanypásztor alatt átsiklani, de ez utóbbi igen egyszerű volt.
Eredeti tervem a Lókosig való síelés volt, de az már nem fért bele az időmbe, így is másfél óra lett hazáig. Visszafelé volt egy kis szívás a Csonttelep mögött, mert bár kutyák már nem voltak, de a holtágak után felcsatoláskor nem működtek a kötéseim, beléjük fagyott a jég/hó, nem csatoltak be, és több részletben vagy 10 percet szöszöltem velük, míg végre.

Pénteken történt...

(Balu, 2011.01.29 20:33)

A péntek esténk jó hangulatban telt: Petikével és Gabikával elsurrantunk a Galibai szántóig.
http://hu.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=1436859

(a wikiloc egy kicsit nagyvonalú, a kis logger csak 12.6 km-t mutatott, és az is rádob 3-5%-ot)

Vasárnap...

(Balu, 2011.01.29 20:24)

Nemrég öltött végleges formát a holnapi programom: délután 4-5 körül Starjánba kell mennem, előtte csúsznék valahol, talán Salgóbányán van arra alkalmas hely.

Ha valaki velem akar tartani, 12-13 óra körül indulok itthonról. Fejlámpát viszek... ;O)

Viktor: köszi a híreket!
Ha nem lenne ilyen sűrű a holnapi táncrendem, el is mennék szájat tátani.
Mást úgysem tudnék csinálni a pikkelyessel... ;O)
Állítólag olyan kevesen vannak, hogy az első 5-ben talán így is benne lennék (1960-69)... :O)

akkor péntek este

(kovacsp, 2011.01.28 11:08)

Balázs gépe ideiglenesen exitált, így most én közvetítek, hogy mire jutottunk:
Este 6-kor találkozunk a Horváth Endre és a Batthyány sarkán egy fejlámpás síelés reményében. Bárki csatlakozhat!

péntek

(kovacsp, 2011.01.28 10:11)

Hát a met.hu szerint most inkább hideg mint meleg lesz, bár Starjánra akár 0 fokot is jósolnak, de Vácra pl egy hétig nem.

A ma (péntek) estefelé való síelés mehet, ha már kiderült neked, hogy mikortól jó, akkor írj vagy szólj. Nekem 3 után jó, a töklámpásban cseréltem a mécsest, úgyhogy mehetünk.

A Viktor által írt Galya is biztos baró lesz, de ha ithon is tudok 10km-t sífutni, akkor maradok inkább, meg hát ott csak derülnének rajtam egy sífutó versenyen.

Erről a Drépáról még beszélhetünk, szerintem alkalmas lehet, az alj elég hideg, talán a hó is. Ha nem esik rá frissebb, akkor szerintem menne.
Egy gond, amire eddig nem gondoltam: a nap. Ha süt, akkor azt végig szembe teszi, de hát erre van a napszemüveg.

A korilécet persze ki lehet próbálni, de szerintem max korizásra. Én próbálkoztam már diagonálozni, de elindulni sem lehet vele, mindkét irányba ugyanúgy csúszik

bikerv@freemail.hu

(bikerv, 2011.01.27 23:46)

vasárnap szabadstílusú verseny Galyatetőn

Szabad stílusú tömegrajtos sífutó verseny
Bécsikapu Étterem Kupa
2011.01.30
Galyatető Biatlon Centrum
holnap estig van előnevezésRendező egyesület: Panoráma SE.
A verseny lebonyolítása a Nemzetközi Sí Szövetség szabályai alapján történik!
Fővédnök: Molnár László – Bécsikapu Étterem-Ügyvezető ( www.becsikapu.hu )
Verseny Igazgató: Rádics János - Panoráma SE.
Pályafelelős: Édes János
Időmérés felelőse: Juhász Tibor
Korcsoportok és távok:
Amatőr és versenyző kategóriában
Korcsoport: Gyermek Gyermek Serdülő I. SerdülőII. Ifjúsági Ifjúsági Junior Felnőtt Masters I. Masters
I. II. I. II II.
Születési év: 2002 és fiatalabb 2001-2000 1999-1998 1997-1996 1995-1994 1993-1992 1991-1990 1989-1970 1969-1960 1960 és idősebb
Táv km férfi: 1 1 4 2 6 6 10 10 10 8
női: 1 1 4 2 4 4 8 8 6 4
Nevezési határidő és hely:
Előnevezés: 2011.01.28. 18 ó.
Előnevezési cím: rutil.bt@chello.hu
Helyszíni nevezés: 2011.01.30. 10 ó
Helyszín: GyVSC. sí ház
Információ: +36-30- 9519-551
Nevezési díj: Előzetes nevezés esetén 500,-Ft/fő
Helyszíni nevezés esetén 1000,-Ft/fő
Megfizetése esedékes a startszám kiosztáskor!
Startszám kiosztás: 2011.01.30. 10.30 óráig, Galyatető GyVSC Síház.
Rajt: 11.30 órakor
Eredményhirdetés: a verseny végét követően 30 percen belül a helyszínen.
Biztosítás: A versenyen való részvétel mindenkinek saját felelősségére történik, ezért kérünk mindenkit, hogy biztosítással rendelkezzenek!

üdv

Viktor

Kincsem-menet

(Balu, 2011.01.27 23:32)

Ma délben -3°C-ban, de mégis kissé kásás-tapadós hóban csúsztam kb 16 km-t.
Miért csak kb?
A kis loggerem a műholdvételtől és a beállításoktól függően 5-10%-kal többet mér, ha az útvonalat lementem és átrakom a Wikiloc-ba, az is hozzácsal valamennyit.
A 15.5-16 km-s útból így lesz majdnem 18!
http://hu.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=1433085

No nem is ez a lényeg!

Holnap csak estefelé,a csemete hazajuttatása után tudok menni, feltéve ha nem fog olvadni a hó.
Mert bizony most egy kis -5-10 fok kellene, azután vagy 10 cm porhó.
Az egyértelműen fejlámpás túra, úgyhogy cserélj elemeket a fejmécsesedbe! ;O)

Drépa: csakis ideális hóviszonyokban, recsegős mínuszokban érdemes, nemcsak az átázott talaj, hanem a ragadós hó miatt is: a 25 km-t végig lehet küszködni, de lehetne surranni is! ;O)
Egyébként a Drépára talán jó lenne egy skating léc is, ha lehet vele diagonálozni...

Próbálta már valaki?

motorosszán

(kovacsp, 2011.01.27 08:50)

http://www.jofogas.hu/nograd/Yamaha_RX_1_negyutemu_homotor_150LE_1376052.htm?ca=13_a

http://www.jofogas.hu/nograd/Ski_doo_MXZ_1000_Renegade_ketutemu_homotor_180LE_1376053.htm?ca=13_ahttp://www.jofogas.hu/nograd

Fenti hirdetésekre véletlenül bukkantam, viszont így nem sokáig fogunk már a motorosszán-nyomoknak örvendezni az Ipoly-parton, hacsak valamelyikünk meg nem veszi :-)


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35

Következő »