Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Üdvözlünk a honlap nyílt felhasználású információs felületén!

 

Ne kíméld a billentyűzetet!   ;O)  

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Kolping-pong (oda-vissza)

(Balu, 2011.01.07 18:05)

Ma az enyhülés baljós árnyékában, már +1C°-ban csúsztam el az Öreg Víztoronytól a Kolping-házig és vissza.
(21 km, bruttó 3ó5p)
http://hu.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=1389249
A nyomok megrogytak, lassúak lettek, a hó a vaxolás ellenére a lécre ragadt, sok helyen a sár és a fű már a felszínre került.
Mindezek ellenére nem bántam meg: számomra eddig ismeretlen útvonalat jártam be (ha ezt már korábban ismertem volna!...), sok szinttel, változatos terepen.
Ide futva is el fogok jönni! :O)

-----------------------------------------------------

A Vasa-tl azért még nagyon messze vagyok! Nemcsak távban, intenzitásban is. Tulajdonképen amit művelek, az sífutó mozgással (vagy valami ahhoz hasonlatossal) végzett sítúrázás. :O)
A 37 km azért megviselt, a 15-20 km kellemesen elfáraszt, 10 km alatt nem is csatolok szívesen, mert amikor már éppen kezdeném élvezni, akkor van vége. :O)

-------------------------------------------------------

Belá Tominak hintsétek az igét és a honlapunk linkjét!

-------------------------------------------------------

A hétvégi enyhülés elől fel kellene menekülni valahova 1000 m fölé: Sachticky vagy Donovaly pályáira.
Tervez valaki vasárnapra ilyet?
(szombaton dolgozok)

----------------------------------------------------

Kaptam egy linket, ahol a különböző sífutó lécek keménységét tekinthetitek meg!
http://www.ski-willy.at/shop/shop_content.php?coID=65&language=de
(sajnos ha átdobjátok angolra, a Salomon és az Atomic nem jelenik meg...)

vadászos szaloncukor

(Kovacs G, 2011.01.05 23:01)

"A hazaúton két vadászos szaloncukrot is lenyomtam"
Az milyen?
G

Belá T

(Kovacs G, 2011.01.05 22:55)

Most olvasom tüzetesen Peti 0101-i bejegyzését.
Belá Tomi engem hívott fel még az óév végén, hogy hol s hogyan lehet sífutófelszereléshez jutni Bgy-on és Hódos Gáborhoz irányítottam - ezexerint sikerült nekik a beszerzés :-)
G.

Ez igen!

(Kovacs G, 2011.01.05 22:46)

Balu, gratula, ha így haladsz, lassan a Vasa-futásra is benevezhetsz :-) a táv ennek a 37-nek már csak alig több, mint duplája. (Az idő meg nem számít, a részvétel a fontos!)
Igen, a csesztvei műút és Dimitrov között gyakorlatilag nincs észak felé leágazás (nyáron se, sőt!),csak max. erős idegzetűeknek. Legkorábban az árkolt ex-nyárfás szélén lehet átkeveredni.
Mi tegnap éccakait nyomtunk, miután Andi sível ment a Nyírjesbe dolgozni délután, este 8-kor elébementem. A Nyírjesben a Hetes-tó meg az Öreg-fenyves környékén olyan széles nyomok vannak letaposva, hogy korcsolyázó mozgással is lehet próbálkozni, bár az enyém az még csak inkább próbálkozás, mert a korcsolyaléc csúszik ám mindenfelé, emelkedőn pl. hátrafelé, csak arra nem mindig, amerre én akarnék menni, estem-keltem... De azért jó volt.

G.

Odüsszeia

(Balu, 2011.01.04 19:37)

Mára egy hosszú sítúrát terveztem, de nem ilyen hosszút!... ;O)
37 km, bruttó 5:55 idővel.
http://hu.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=1384651
Ami terveim szerint alakult: a házunktól felcaplattam a Lipinyéig, majd onnan egy kört tettem Csesztve felé, majd vissza a Parkolóig.
Ami már csak úgy történt: a Sárga jelzésen Dimitrov felé siklottam azzal szándékkal, hogy "majd valahol északra veszem az irányt". No ez nem sikerült, gyakorlatilag átcsúsztam a 22-es főútig, közben a csalfa terepjárónyomok elvezettek néhány magasleshez is, ahol aljas módon mexűntek. :o/
A Kolping-háznál (ha jól gondolom) ráleltem Petike nyomaira, aminek nagyon örültem mindaddig, amíg az az úton haladt. Amikor az egyre sűrűsödő akácos csemetésben, emelkedőn, egy horhos jobb oldalán harcoltam, csak az tartotta bennem a lelket, hogy a nyom jó irányba halad és csak egyszer jártak rajta (tehát nem kell innen is visszafordulnom, mint már annyiszor a nap folyamán).
Végre megint a Galiba fölötti szántón álltam, de az izgalmaknak még nem volt vége: alig több, mint másfél órám volt arra, hogy hazaérjek, mert jelenésem volt a suliban, hogy haza-transzportáljam a zsebtündérünket.
Huszáros sprintbe kezdtem és meglepődtem, milyen probléma-mentesen vészeltem át a nagyobb lejtőket is.
Happy End: idejében hazaértem, nem sérültem le és nem károsult a felszerelésem sem. :O)
Így utólag már csak a szép pillanatokra emléxem: a zúzmara-csipkés fákra, a megriasztott őz-csapatra, a nagy száguldozásokra a lejtőkön, a sok talált sínyomra...

off

(kovacsp969, 2011.01.04 09:19)

Ez megint korcsolya:
Tegnap mondtam Lacinak, hogy ha lesz energiánk, akkor ma este is kimegyünk korcsolyázni. Kicsit nehezen vettük rá magunkat, de végül jó volt nagyon.
Vittünk lámpát is, egy ledeset meg egy nagyobbat, jól lehetett velük látni, de aztán a nélkül is kipróbáluk, és úgy is jó volt. Eleinte csak mi ketten voltunk, de aztán 7 óra felé is jöttek még hárman.
Most csak ritkán merészkedtünk a havas részekre, de de a letakarított ösvényeken is nagyon jó volt csalinkázni. Lehet, hogy ki kellene próbálni az éjszakai tájkorcsolyázást, még van két napunk rá:-)

sífutó élmények

(Budenszki Péter, 2011.01.03 18:33)

BUÉK!

A csesztvei domb tetején lévő átjátszóállomás környékén mi is fektettünk nyomot. A betonúttól egészen a domb tetejéig, illetve a tornyok másik oldalán a szántóföld szélén is nyomtunk vagy másfél órát jan 1-én. A fenyves szélén, ahol a kidőlt fa is található, arra mi jártunk. Egyik kedven szakasz a nyírjesben, gyakran találkozunk arrafelé állatokkal és valóban nem tapossák le a nyomot. A hetes tó feletti az erdőbe bevezető meredek gyalogúton (ami kissé már benőtt) is húztunk ki nyomot, de azért arra kalandos felmászni. Lefele pedig talán még veszélyes is. Ez az útvonal vezet a kidőlt fáig.

A palócligetben ismét tovább szaporítottuk a nyomok számát.

Üdv: BP

első az idén

(Kovács G, 2011.01.02 21:34)

BÚÉK mindenkinek!
A Karácsony másnapján és azóta esett havakat ma déltájban volt módunk (sítalpon) kipróbálni először. Egyből a háznál csatoltunk, az ex-dohánypajták felé indulva, elég jó nyomokon, köszönet mindenkinek érte, majd a dohánypajták előtt még el jobbra a Bercell-földek felé, de azokat sem értük el, hanem átvágtunk a szántáson a nyírjesi ex-büfé, ma íjászlőtér felé. A Hetes-tótól a zártkertek között átvágtunk a Szobok-Ipolyszög közti útra. Azon elég jól lehetett menni, egy szánkónyomon. Mivel gyalog ritkábban járt, ha nem olvad el, talán egy darabig megmarad, főleg visszafelé jó, mert úgy nem felfelé kell menni :-)és aztán a bombatölcséres fenyvesnél láttuk a favágókat. A fenyves keleti végénél megtaláltuk Peti(ék) korábbi nyomait, egy rövid darabig taposva, aztán egy jó kilométeren igen prímán, akár egy szlovák erdőben. A játszótér felé közelítve újra taposva, de jól síelhetően. Innen az utakon a tavakat délről kerülve vissza. Sajnos a vége felé már jóval kásásabb volt a hó, mint induláskor.

Anna-hegyi kör

(kovacsp, 2011.01.02 18:42)

Délután háromkor indultunk el Zsuzsival Galibáról a 28.-án már bejárt Anna-hegyi körre. Bár a hegy alatti nyomot kicsit öszzemászkálták a (feltehetőleg) vadászok, de azért jó volt. A Csesztve fölötti dombra való kijutás most is kalandos volt a szeder és kökény miatt, legközelebb viszek metszőollót. Fent a dombon viszont nagyon szép narancsos felhőket-eget lehetett látni nyugat felé.
Aztán a szántókon-mezőkön csúsztunk az őzes rét felé, azaz Szügy irányába. Azt hittem, hogy a 0fok körüli hőmérséklet miatt a mezőkön tapadni fog, de nem, nagyon jól mentek a lécek, még mindig porhó érzés volt.
Messziről látszott a szügyi Simonyi-kastély, és Zsuzsi is támogatta, hogy elmenjünk arra. Útközben megnéztük a tavaly már felderített romos kőoszlopot (ld. 2010.03.12.-i bejegyzésem), aztán elcsúsztunk egészen a kastély kerítéséig. Ott megtaláltuk az egykori szügyi zsidótemetőt is, ezt már régebben meg akartam keresni, mert eddig csak térképek alapján sejtettem, hogy itt lehet.
A hó odafelé is jó volt, visszafelé meg a saját nyomon már nagyon jó. Az alkonyi ég egyre vadabb színeket produkált, meg dicsfényt, meg a napból függőlegesen felfelé egy fénycsóvát. Olyan volt mint a harmadosztályú katasztrófafilmekben a felrobbant atomreaktor távoli fénye (még nem láttam ilyen filmet:-)
Visszafelé aztán a 28.-i nyomainkat próbáltuk meg használni a hegy lábánál, de az etetőig az is össze volt mászkálva, így most újrafektettük. Sötétedés előtt kicsivel, fél 5 után értünk vissza a kocsihoz. Nagyon jó volt, a meleg miatt sokkal rosszabbra számítottam.

Galibaba-tervezet

(Balu, 2011.01.02 14:36)

Sajnos a szilveszteri futás megbosszulta magát: a kapkodás miatt gyakorlatilag kimaradt a bemelegítés és hogy utolérjem a Csapatot, 5 percen belüli km-eket kellett nyomnom (az amúgy kellemes 6 helyett).
Hazafelé már éreztem valamit, de reménykedtem abban, hogy csak az intenzív kezdés miatti tejsav-halmozódás.
De nem.
Remélem, hogy 3 nap pihentetés után kedden már csúszhatok Galibára (vagy azon is túl!), most a változatosság kedvéért napvilágnál... ;O)
Éljen a tél és a hó!

korcsolya

(kovacsp, 2011.01.01 18:24)

Bár a sífutáshoz nincs köze, de talán van akiket érdekel.
Tegnap délután voltunk kint a Nyírjesben korcsolyázni, a halőrház közelében egész sok járat volt letolva.
VIGYÁZZ!!! Állítólag a behajtókat büntetik a közterületesek!
Ma újra kimentünk fél 4 után, a tömeg akkor kezdett oszlani. Még több letolt járat, nyom volt, így egészen élvezetes a korizás. Sajnos a szűzhavas részek néhol elég göröngyösek.
A tömeg oszlása után az egyik nagy üres felkkbe én is csináltam hólapáttal egy nagy ötágú "virágot", a gyerekeknek teszett, és sötétedés után is jól lehet látni, meg akkor már nincs kinek nekimenni.
Burgundi Tomi szerint a Káprások nagyon töredezett, de ő is csak hallotta.
Még a Szügyi tavat lehetne megnézni.

egy halott nyom

(kovacsp, 2011.01.01 18:18)

Boldog Új Évet minden kedves nyomfektetőnek és használónak!
Délben nekiindultam az este összegyűjtött kalóriákat elégetni. Most is a sétányon indultam, majd a Homoki-szőlők felé el a Nyírjesbe, a mostanában megszokott útvonalon a galiabi szántó tetejéig.
A nyom még továbbra is jó, a met.hu szerint még kb. csütörtökig az is marad. AKi még nem próbálta, és teheti, az ne hagyja ki. A beetetőhelyen túl a kidőlt fa elég könnyen kikerülhető az erdőben.
Aki a galibai szántó tetejéig fel akar menni, annak lesz benne egy igen meredek halszálkás rész, lefelé ezt csak a nagyon vakmerők vagy életuntak vállalják be! Mi eddig még nem tettük, hanem a kis ritkás fenyvest megkerülve kényelmesen le lehet csúszni (ld. Balu 29.-i útvonalát)
No aztán egy óra alatt fel is értem a tetőre. Onnan pedig a gerinceb ÉNy felé (Ipolyszög irányába) indultam tovább. Volt traktornyom, de nem az igazi, mert húzott maga után egy vékonykerekű pótkocsit, és az kicsit elrontotta a nyomot. Meg még a fagyok előtt jól felgyúrták a gerincen az utat, ezért elég röges. tratottam tőle, hogy nem lesz leágazás a volt szentlőrinci vh.(ma Kolping ház)felé, de volt, a traktor is lement arra. Az ereszkedés nem egy egyszerű dolog, de túléltem. Lent a ház környéke még tök kihalt volt, bár sok autó állt ott, biztos hosszú volt az éjszaka. Felfelé indultam a völgyben, egy darabig a traktornyomon, de aztán az a méhesgóhez kanyarodott, én meg le a völgybe, egy senki által nem járt útra. egyes szakaszait tényleg senki, még állatok sem járták az elmúlt egy hétben, a hó teljesen érintetlen volt. A háztól a völgytalp végéig gyönyörű nyomot húztam, mindenkinek tudnám ajánlani, ha nem lenne szinte megközelíthetetlen minden felől:-(( Tartottam tőle, hogy a völgy felső végén be lesz nőve az ösvény, és ez be is jött, mondjuk már 10 éve is csak sejteni lehetett, ogy hol megy . Így egy vidám fiatalos akácoson küzdöttem fel magam a rét széléig, és az erdőszélen lassan visszaértem a galibai szántó tetejére. Ez a kanyar kb. 5 km és egy óra volt, szóval jóval lassabb mint idefelé. Innen már csak haza kellett csúszni, és most világosban gyorsabban is ment, mint a múltkor lámpával.
(Balu, innen a városig kb. 100 m-t lejt a terep)

régebbiek

(kovacsp, 2011.01.01 17:57)

Először két antik síelés, még az óévből, 30.-ról:
"Délelőtt" a buszfordulótól indulva családilag elsíeltünk dél felé Zolika völgyéig a nyomainkon (Laci és Zsuzsi egészen fel a rétig), amiben egyrészt az a kunszt, hogy végre a gyerekeket is sikerült elcsalni, másrészt pedig, hogy két új sífutó/túrázóval is összeakadtunk. Az út menti romosodó esőháznál Belá Tomi és párja próbálkoztak épp a leereszkedéssel. (BT-t az ex-Ifisek ismerhetik)
Este meg még lementem az Ipoly-partra, bízva abban, hogy lesz nyom. Hát volt, rengeteg, én kb. 15 éve járok sível oda, és ennyit még sosem láttam. A gáton, a gát tövében, néhol a fasoron túl. Köszönet érte minden lelkes síelőnek!
Az öregek otthona mögötti gátelágazásnál már csak gyalognyom volt tovább a gáton, így onnan én fektettem. Eleinte jól is ment a dolog, de a nyomok ritkultak, majd kb. egy km-rel a Három-domb (az erdő) előtt el is fogytak. Onnantól elég expedíciós volt a síelés, a magas fűre hullott magas hóban elég nehezen haladtam, fontolgattam is a visszafordulást, de végül mégis elküzdöttem magam az erdőig. A Zsivány-kúthoz már nem volt erőm, pedig az lett volna a cél. Visszafelé persze valamivel könnyebb volt, de csak annyival, amennyivel fáradtabb voltam már. Viszont a város melleti gátszakaszon/Ipoly-parton (a kórháztól a vágóhídig) gyakorlatilag olyan volt, mintha kivilágított sífutópályán haladnék. Ha mindig ilyen telek lennének, érdemes lenne egy nyomfektető gépet szerezni :-))

Szilveszt-R reloaded

(Balu, 2011.01.01 11:28)

Jóvót?

Voltunk

(Pistipisti, 2011.01.01 10:47)

>Pisti!
>Voltatok ma csúszni?

Voltunk

Óév-búcsúztató futás

(Balu, 2010.12.31 18:47)

Kalandos előzmények után nagy kapkodva loholtam a nagyon barátságos, beszélgetős-nevetgélős tempót diktáló lelkes 15 fős csapat után.
Dodó bácsi volt a ceremóniamester, cilinderben és felöltőben fújta a dudát a helyiek nem kis megrökönyödésére.
Külön öröm volt a számomra, hogy a mínusz 6-7C° ellenére 4 hölgy is képviselte a gyengébb (?) nemet.
Éva néni így 70-en túl is becsülettel teljesítette a több, mint 11 km-es távot.
A jó hangulatot az is fokozta, hogy a mária-forrásnál lelkes "support-team" várt minket zamatos forralt borokkal.
Hazafelé kocogva még az autósokat is felvidítottuk egy kicsit szertelen bohóckodásainkkal.
Egy tanulóvezető is belénk botlott, most már ő is tudja, hogy az országúton nem mindenki normális... ;O)
Már most véssétek be a 2011-es naptárba december 31-ére: "Óév-búcsúztató futás"!
Köszönöm Dodónak és a Csapat minden tagjának, hogy velük lehettem! :O)

Szilveszt-R

(Balu, 2010.12.29 21:33)

BÚÉK Mindenkinek!
Újév napján csúszhatnánk egy nagy közöset valahol a környéken (Nyírjes, Galiba, Csesztve, stb.)
Van rá igény?

Pisti!
Voltatok ma csúszni?

Gali-baba

(Balu, 2010.12.29 21:30)

Ideális hóviszonyok között vágtam neki a mai túrámnak: már a garázsfeljáróban a lábamon volt a léc.
A várost elhagyva Nehéz-konfekciótól a Lőtérig a Nyírjesi-földút nyugati oldalán a szántón sífutó nyom örvendeztetett meg és a folytatás is kellemes volt: igaz, sok lábnyom volt, de a fagyos porhóban ez nem okozott problémákat. A tábort megkerülve felcsoszogtam a buszmegállóig, ahol egy gyanúsan ismerős autó is parkolt... ;O)
A nyomok a tavak túloldalára, a nagy fenyves felé vezettek. Nosza, nézzük meg!
A vadkerítést elhagyva tovább tartottam kb délnyugati irányt és egyre ismeretlenebb tájékra bukkantam. Itt már nem nagyon tudtam, hol vagyok, de a sínyomok Ariadné fonalaként kalauzoltak tovább. Mesés erdőben, eldugott völgyekben haladtam az egyre sötétedő szürkületben. Nosza, fel a fejlámpát!
A hó ragyogó csillámai szikráztak a vakító fehér led fényében, a nyomok kontúrjai élesen rajzolódtak elém: tusrajz a fehér papíron.
Ekkor futottam össze a már visszafelé tartó Zsuzsival és Petikével, utóbbit meg is öleltem, hálámat fejezve ki nemcsak a nyomért, hanem azért is, hogy tudtán kívül is ilyen szép tájra vezérelt.
Tovább követve nyomaikat felrobogtam a Galibai-szántó legnyugatibb csücskéig. Csak visszafelé döbbentem rá, hogy ezidáig mennyi szintet jöttem (így utólag belegondolva persze logikus), sokat siklottam és párosbotoztam, a fejlámpám spot üzemmódja biztatott is a "száguldozásra" (10+)... ;O)
Petikééket már csak a kocsinál értem utol, rövid búcsúzkodás után elköszöntünk egymástól.
Nekem még nem akaródzott hazajönni, ezért az 1-es tó melletti kis ösvényen elsurrantam a néhai rönk-játszótérig, ott a vadkerítés ÉNY-i vonalát követve csatlakoztam be a már bejárt nyomba.
Hazafelé még két kisebb kitérőt tettem. Az első egy gazos zsákutca volt, egy félig benőtt ösvényen vívtam dzsungelharcot; nem nagyon ajánlom, van a környéken szebb útvonal is.
A második kalandozás a tavak feletti fenyves szánkópályájára vitt, ahol megfutottam a max sebességemet: 24,9 km/óra (koromsötétben, fejlámpával elég érdekes volt...).
Innen a 7-es tavat megkerülve már eseménymentesen jutottam ahaz.
Azaz volt még egy móka: a kötéseim befagytak, nem engedték el a cipőimet,ezért az udvarról zokniban blattyogtam be 30C°-kal melegebb közegbe.
Statisztika:
19.23 km ( a loggerem szerint csak 18.14)
182 p (bruttó)
155 p (nettó)
Kb. -8C°
Útvonal:
http://hu.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=1375085

megint

(kovacsp, 2010.12.29 19:01)

Délelőtt sétálás-szánkózás közben találtam egy (nekem) új nyomot: a nagy tótól délre az öreg fenyvesen túl van egy fiatalabb fenyves. Annak a túloldalán (nyílegyenes út) is vezet egy klassz nyom, ma még nem járták, a tegnap esti hó kicsit belepte. Léc híjján csak fényképezgettem, a beszűrődő napfényben nagyon fotogén volt!
Délután, mikor Zsuzsival arra síeltünk (a bszfordulótól indulva) megnéztem a nyom beindulását, és nagyon cseles: Ott az új kerítés felé vivő út szélén egy nagy kidőlt fa van, és mögötte indul a nyom, tehát nem csábítja az arra járó gyalogosokat összemászkálásra.
Mi Zsuzsival a tegnapi nyomomon haladtunk egészen a galibai szántó tetejéig, kb. fél 5-re értünk oda, így a visszaút megint sötétedősnek ígérkezett. Az erdőbe beérve fel is vettem a jelzőfénnyé halványult fejlámpát, és hamarosan szemből visszatükröződni láttam. Valójában Balu jött szembe, és így örvendeztünk egyet egymásnak. Ő még a nyomunkon felment a tetőig, és mire visszaértünk a kocsihoz, akkor ért utól. Visszafelé vajmi keveset láttunk a nyomainkból, így biztos rontottunk is a minőségén, de még így is érdemes arra síelni!
Nekünk így kb. 8.4km volt, Balunak, aki otthonról jött (és ment), jóval több.

Galibai szántó teteje

(kovacsp, 2010.12.28 20:16)

A "délelőtti" síelésből negyed 3 felé értünk haza, és egy gyors ebéd után negyed 4-kor indultam el a tegnapi nyomomon a Nyírjes felé, majd azon túl is. Sajnos az új kerítéshez vezető szakaszt, és az után is összekvadozták, de még így is elég jó volt. Zoli völgyébe pedig felmentek traktorral az etetőhöz, de azon is lehetett jól menni. Most nem álltam meg a galibai mező alsó szélén, hanem felmentem a tetejéig (kb 60'), meg még a gerincen el Ipolyszög felé az első magasles/beetetőhelyig.
Ekkor már eléggé szürkült, így visszafordultam. Visszafelé a völgyben már felkapcsoltam a lámpámat, hogy aki akar, az lásson, és ne kerüljek puskavégre, de a síeléshez még nem kellett. A kerítés mellett már kellett volna, de ez a fény kevésnek bizonyult (lemerülés), így diszkrét hangulatvilágításban jöttem hazafelé. A tavakhoz levezető ösvény így elég vakrepülés volt, de esés nélkül leértem.
Hazafelé végig havazott, remélem ettől nem lesz holnapra megint tapadós a hó.
Fél 6 felé értem haza, a Homoki-szőlőktől már nem kellett lámpa, elég volt a város fénye.
A hazaút is egy óra lett, talán a sötét, talán a fáradtság miatt, pedig hazafelé jócskán lejt.
Kb. 14 km volt, kb 138 perc, némi teázással. A hazaúton két vadászos szaloncukrot is lenyomtam, bár kesztyűben szaloncukrot bontani majdnem olyan jó, mint konzervet konzervbontó nélkül :-))


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35

Következő »