Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Üdvözlünk a honlap nyílt felhasználású információs felületén!

 

Ne kíméld a billentyűzetet!   ;O)  

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

vasárnap

(kovacsp, 2010.12.27 19:51)

Sziasztok!
Szóval a vasárnapi nyom elkövetői mi lehettünk.
Délelőtt Zsuzsival a Homoki-szőlők felől közelítettünk a tavakhoz, majd a legnagyobbat (a Hetest) délről megkerültük. A következő tónál délre fordultunk, egészen az új (és egyelőre még csak leendő) vadaskert új kerítéséig, majd a mellett el az egykori erdei játszótérig, onnan pedig vissza a tavak mellett, aztán fel a buszfordulóhoz, és a Homoki-szőlőkön keresztül haza. Gyönyörű idő volt, de a hó sokkal jobban tapadt (főleg Zsuzsinak), mint számítottuk, de a frissen hullott hó sajnos sokszor csinál ilyet, főleg ha a Balu által is említett meleg talajra hull.
Annyira azért nem volt rossz, hogy egy gyors ebéd után ne menjek vissza ugyanerre a körre, annyi bővítéssel, hogy a tavak és játszótér közötti fenyvest ("keresztnyiladékos fenyves") kétszer kerültem meg. És könnyítés is volt: akkor nem pikkelyes, hanem sima talpú léccel mentem, és semmi gondom nem volt a rátapadással.
Másodjára már tényleg egész jó nyomot hagytam magam után, de sajnos a fenyves körüli körön, a tóparton, és hazafelé is szembetalákoztam egy-egy gyalogos szabadcsapattal, akik nagyon vigyáztak a nyomra, de sajnos gyalogosként a gyalogos nyomra, azt véletlenül sem taposták össze, csak az én sínyomaimat.
Persze itthon nem lehet csodálkozni ezen, azt sem tudják, hogy mi az, így azt sem, hogy nekünk rosszat tesznek. El elhetne küldeni őket melegebb éghajlatra, de azzal csak azt érnénk el, hogy nem komálnák a sífutókat.
A délelőtti kb. 7,6. a délutáni kb. 9,8 km volt

nyírjesi nyom

(Budenszki Péter, 2010.12.27 15:46)

Szia!

Vasárnap délután nagyon jó volt a hó a Nyírjesben, annak ellenére, hogy mi is néha félig befagyott tócsába csúszva szinte azonnal fagyott a léc talpa ami gyakori tisztítást igényelt. A lefektetett nyomért köszönet az ismeretlennek. Nem sokkal taposhatta előttünk, mert még nagyon friss volt. Mi 1/2 3 -4 között voltunk.

Üdv: BP

Lipinye Forever! :O)

(Balu, 2010.12.26 22:43)

Ma a hirtelen jött hónak nem tudtam ellenállni, felrúgva a karácsonyi habzsi-dőzsi tendenciát egy családi patvarci szánkázás és egy vendégfogadás közé beszorítottam 8.4 km sícammogást.
A hónak sajnos nincs fagyott alapja, soxor csúsztam sárba-latyakba, aminek következményeként a -3C°-os hidegben a sítalpra jégcsimbókok ragadtak.
De azért így is nagyon élveztem a túrát: A parkolótól indulva a Lipinye kiserdőnél balra, Csesztve felé csúsztam, onnan egy kis úton vissza a Bükkös-útig, fel a gerincre, ott megint Kelet felé, a Piros+ jelzésen be az erdőbe és onnan vissza az adótoronyig.
Ekkor már erősen sötétedett, bár ez sem okozott volna gondot: a fejlámpám a hátizsákban lapult.
A nettó időm 72 p lett.

Térkép:
http://hu.wikiloc.com/wikiloc/view.do?&id=1370123

liget

(Budenszki Péter, 2010.12.22 12:32)

Szia!

A Liget alapvetően nagyon jó, a kövecskéket igyekeztünk elkerülni. A múzeumbejárat környékén kicsit karcos volt, de ott óvatosabbak voltunk. A nyomvonalunk a fák között megy, inkább a kivilágított részen. Fejlámpával is mentünk, ami még izgalmasabbá teszi a sportot. A nyírjesben a régi játszótér környékére az erdőbe befelé is volt egy nyomunk, amin a faágak meg a kis hó miatt nehézkes volt egy kicsit, de ez is a sport része.

A felszerelésük már eléggé leharcolt ezért nem féltjük túlságosan.

A nyom taposása közben zakóztam egy hatalmasat. Egy domb aljában viszonylag nagy sebességgel rácsúsztam egy befagyott pocsolyára, amin megbillentem és dobtam hátast. Ilyen egy norvég, géppel fektetett pályán bizonyára nem fordul elő :)

A hétvégén a hőmérő szerint -9C volt, amit már nagyon éreztünk a levegő kapkodásnál.

Üdv: Orsi és Peti

helyesbítés

(kovacsp, 2010.12.21 11:07)

ja, igen, nem szombaton, hanem vasárnap
(Kincsemről hazafelé a kerítés mellett)

hétfő

(kovacsp, 2010.12.21 11:05)

Hétfőn 11 körül indultunk el Baluval a Csesztvei-nyeregtől a Lipinye felé. A toronyig továbbra is elég göröngyös, felgyúrt az út, de azért sokkal több hó van, mint múlt vasárnap volt. Fent a gerincen meg nagyon príma hó van, ezen indultunk kelet felé. Nagyon jól csúszott, szépen sütött a nap.
Bakópuszta magasságában aztán fogyni kezdett a hó, így lecsúsztunk a déli völgybe, és azon mentünk Mohora felé. Sajnos a legutóbbi havazást szél is kísérte, így itt néhol elég vékony volt a hó a rögek fölött. Most is Mohora szélétől pár méterre fordultunk vissza, kb. arra, amerre február 6-án is jártunk (ld. a Fényes ösvényen1-2.)
Visszafelé eleinte nagyon kevés volt a hó a nyílt szántón (elfújta a szél), aztán azért ahogy feljebb mentünk, szaporodott. Egy teaszünet után felértünk a Nagy-Baglyasra, ami most sokal kevésbévolt barátságos mint februárban, még sáros állapotában nagyon felgyúrták az utat, ami így visszafagyva nagyon kevéssé volt barátságos! Lefelé egyszer sikerült is elesnem, részben medencecsonttal, részben térddel tompítva az érkezést, ezek azóta is fájnak, de egy térdszalagrendet Baunak is ki lehet utalni a Bakó környékén tett talajmintavétele okán.
Aztán lassan megláttuk a Lipinyét, már csak vissza kellett rá kapaszkodnunk, és lecsúszni a kocsihoz.
Balu 16,3km-t mért a guglin, ez kb. 2ó36 csúszás volt, pihenőkkel együtt 2ó54 körül.
Két tanulság:
1. Felgyúrt, visszafagyott talajon fájdalmas a föld közelsége.
2. Jó ez az útvonal, de Mohoráig (félútig) szinte végig lejt, onnatól meg nem :-))

Péter!
A Ligetben az utakon a zúzottkő/gyöngykavics nem bántja a lécet? Vagy nem az utakon síeltetek?
Balu lehet, hogy a ti nyomaitokat találta meg szombaton, kincsemről hazafelé jövet.

Megoldódott a rejtély...

(Balu, 2010.12.21 10:58)

Szia BP!

A kerítés melletti nyomvonalért köszönet: vasárnap este nagy hasznát vettem, amikor Kincsemről csúsztam haza. A Petike-családdal csúsztunk 7.7 km-t, majd onnan hazáig rádobtam még 7.2-t.
Ha jobbak lesznek a helyi hóviszonyok, szervezhetnénk egy ismerkedő-sífutást! :O)

Hétfőn Petikével a Lipinye-Mohora-Lipinye vonalon surrantunk 16.3 km-t, ragyogó napsütésben, változó hóviszonyok között.
Már nagyon olvad, csak a magasabb régiókban lesz jó hó.
Az ünnepek között jó lenne kiugrani Sachticky-be, Donovaly-ba...

vasárnap

(kovacsp, 2010.12.21 10:48)

Vasárnap délután végül a családdal Baluval kiegészülve mentünk ki Kincsemen túlra. Szalaiék méheitől indultunk, a fenyves szélén egész jó hó volt a Szügy felé vezető régi útig, de azon már elég hiányos volt a hó, így visszatértünk a Balu által kezdők útjának nevezett gáz- és villanyvezeték nyiladékára, ott fektettünk nyomot. Jó hó volt, és jól erősödtünk a felfelékben, az Ipoly-part után egész kemény volt. Aztán mi hazajöttünk kocsival, Balu pedig még egy nagyobb nyírjesi kanyarral, lécen jött haza

sífutás a Palóc ligetben

(Budenszki Péter, 2010.12.20 21:02)

Sziasztok!
Már a második hétvégén időhiány miatt a ligetben fektettünk le egy-két nyomot. Sajnos nem teljesen folytonos, de azért elmegy. Továbbá a nyírjesben az új tanösvény kerítése mellett is tapostunk egyet.

:o)

(Balu, 2010.12.19 14:08)

Most megyek!

vasárnap

(kovacsp, 2010.12.18 20:24)

Ja!
Vasárnap valaki valamit valahol?

teliholdas

(kovacsp, 2010.12.18 20:24)

Este mikor befejeztem kint a kamrában a szöszmötölést, Zsuzsi kérdezte, hogy nem megyek-e síelni. Mondtam, hogy inkább nem, kevés ez a hó még ahhoz. Így elmentünk még sétálni egyet a Springa felé, de az utcákon meg azt láttuk, hogy nem is olyan kevés a hó. Hazaérve pedig ő indítványozta, hogy menjünk le a gátra síelni, úgy látszik a múltkori tetszett neki. A gyerekeket nem sikerült rávenni, így csak ketten indultunk el 6 óra után.
A sétányon még elég göröngyös, ritkás volt a hó, de leérve a gátra már tényleg jó volt, a gát kornáján mentünk végig.
Az elkerülő út kanyarjánál aztán nyomot fogtunk, ezúton is köszönjük az ismeretlen síelőnek az úttörést! Túl sokat ugyan még nem tart a nyom, ahhoz még nagyon laza a hó, de jobban csúszik.
Enyhe hátszélben tartottunk a Teszkó felé, ott fordultunk meg. Mondtam Zsuzsinak, hogy ha felkészültebb sírázók lennénk, és hozunk pénzt magunkkal, akkor most bemehetnénk harapni valamit, mint valami alpesi hüttébe:-)) Biztos nem néztek volna meg minket.
Hazafelé a szembeszél (enyhe, de hideg) miatt expedíciósabb volt az érzés, de azért hazaértünk.
Ja! Mikor elindultunk, még csak derengett a hold a felhők mögött, de visszafelé jövet már az árnyékunkat is láttuk a havon, pedig még nincs is teljesen teli.
Vasárnap biztos jó lesz még az Ipoly-part, bár a gáton lehet, hogy összemászkálják a nyomainkat, de a tövében meg lehet próbálni. Egy rövid szakaszon én is lementem, és próbálkoztam a korcsolyázásssal (pikkelyes léccel), megyegetett, de ellépéskor nem tart túl sokat a hó.

:o)

(Balu, 2010.12.16 23:47)

Még hogy nem lehet hó nélkül síelni! ;O)

Én azért megvárom a következő nagy égi áldást.
De elnézhetnénk valamikor Donovaly felé is!... ;O)

Ipoly-parti lidérc

(kovacsp, 2010.12.16 17:31)

Tegnap este hazafelé a buszból láttam, hogy a Kóvári-kanyar felé még nagy hófoltok vannak az Ipoly-parton, ez a mostani hidegekben nem is csoda.
Ma délután el is mentem az elkerülő út kanyarjához, és onnan nekieredtem a gát tövében a híd felé. Elég gyorsan kiderült, hogy a nagy összefüggő fehér foltok felső (majdnem) 2 mm-e valóban hó, alatta viszont tök jég az egész. No mindegy, azért ha már itt vagyunk, menjünk.
Néhol, ahol a víz nem ment ki a gátig, volt rendes hó is, kb. 5 cm, ez jól is csúszott, tartott is, de pl. a műfüves pálya magasságában teljesen felszorultam a gát oldalába. Odébb meg ritkítják a part menti füzest, és még a jeget is összetörték - no itt mondtam azt, hogy ideje megpróbálni az erdősáv és a folyó közti részt. Hát ott sem volt jobb, a jég ott is elég mély benyomást tett rám, mint ahogy egy óvatlan pillanatban én is rá. Egy kb. 15cm átmérőjű, 4-5cm mély krátert sikerült ütnöm benne, a jobb könyökömmel. (hiába, ha valaki 90 kiló léccel-cuccal együtt...)
A híd alatt az éppen ott züllő fiatalok erősen csodálkoztak, hogy mi a fenét csinálok, de azért mentem tovább. Nem kellett volna, mert hamarosan felszorultam a gát tetejére, ahol meg nagyon össze volt mászkálva, hó meg alig-alig. Azért elküszködtem az öregek otthona mögötti gátelágazásig, meg még kicsit tovább, de ott már jól látszott, hogy nem fog sikerülni a Háromdombhoz eljutni (az lett volna a cél).
Így hát visszafordultam, és visszafelé sem volt jobb, azt leszámítva, hogy most nem taknyoltam el.
A züllők épp a korcsolyázásról beszéltek valamit, talán hogy jobban tenném, ha azzzal próbálkoznék.
Azért az autónál nem álltam meg, hanem elmentem még a gáztelep mögötti holtágig, de arra sem volt lényegesen jobb, így hát a nagyobb havak megérkezéséig az Ipoly-partot inkább csak az erősebb idegzetűeknek javaslom, térd- és könyökvédővel, esetleg a nadrágba helyezett kispárnával!

havasok

(kovacsp, 2010.12.12 18:51)

Valójában ott sem volt a hava sok.
3-kor indultam el a nyeregből/parkolótól, és ott valóban hidegebb volt egy kicsit mint a városban, de még mindig nem nulla fok alatt, és a hó is igen vékonyka volt. A Lipinyére vezető utat vagy 6-8 m szélességben jól felgyúrták még a sáros időkben, ez így most visszafagyva minden volt, csak kellemes sípálya nem. Aztán a Lipinyén túl lesiklottam a meredek oldalon az erdő széléig, majd az erdőszélen el sokáig, a miklósvölgypusztai legazásig. Ott jött az igazi kaland, kevés hó volt, sok rög, meredek, és az alsó része derékig érő vízmosásba váltott át. Mivel én a felsőbb részen már letudtam az esésemet, így lent megúsztam. Ennek a szakasznak még a botom is megadta a kellő tiszteletet, meghajolt előtte (ill. alatta, az esésnél), de kiegyengettem (már sokadszor). Aztán még megkerültem a miklósvölgyi horhost, és a kövesúthoz kapaszkodtam fel. Ott megint találkoztam a múltkor vaddisznónak nézett birkákkal, de most sem téptek szét. Aztán a gerincen már elég jól lehetett haladni a Lipinyéig, negyed 5-re értem vissza a kocsihoz.
Nehéz lenne azt írni, hogy ez egy eszményi síelés volt, de azért nem bántam meg! Igazából egy füldugó hiányzott a legjobban, hogy ne halljam, amint a fagyott rögek kaparják a léc talpát.

hójeentés

(kovacsp, 2010.12.12 13:50)

Szia Eszti (Balu, stb)!
Hát reggel még biztos jó volt lent az Ipoly-parton, mi a családdal fél 11 felé indultunk el, de a Homoki-szőlők és a tavak felé. Akkor kezdett tapadóssá válni, és mire fél 2 felé hazaértünk, már nagyon barna volt az induló nyomunk, de azért jó volt.
Újfent igaz lett a mondás: ki korán kel, jó havat lel.
Fél 3 felé azért még elmegyek a csesztevi havasokat megnézni, hátha ott jobb a helyzet

Hóóóó!

(Balu, 2010.12.12 11:13)

Sajnos ma dolgozok, de MA MÁR SÍELTEM! :O)
00:15-kor kimentem egy laza 40 perces körre a Horváth Endre utcában (Finomkötöttnél), de nagyon buckás volt az talaj, az egyébként lassú hó éppen csak fedte.
Az Ipoly-part - ha nem olvadt azóta - biztosan jobb.
Remélem, a jövő héten javulnak a paraméterek! ;O)

Hóhelyzet

(Eszti, 2010.12.12 08:46)

Sziasztok!

Tudna valaki "hójelenteni"? Sífutásra alkalmas a hómennyiség az Ipoly-parton? Ma vétek lenne kihagyni... :-)

Kösz!

Eszti

Dré-Ba Tour

(Balu, 2010.12.10 15:00)

Én régen, tízen-éve bringáztam odafelé az Ipoly-parton. Egy helyen volt csak gond egy beömlőnél talán valahol Ipolyvece környékén, de egy kis kitérővel az is megoldható.
Igen, onnan kellene indulni, egyszerűbb és lélektanilag is szerencsésebb.

De hol van A HÓ, AMIT ÍGÉRTÉL??? ;O)

részemről oké

(kovacsp, 2010.12.07 12:26)

Ha esetleg a Dpalánk-Bgy szakasz említését felhívásnak szántad, akkor én már most csatlakoznék hozzá. Régóta foglakoztat ez a szakasz, és a Vecén túli részeit nem is ismerem (ez ugyan rejt némi kockázatot, hátha jegesmedvék laknak arrafelé), szóval menjünk (ill. jöjjünk, gondolom vonattal célszerű odafelé. Ez a mostani hó nagyon pazar lett volna hozzá, tulajdonképpen nyom nélkül is nagyon jól lehetett haladni.
A nyom azért lehetett szélesebb, mert már jó sokat használtuk, ha jól számolom, a csütörtöki havazás után én 4x, Zsuzsi és Laci 1-1x csúsztak rajta oda vissza, tehát az 12 siklás, szóval alaposan előkészítettük a pályát!
Én is tervezem, hogy szerdán a termi edzés előtt (kb. 3-tól) még síelek egy rövidebbet, ha a hó engedi. Majd kereslek.


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35

Következő »