Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Üdvözlünk a honlap nyílt felhasználású információs felületén!

 

Ne kíméld a billentyűzetet!   ;O)  

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Gát-line

(Balu, 2010.12.06 21:24)

Tegnap este - felbuzdulva a Biatlon összefoglalón és otthagyva a mézes teámat - kirohantam a műhelybe, átszereltem a nyári vídia botvégeket kosarasra és 19'00-kor már kint voltam az elkerülő kanyarjában (a Lidl mögött).
76 p-et nyomtam szezon-nyitásként, ami közel 10 km volt. Gondoltam, hogy Petike nyomait követtem, mert egyrészt írta, másrészt Gabika keskenyebb nyomot fektet... ;O)
Vittem fejlámpát is, de amikor lekapcsoltam, sokkal jobban láttam az árteret, a fákat és szinte ugyanúgy láttam a nyomokat.
Nagyon jó volt a hó a -4C°-ban, aZ Ipoly-part könnyű terep akár egy hosszabb szezon-nyitó túrára is, mondjuk Drépa-Bgy. viszonylatban...

Ma meló, holnap - ha még nem lesz túl latyakos a hó - csúszni kellene!

este a gáton

(kovacsp, 2010.12.06 19:57)

Ma úgy adódott. hogy csak fél 7-kor indultam el a gátra. A sétány most nem volt olyan lidérces mint tegnap, talán csak azért nem, mert nem láttam, min csúszok. A léc lent a gát tövében is nagyon jól csúszott, pedig már csak -1fok körül volt. Most a hídon túli rész a szoc otthonig sem volt trauma, és lámpa sem kellett sehol, végig jól lehetett látni a nyomot. Visszafelé jövet éreztem, hogy kicsit már másképp ropog a hó, és tényleg, mire hazaértem, már gyúrni is lehetett, szóval még pont jókor végeztem vele.
Amúgy tényleg ezen kellett volna a korizást gyakorolni!
Az előrejelzések szerint ez most ugyan el fog olvadni most, de talán hétvégére jön újabb.
Reméljük.
Mindensetre rég volt olyan mikulás, hogy addig ilyen sokat síeltem volna.

a Bercell-földeken

(kovacsg, 2010.12.06 09:53)

Szombaton némiképp meglepve tapasztaltam, hogy sífutónyom húzódik a házunk előtt, ami nem tőlünk származik. Vasárnap így otthonról indultunk, a nyomot persze csak egy darabig lehetett követni, mert valószínűleg egy idő után ráment az illető a dohánypajták felé vivő földútra és azt azóta összemászkálták. Azon nem akartunk menni, hanem a szántóföldeken meg a Bercell-földeki kiserdő körül csináltunk nyomot, bár az igazat megvallva, nem igazán volt szükség nyomra, jóformán bármerre lehetett menni. Korcsolyázó stílushoz is alkalmas volt a 10-15 centis, tetején fagyott -8 fokos hó.
Visszafelé aztán találkoztunk (ifj.) Fényes Balázs édesanyjával és húgával, akik szintén sítalpon voltak. Bár nem kérdeztünk rá, de valószínűleg ők rakták le a szombati nyomot, merthogy errefelé laknak.
Hát ezt így egy-két hétig még maradhatna...

G.

megint a gáton

(kovacsp, 2010.12.05 16:12)

A Csesztvei-havasok meglátogatása elmaradt, helyette az volt a terv, hogy délelőtt egy családi, délután meg valami komolyabb síelés lesz. Zsuzsival és Lacival el is indultunk a sétányon a BSE-pálya felé (elég szar volt), aztán onnan le az Ipoly-partra, és el a hídig. Ott meglepve tapasztaltuk, hogy már fél 2, így módosult a terv. Velük visszamentem a Vágóhídig,aztán ott hátraarc, és irány vissza a nyomunkon a hídig, majd tovább, egészen az öregek otthona mögötti gátvégig. Ott újabb fordulás, és vissza a BSE pálya felé haza. A sítúrázós és a sífutósabb rész együtt majd" 16 km lett, el is fáradtam.
Nem bántam, hogy nem Csesztvére mentünk, mert aVágóhíd éa a nagy híd között nagyon jó a nyom. Vékony felső hóréteg, jó kemény, jól csúszik.
Most nem a kiserdő túlsó oldalán, hanem közvetlenül a gát tövében van a nyom, mert bár az Ipoly szintje már vagy egy métert apadt, de a bazinagy jégfoltok néhol még a gátig is kiérnek. Ezért sem jó a hídtól keletre lévő rész, mert ott majdnem végig a gát tövében van a jég, fent a gáton meg nagyon összemászkált és összefagyott a hó.
Szóval amíg hideg van, mindenkinek tudom ajánlani a gát tövét!

kis alkonyi síelés

(kovacsp, 2010.12.04 21:44)

Du. 4-kor még lementem az Ipolypartra síelni, mire visszaértem, már alig láttam a nyomomat.
Ugyanazt a kört mentem mint múlt szombaton délután, de a hidegtől sokkal jobban csúszott a léc, most 58 perc lett.
Vasárnap délelőtt valaki valamit? Mondjuk a csesztvei havasokban?

:-(((

(kovacsp, 2010.12.03 08:57)

Hát akkor csak jobbulást, mielőbb!
Mi majd megpróbálunk helyt állni helyetted is!

"Visszakozzz!" :o(

(Balu, 2010.12.02 14:08)

Sporttársi irigységgel olvasom soraid. ;O)

Sajnos nem javulok olyan mértékben, hogy egy hóban-csúszkálós vasárnapot (vagy akár csak egy futópados edzést) józan ésszel bevállalhassak. :O(
Majd...
De Ti azért MENJETEK és írjatok róla! :O)

csak egy kicsi

(kovacsp, 2010.12.02 10:45)

Csak egy kicsi síelés fért bele tegnap.
Egy zeneiskolai fuvar és egy tornatermi edzés között csúszkáltam kicsit az Ipolyparton a Vágóhíd mögötti részen, kb. 3 km és 24 perc. lehetett.
A hó nagyon összement, 3-8 cm-re saccltam, viszont előtte esett rá némi friss, a legvégén már valami jeges dolog. És ettől nagyon jól csúszott, a néhol kilátszó füvek között is remekül lehetett siklani. Az alul lévő öregebb, kicsit fagyott tetejű hó ugyan picit töredezett néha, de mivel vékony volt már, így nem billegett tőle a léc, gyakorlatilag nyom nélkül is gondtatanul lehetett haladni. Lehet, hogy most kellett volna próbálgatni a korcsolyázó lécet?

A hétvégét majd meglátjuk, hogy hol, mert ha tényleg jön a -8-9Cfok amit írnak, akkor lehet, hogy a Lipinye felé is jó lesz.

Re szo-vas

(Balu, 2010.12.01 12:35)

Jogos a pont: a szombat nekem is sűrű, mindkét általad említett színhelyen illik megjelennem...

Vasárnap, rendben!
Lipinye, Spany Laz, Börzsöny, bármi!... ;O)
(a lipinyére azért nem számítok még 100%-osan, mert ha idelent havas eső, ónos eső esik, az tönkrevágja, a megfelelő hóalap sincs még meg, a magasabb régiókban stabilabban a számíthatunk ideális(abb) hóra)

szo-vas

(kovacsp, 2010.12.01 09:25)

Balázs, te hogyhogy ráérsz szombaton? Nem akkor lesz a ciklokrossz a Springán? Nekem vszleg még azt is űbereli a Mikulás kupa falmászó a művházban, ahol Eszter érdekelt.

Azt írod: "A Nagy-Hideg-hegyen 10-20 cm hó van!..."
No nagy kunszt! Nem látok el a Lipinyéig, de 10cm ott is biztos van még! :-))
Vasárnap mehetnénk!

cipők

(kovacsp, 2010.12.01 09:21)

Ha valaki még nem tudná, és olvassa:
Pesten a Dohány utcai Tengerszemben sífutócipő végkiárusítás:
2000-ért minden:
Profil kötéshez tegnap már csak két 37-es volt, a régi típusú csőrös SNS kötéshez 43-mal bezárólag még voltak, kb 20 pár. Vadonatúj cipők!

Hóóóó!

(Balu, 2010.12.01 07:09)

A Nagy-Hideg-hegyen 10-20 cm hó van!...
(a met.hu hójelentése alapján)

Hétvégén valaki?... ;O)

:o)

(Balu, 2010.11.30 10:06)

A tapadás ellen már tavaly is ajánlottam a vaxot: pikkelyesre a lesiklók síkosítója nekem eddig bevált.
Igaz, nem olcsó, de akár 4-5 szezont is kibír!
---------------------------------------------
A karizomfejlesztésről: a legjobb megoldás erre a görkori+bot! Sokkal élvezetesebb: napsütés, változó természeti környezet, 25-30 km/órás suhanás a csesztvei úton... ;O)
------------------------------------------------

Remélem, a hétvégéig esik még hó: akár Csesztvén, akár a Cebovce fölötti tót hegyekben jó lenne csusszanni egyet! :O)

Ráér valaki szombaton vagy vasárnap?

karizma (-mom)

(kovacsp, 2010.11.29 19:29)

Szeptemberben már említettem a magam barkácsolta fejőgépet, ami a sífutáshoz szükséges karizmaimat volt hivatott fejleszteni. Nagyon jól működött, én meg szépen fejlődtem, a kezdeti nyögős 50-ek után mostanában már 100+100-ak (párosbot ill. diagonál)is viszonylag könnyen mentek, és jótékony hatását a síelés közben is éreztem, nem fáradt úgy a karom. Persze izomláz most másnap azért van, de majd újabb gyakorlatokat eszelek ki.
A mennyiségeken ne tessék röhögni, nekem ennyire futja!!

Ma már azt hittem, hogy lőttek ennek a hónak, a tegnapi eső és a mai olvadás nagyon leapasztotta, de szerintem a csesztvei havasokban még maradt elég, most hideget is jósolnak, és így talán megmarad. Persze kérdés, hogy mennyire fagy majd jegesre, ill. hogy ki mikorra lábal ki kórságából.
Mindenkinek jobbulást!

utolsó?

(kovacsp, 2010.11.29 08:24)

Remélem csak novemberben volt utolsó a tegnapi síelésünk, és nem egész évben.
Reggel még jó hideg volt (a hó is), de aztán mégis a délutánt választottuk Gabikával. Lehet, hogy ez hiba volt, mert így sok helyen eléggé tapadt.
3 körül a Csesztvei-nyeregből indultunk a Lipinye felé, sajnos addigra összemászkálták Gabiék szombati nyomait. A hó elég vastag volt, de alul nagyon vizes, túl meleg talajra esett.
Mikor kiértünk, akkor kezdett el jobban fújni a szél, és talán meleget is hozott, mert az új részeken rendesen tapadt. Most elsíeltünk a Csesztvéről felkapaszkodó "kövesútig" (MTB-terminológia), aztán megkerülve a horhos erdőfoltját, a hajdani Miklósvölgypuszta felől kapaszkodtunk vissza a gerincre.
Kb. 7 km és kb 70 perc volt.
Én még egy vaddisznócsordát is láttam a kövesút tetejénél, de kiderült, hogy birkanyáj.
Hazafelé nézegettem, hogy hétfő este még ki lehet jönnni a Kincsemen túi "kezdők útjára", az esti hóesés is táplálta még ezt a hitet, de reggelre mindent elvitt az eső...

:O)

(Balu, 2010.11.27 22:32)

Nyomjátok, amíg lehet! :O)
Nekem a jövő hét közepétől még legfeljebb futópad lesz a program...

-------------------------------

Petike: nem biztos, hogy a vádlid rendben van, vigyázz vele!
Tavaly egy rándulás (részleges szakadás?) után már tudtam sífutni, de futni még nem! Úgy vettem észre, inkább térdtől felfelé terheli az izomzatot (de az összeset!).
Csak óvatosan... ;O)

------------------------------------------

A tótok szerintem még nem frissítették a sífutópályák hójelentéseit... :o/

Hali HÓ!

(kovacsg, 2010.11.27 21:43)

Mi is csúsztunk ma egyet. Mivel már délután egy után volt, mikor kiindultunk és itt bent a városban eléggé olvadt, ezért a Csesztvei-nyeregig autóval mentünk. Ott csatoltunk föl és a "Torony-út"-on a tornyokig, onnét pedig a Csesztve fölötti gerincen kelet felé volt az irány. A hó mennyiségileg inkább sok volt, mint kevés (a gerincen, ahol a szél összefútta 30 cm+), minőségileg pedig, ha 2 fokkal hidegebb van, még jobb lett volna. Így az első nyom fektetése küzdelmes volt, de utána jó volt visszajönni rajta. Holnap délelőtt is próbálkozunk errefelé, ha éjszaka lefagy, az délelőtt még elég jó lehet.
Láttunk néhány irtásnyomot, de csak inkább 1-2 farakást az út mellett.

első, második

(kovacsp, 2010.11.27 18:12)

Hát megejtettem (-tük) a szezon első két síelését.
Délben a gyerekekkel lementünk az elkerülő út kanyarjába, és onnan csúsztunk el a gázcseretelep mögötti holtágbeömlésig és vissza. Utána ők csúszkáltak a gátoldalon, én meg mentem még négy kört (és ők is egyet) a gát északi tövében lévő kiserdő körül(kb. 22perc, 2960m). A hó jó vizes volt, de nekem a sima léccel jól csúszott. Az Ipoly nagyon magasan van, néhol ki is öntött. A délelőtti összesen 4,7km volt nekem.
Délután háromkor újra oda mentem, de most a másik irányba, a szoc. otthon mögötti gátelágazásig csúsztam el, aztán meg vissza egészen a gázcseretelep mögötti holtágig. Ez 7,7 km lett, kb 64 perc. A hó nem lett vizesebb, de visszafelé, alkonyathoz közelítve ahogy hűlt, még jobban csúszott. Holnap délelőtt lehet, hogy még alkalmas síelésre. Lehet, hogy a csesztvei-nyeregben még több esett.
Az első csúszás élményén kívül az volt a legjobb, hogy a síelés most is bizonyította számomra medicinális (van ilyen kifejezés?) hatását, semmi baja nem volt a vádlimnak, pedig amúgy még nem jött rendbe.

Lipinye gerince

(kovacsp, 2010.11.23 08:25)

Hát úgy látom, hogy a tegnapi bejegyzésem elszállt...
... vagy csak én nem látom? Na mindegy, újra beírom.
Szóval azt írtam, hogy múlt hétvégén Csesztvéről a múzeum fölötti réten sétáltunk a Csesztvei-nyereg ("a parkoló") felé, és a Lipinye gerincéről vad motorfűrészhangok hallatszottak, úgy tűnt, hogy azt az irtást folytatják, ami tavalyelőtt beletrafált az MTB OB pályába. Remélem a bükkös és a gesztenyés megmarad, de tartok tőle, hogy az utakat alaposan széttrancsírozzák (bár két éve a összes fát lefelé hordták ki, így nem gyúrták fel a gerincen az utat.
Hát majd meglátjuk.
Takarításban én is benne lennék, meg egy hasonlót az Anna-hegy lábánál is érdemes lenne csinálni. Balu ugyan te azt még nem próbáltad, de idén nem menekülsz! (Sokkal jobb!!)

:o)

(Balu, 2010.11.21 13:25)

Kedves Gyarmati Futók és/vagy Sífutók!

A szabadabb információ-áramlás érdekében a Futók Fóruma is ide került. Remélem, senkinek nem okozok ezzel lelki törést. ;O)

Kezdem is egy közérdekű hirdetéssel: 22-én napközben a Csesztvei adótorony (Lipinye) térségében szándékozok kocogni (ha nem esik az eső!), feltérképezendő a közelgő sífutó-szezon útvonalainak állapotát.
A fagyok beálltával valószínűleg szükség lesz egy kis gazirtásra, amihez segítőket keresek.

Konkrétabban majd később...


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35

Következő »