Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Üdvözlünk a honlap nyílt felhasználású információs felületén!

 

Ne kíméld a billentyűzetet!   ;O)  

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

sokféle

(kovacsp, 2011.01.27 08:48)

No kipróbáltam az idei első havat, a többi januári síelésem ugyanis még tavalyiakon zajlott.
Csak este 9-kor jutottam hozzá, a sétányon végig, aztán le a gátra, majd hol a gát tövén, hol a gáton mentem az öregek otthona mögötti gátvégig, és vissza.
Majd' másfél óra volt, a végére jól el is fáradtam, de ebben a koraesti tájfutó edzés is ludas lehetett, bár abból csak a kosarazás közben begyűjtött hatalmas bodicseket érzetem nagyon.
Hát hó az van elég, az altalaj is jó hideg, ha nem lesz nagyon meleg mostanában, akkor ez most megmaradhat egy ideig.
A síelés élménye viszont messze nem volt tökéletes, talán a rossz léc-hó párosítás miatt, vagy csak mert túl friss volt a hó. Most egy olyan lécet halásztam elő, amelynek ugyan sima a talpa, de a pikkelyes rész helyén valami "bolyhosabb" anyag van, Korábban nagy hidegekben jól működött ez, most viszont vékony réteg tapadt rá, és néha olyan volt, mintha mézen síelnék. Persze van egy olyan teóriám is, hogy a reggeli hideg hóra délelőtt melegebb esett (én ezt tapasztaltam), amire aztán megint hideg, és a léc összeszedte ezt a köztes meleg réteget. Bár ez a vélekedésem minden tudományos alapot nélkülöz :-)

Balu, amúgy a térdem kösz jól van, azóta körülbástyázom az adaptereimmel, és így működik. Hétfőn pont a gáton futottam este, és a fényszennyezés ugyan akkor is nagyon jól világított fentről, de a sötét talajon mégis elég lidérces futni a síeléshez fehérségéhez képest.

Pénteken késő délután (mondjuk 3 után) kapható vagyok egy síelésre, vagy vasárnap is. A Csóványos engem is vonz, de futva semmiképp, inkább síléccel, kérdés, hogy ott mennyi hó van?
De ha elég hideg lenne, akkor esetleg a Drépa túrát is megejthetnénk. Ahhoz a hideg mindenképp kell, mert a ronggyá ázott ártereknek csak fagyott állapotukban érdemes nekivágni.

Új hó!

(Balu, 2011.01.26 10:35)

A hétvégére eredetileg a "Fel a Csóványosra!" megfutását terveztem (8km/750 szint Diósjenő központjából; még nem vetettem el...), de ha esik még egy kis hó, eltűnök valahol a Nyírjes-Galiba-Csesztve háromszögben... ;O)

Ki mit tervez?

Petike!
Hogy van a futóműved?

skalka 2

(kovacsp, 2011.01.18 12:12)

Hú, hát ez a skalkai dolog tényleg nem hiányzott volna. Még jó, hogy bazi drága lett volna averseny, így idejében lemondtam róla.

Balu, vasárnap én is futottam egyet, sajnos megint hazaballagás lett belőle, most is Szobokpusztáról, de addig legalább a 8 km megvolt. Hanyagságból nem vittem magam a térdadaptereimet, és az egyik beintett.
Ja, és fura volt hó nélkül látni a nem rég síelt utakat :-(

Skalka...

(Kovacs G, 2011.01.18 09:31)

Skalkával nem vesztettetek sokat (mármint hogy nem mentetek oda), s gyanítom Donovaly se lehetett nagyon más, ld:

http://marosffy.freeblog.hu/archives/2011/01/16/40_ev_a_csavargyarban/

Én is Donovaly helyett...

(Balu, 2011.01.17 14:53)

Szombaton nem bírtam magammal és az otthoni karbantartó és takarítási munkálatokat rövid időre felfüggesztettem és elmentem futni.
Egy kellemes adótorony futást terveztem (13km), de a TESCO-körforgalomtól vissza kellet fordulnom: nem estem át a kezdeti holtponton, laza sík aszfaltos kocogás mellett is 80%-on pörögtem, úgyhogy 8 km lett belőle.
A feketeleves csak ezután jött: megint lesántultam, de most csak egy kicsit bicegtem.
Mindenesetre a vasárnapi sífutásom elmaradt. :o/

Elismerésem a társadalmi munkáért, legközelebb szóljatok nekem is!
Lehet, hogy csak keskeny tisztításokat kellene csinálni, hogy a terepjárók ne férjenek el: a sífutáshoz elég 1 m szélességű nyomsáv, az a botozáshoz is elég. :O)

Donovaly helyett

(kovacsp, 2011.01.17 10:00)

Hát én csak most olvastam a Donovaly felhívást, de amúgy sem mentem volna. Jó volt? Amúgy úgy néztem, hogy Skalkán max 100-an voltak (a sítájfutók).

Viszont a jó időre való tekintettel szombaton nekiduráltuk magunkat egy kis ház körüli munkának:
Egy gumicsizmás séta keretében Galibáról az Anna-hegy lábához mentünk, és a jobbra, Csesztve felé vezető ösvényt végig, a rét széléig kitakarítottuk. Az ágakat eldobáltuk, a belógókat lemetszettük, az indákat is, még a szedret is sikerült nagyrészt lesarlózni. És a felső végén, a rétre való kijutásnál egész széles nyomot irtottunk a kökénybe-csipkébe. Ha lesz hó, próbájátok ki!
Most már csak attól félek, hogy ez a vadászoknak is fel fog tűnni, és összeautózzák. Már évek óta terveztem ilyet, most végre megvalósult. Ha lesz még idő és energia, a bal oldali (hosszabb) ágnak is nekiugrunk.
A gyerekek a visszautat élvezték a legjobban, mert a horhosban jöttünk le. Zsuzsi lelkesedése akkor csappant meg kicsit, amkor Eszter csizmája fölöt átcsapott a sár:-) A sárban és bedőlt fák között elég kalandos volt, tekintve, hogy már napszállat után jöttünk le, de végülis nem kerültünk puskavégre.

Vasárnap...

(Balu, 2011.01.14 08:12)

Ez két dolgot jelent:
- Ha Skalkán nemzetközi versenyek vannak, akkor ott sokan vannak, amire nem vágyok.
- Ha nekik jó ott a hó, Nekem is jó lesz Donovaly-ban... ;O)

Köszi az infót! :O)

Skalka

(Kovacs G, 2011.01.13 22:09)

Skalkán csütörtöktől vasárnapig internacionális sítájfutó versenyek vannak és lesznek (a világ élmezőnye is ott van, Staffan Tunis, Eduard Hrennyikov meg ilyesfélék, norvég, svéd, orosz, kazah meg még kitudja miféle nációk)
(én nem...)

Így lesznek egy páran, de persze lehet hogy jól megcsinált nyomok lesznek.
G.

Vasárnap???

(Balu, 2011.01.13 12:16)

Jönne valaki vasárnap a szlovák hegyekbe?
Donovaly?
Skalka?

wikiloc +

(Balu, 2011.01.10 20:54)

Ha a linkelt oldal jobb oldalán lévő szinttáblázaton végighúzod a kurzort, a térképen mutatja a helyet.
http://hu.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=1389249

wikiloc

(Balu, 2011.01.10 20:51)

A loggerem szintmérése egyértelműen pontatlan (ennek feltételezett okát majd szóban...), de az nagyban különbözik a wikiloc szint-eredményeivel, sőt még a távok sem egyeznek.
Szerintem a logger által regisztrált nyomvonalat rávetíti a Gugliört alapú 3D-s dombarzatra, így a táv egy kicsivel több, a szint reális (abb?) lesz.
Ebben a hitemben még nem erősített meg senki, de nem is cáfolták.
A Diósj.-Csóványos Zöld jelzésén táv 8.1 km, a szint 750 (turistautak.hu alapján), ott majd tudjuk tesztelni a kütyüt és a wikiloc-ot.

--------------------------------------------

No akkor az az odaSárga-visszaKék útvonal?
Előbb Drépa-Bgy., aztán kacérkodjunk a Börzsönnyel! :O)

vadászos szaloncukor

(kovacsp, 2011.01.10 15:18)

Gabikának, mert kérdezte:

Hát olyan szaloncukor, ami Vadásszal van töltve. Nem vadásszal (mint U-Á. volt), hanem azzal a régi Vadász-szelet töltéssel, ami zöld papírú volt. Finom, enyhénrumos-csokis, de jobb a sportszeletnél. És így karácsony után elég sok fölösleg van itthon belőle.

tervek

(kovacsp, 2011.01.10 15:15)

Korábban vázoltbterveimet én is csak optimális havaknál gondolom kivitelezni.
A Palánk-Bgy távhoz pl. a karácsony utáni havak ideálisak lettek volna.
Tavalyelőtt mikor a Csóványososn jártunk gyalog, Djenő fölött még nem volt nagyon vastag a hó, de a Foltán-kereszt fölötti részen esélyünk sem lett volna követ fogni, olyan nagy volt, attól nem kell tartani.
A Bernece-Kemence kanyarnál én semilyen aszfaltos réssszel nem számoltam, hanem odafelé a Bugyihó gerincén, viszafelé pedig a hajdani Deszkáspusztától É-ra eső gerincen gondoltam. Így biztos fickósabb, a távot én is kb. 25km-nek mérten néhány éve, de szint az lenne benne bőségesen.

Apropó, szint:
Te mennyire tartod pontosnak a gps által rögzített magasságkülönbségeket? A Kolping-házi köröd 960 m szintje (ld. wikiloc) erősen elgondolkodtató, hacsak valamelyik nagyobb emelkedőt nem ismételted meg többször.

A hétvégi Donovalyról még nem nyilatkoznék.

"Télen telelek, nyáron nyaralok"

(Balu, 2011.01.09 22:04)

Én megvárom inkább azt, hogy az igazi tél viszajöjjön, addig kocogok. :O)
- A Dacov-i lesiklópálya 430-535 között van és ezért valószínűleg már vizes, latyakos.
- Palánk - Bgy. már kevés friss hóban, de mínuszban kivitelezhető.
- Diósj-Csóványos: 8.1 km alatt 750-et emelkedik, a Foltán-kereszttől szerintem síléccel járhatatlan (köves és meredek). De január 30-án felfuthatnánk... ;O)
http://www.teljesitmenyturazoktarsasaga.hu/tura?id=3152
- A Pénzásás-Kemence-Bernece-Pénzásás úgy 25-30 km lehet, nem túl nagy szinttel. Ahhoz a műúton mély hó kell, a turistautakon (a Sárgán Kemencéig, Bernecétől a Kéken vissza Pénzásásra) jó fék... ;O)
Engem ez utóbbi jobban vonz. :O)
(arra még nem nagyon jártam; a Sárgán a Királyházai leágazóig futottam, szép hullámos út!)

Dúskálunk a lehetőségekben!

+1
A jövő hétvégén, feltehetően vasárnap megyek Donovaly-ba, a sífutó fórumon már Nedus65 is jelezte társulási szándékát. Parassától egy kocsival megyünk.
Érdekel valakit egy egész napos síkirándulás (hosszabb és rövidebb kezelt pályákon)?

gleccserpálya

(kovacsp, 2011.01.09 20:00)

Az osztárkoknál vannak gleccser-sípályák, sífutó is.
Este voltam lent az Ipoly-parton (csak futva, azt is a kopogós cipőmben), és arra számítottam, hogy a gát tetején még príma letaposott hó lesz (a strand mögött a sétányon az volt). Hát nem, a gát tetején nem, de az elkerülő kanyarjától a híd felé a gát tövében végig hó van, mert alulról hűti a jég. És a fasoron túl, az Ipoly felé szintén.
Biztos nagyon vizes, de ha holnap leszek elég hülye, akkor elmegyek kipróbálni:-)
Futásból persze most nekem elég is volt csak odáig, hiszen majd ,másfél hónapja nem futottam. (csak sí)

A legközelebbi hónál ezt a dacsólámi (Dacov becsületes neve) nyomot bevizsgálhatnánk, talán még a lesiklópályát is kipróbálnám sífutó léccel.

Meg van még néhány ötletem a Palánk-Gyarmat, Djenő-Csóványos túrákon kívül is, pl. a Pénzásás-Kemence-Bernece-Pénzásás kör. No az már húzós!

Van hó - nincs hó?

(Balu, 2011.01.09 06:31)

Az 1000 m körüli Javorie (Zólyom mellett) egyik felvonója sem üzemel, mert nincs elég hó (persze lesikláshoz több kell!), Dacov-ban meg 30 cm-t írnak!
Állítólag ez utóbbinál is van fektetett (valószínűleg taposott, de nem kezelt) 5 km-es sífutó nyom, majd utánaérdeklődök bátyókámnál; a héten tudtommal volt ott deszkázni.
Ma délelőtt felhívlak!

locs-pocs

(kovacsp, 2011.01.08 18:57)

Délután háromkor kimentem Galibapusztára, és az Anna-hegy tövében síeltem. Először elmentem jobbra, Csesztve felé, aztán vissza, és balra, az őzes rét felé, majd még egyszer Csezstve felé. A hó még sok, de nagyon vizes. Elsőre alig csúszik, másodikra jobb. (Ez a pikkelyes léccel volt)
Az ösvényen egyszer Ibrányi Ati futott szembe, vele teljesen irreális heyleken és időpontokban szoktam összefutni a Nyírjesbenm ez is ilyen volt.

A simatalpú léc egy régi sns kötéses Atomic léc, klasszikus stílushoz. Mivel sima, ezért tapadós hóban is jobban szokott csúszni, mint a pikkelyesek. (Bár egyszer vastag friss hóban, napsütésben annek a talpán is iszonyat hurkák keletkeztek) Régebben a régi simatalpúmat (egy Artis volt) waxoltam tapadóval, de vagy 10 éve teljesen leszoktam róla.
Van egy skating lécem is Profil kötéssel, de azt egyelőre Viktor többet használta mint én. Kezeletlen pálya híján nem sokat gyakoroltam vele, klasszikusra meg teljesen alkalmatlan, mert iszonyatosan csúszik, hátrafelé is. Így elindulni is alig lehet vele, de Gabika is erről írt pár napja.

A Djenő-Csóványos dolog nem olyan vészes, mint hangzik. Már évek óta fenem a fogam rá, de még senkit sem sikerült behülyítenem. Két éve mikor a gyerekekkel felballagtunk télen, direkt sífutó szemmel is néztem, és nem olyan dráma. Jó, szint az van benne, de a Foltán-kereszt felé egészen egyenletes az elosztás, a Csehvár környékén és a Csóványosra fel van egy-egy meredekebb szakasz.
Jan. 30.-án lesz Fel a hegyre! túra oda, lehet, hogy akkor kellene belecsapni. Én olyan 13-16 km-re emlékszem, mi az neked a 37 után?!
Vasárnap esetleg egy Spaní Lazzal is ki tudok egyezni, de annál messzebb biztos nem mennék. Hogy ott 5-600-on mi van, nem tudom.

Simatalpú?

(Balu, 2011.01.08 10:04)

Klasszikus vagy skating?

És milyen kötéssel van? SNS Profil?
(Vigyázat! A kérdés beugratós és provokatív!) ;O)

Hanyatt-homlok

(Balu, 2011.01.08 09:59)

Diósjenő-Csóványos?
Nem túl nagy falat az nekünk?
Mintha nem az a tipikus sífutó túraútvonal lenne.
Ráadásul 1000 m alatt latyak lesz... :o/

vakondtúrásnézőben

(kovacsp, 2011.01.07 22:52)

Balu, gratula, én ha jól emlékszem, 18-nál nem nagyon síeltem többet egyben!
Ha a Wasa még nem is, de a kassai40-es már jöhet neked!

Én tegnapelőtt a tornatermi edzés előtt a gáton és tövében síeltem szinte végig motorosszán nyomokon. Nem igazán volt jó, mert a nyomok már nem voltak frissek, és éppen nagyon rogyott már össze a hó, alattam is, a nyomokon. A hídon túl pedig mindent összevisszamotorosszánoztak, ott már kifejezetten rossz volt. Hej, ha mi mondhatnánk meg neki, hogy merre menjen! Csinálhatna nekünk állandó nyomot az Ipoly-perton.

Ma este meg hazulról mentem ki a gátra, el a kórházig. És leérve a gátra meglepve láttam a rengeteg vakondtúrást, a hóból csak ezek látszottak ki, tele volt velük minden. Ha jön egy árvíz, nem tudom mi fogja majd meg, a gát olyan minta szita.
Ahhoz képes, hogy a hó és az idő jó meleg volt,egészen jól csúszott a léc (persze a simatalpú), az öregek otthona mögötti szakaszon meg kifejezetten jól, ott nagyon alaposan letaposták motorosszánnal és gyalog.

Kora eset meg mikor Eszterrel szánkózni voltam a Ligetben, láttuk BPetiék nyomait, tényleg klasszak, nagyon hangulatos lehetett a hidegebb időkben!
Most már sajnos a betonszegélyek bezavarnának.

Balu, engem vasárnap maximum egy Diósjenő-Csóványos kanyarra tudsz elcsalni, szerintem ott még lehet valami alkalmas hó.


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35

Következő »