Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Üdvözlünk a honlap nyílt felhasználású információs felületén!

 

Ne kíméld a billentyűzetet!   ;O)  

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Re: Lesz-e még?...

(kovacsp, 2016.02.09 10:03)

Nyugi, még korai temetni a telet, volt amikor márc. elsején esett 20 cm hó és lett utána elég hideg ahhoz, hogy 15.-én még simán lehetett sífutni.
És a Sahticska-Donovaly mellett még egy Drépa-Bgy is vár ránk évek óta :-)

Felvidéken

(kovacsg, 2016.01.24 22:20)

Ma, meg egy héttel ezelőtt is szlovák havon sífuthattunk. A Csáb fölötti Spaní laz-on én egy hete jártam először, ma meg másodszor. Múlt héten remek hóviszonyok fogadtak, ragyogó napsütés, Karancs- és Alacsony-Tátra panoráma. Andival nyomtunk egy tízest, utóbb kiderült, hogy főként Balázs és Peti nyomain, úgy bő 80 perc alatt. Az "új" cipő vérsere törte a bokám, egy hétig ragasztgattam. Ma Peti, Zoli, Soma és Évi is csatlakozott, ismét hasonló távon mentünk, a kunsztot most az jelentette, hogy Évinek féltávnál levált a síjéről a talp, így onnan csak fél lába csúszott. Vigasztalásul: visszafelé a többi léc is igen megtapadt néha, nekem 2x kellett megállni jeget vakarni a talpáról. Pedig végig 0 fok alatt volt...
Jó volt, legközelebb is jövünk, ha nem ide, hát máshova.

Re: Felvidéken

(kovacsp, 2016.01.27 09:03)

Korábban sosem volt olyan, hogy ne itthon kezdtem volna a sífutást, hát most ez is megesett, és mivel én még szombaton is voltam, így három Spaní laz-i síelés is beelőzött az első ipolypartinak. Hétfő este ugyanis kipróbáltam, hogy vajon mire alkalmas? Igazából valami tapadós borzalomra számítottam, mert még napközben is szállingózott a hó, de mikor este lécre álltam, már a ház előtt is egészen jól csúszott. A sétányon azért még elég vékonyka volt a hó, de lent a gáton ill. később a gát tövében már volt elegendő. Csak a hídig akartam menni, mondván hogy a tapadós borzalomból annyi is elég lesz, de mivel szó sem volt ilyenről, végül egészen az öregek otthonáig elmentem, így ez is lett vagy 10 km. A város közelsége miatt lámpa sem kellett. Ha ma nem fog esni, akkor este újra megpróbálom.
Persze élvezeti értékben sehol nincs a Spaní lazhoz képest, irigykedtem is kicsit balura, ő tegnap délelőtt is oda ment :-)

Re: Re: Felvidéken

(kovacsp, 2016.01.27 20:57)

"Ha ma nem fog esni, akkor este újra megpróbálom."

Bár nem esett, de nagyon megolvadt ami volt, így már inkább nem erőlködtem vele. Azért még remélem, hogy ez nem a tél vége már!

ultra thin

(kovacsp, 2014.02.01 13:27)

Pedig én kerestem a sok havat, csak már nem találtam.
Tegnap este a Nyírjesben futva még úgy nézett ki, hogy a tavaktól délre, a Füvészkert irányába még többé kevésbé lehet síelni, de én biztosra akartam menni, ezért ma "reggel" a Lipinyéhez menet, ahol aztán rögtön vissza is fordultam, mert a mező jóval sötétebb volt a kívánatosnál.
Így visszajöttem a Galiba előtti kanyarig, és a kiszélesített gázvezetéken indultam neki. Hááát, lehet hogy egyszer újra jó lesz majd a gázvezeték, de ilyen vékony hóval most még nagyon göröngyös.
Leérve az alsó útra Szügy felé fordultam, és követtem Gabiék néhány nappal, ezelőtti nyomát, de mindenütt igen vékony volt a hó, nem csak az eredeti nyomok, de a magam mögött hagyott újak sem maradtak fehérek. Átevickéltem a patakon, és az Anna-hegy alatt én is felbirkóztam magam a Kövecses alatti új irtás széléig, aztán vissza. Felfelé még csak-csak elmegy, ha nincs hó, mert jobban tapad a léc, de lefelé azért jobb lett volna a vastagabb lepel!. A hó egyébként sok helyen príma hideg volt, néhol viszont rendesen tapadt. Sem a nap-árnyék, sem a magasság, sem az északi-déli oldal nem számított, véletlenszerűen volt jó vagy tapadós.
Visszafelé tettem még egy kitérőt egy erdei lejtős ösvényen a bakói szántók széléig és vissza, aztán a saját nyomomon jöttem tovább.
A patakátkelésnél épp szembe jött egy terepjáró, pont ott ahol a patak hosszában folyik az úton, igazi Camel-trophy sarazást csinált, de legalább odébb az úton nem gyúrta fel az amúgy is csekély nyomomat.
Másfél óra alatt értem vissza a kocsihoz, és ez pont elegendő volt ahhoz, hogy elfáradjak. Mert azt már az első tíz perc után tudtam, hogy ennyi hó már kevés a síeléshez :-)

Ma este fél hétkor...

(kovacsg, 2014.01.29 09:54)

...közös sífutást szervezünk, eddig 3-an vagyunk (Andi, Peti, Gabi), aki szeretne csatlakozni, jöjjön, az elkerülő út kanyarjától indulunk a gáton a Tesco irányába majd esetleg tovább.
Reméljük a friss hó megmarad addig.

Re: Ma este fél hétkor...

(kovacsp, 2014.02.01 12:45)

Ezt a sífutást aztán meg is ejtettük, bár elég vékony havon, a délutáni hószállingózás kevés volt ahhoz, hogy ne sötét sávokat hagyjunk magunk mögött :-)

Re: Ma este fél hétkor...

(kovacsp, 2014.02.01 12:46)

Ezt a sífutást aztán meg is ejtettük, bár elég vékony havon, a délutáni hószállingózás kevés volt ahhoz, hogy ne sötét sávokat hagyjunk magunk mögött :-)
Kb. az öregek otthona mögötti gátelágazásig mentünk (ill. kicsit tovább, a nagy gázcsőig), és vissza.

tapasztalatok?

(kovacsg, 2014.01.28 10:32)

Más volt-e valamerre?
Merrefelé érdemes menni?

Kösz
Gabi

Re: tapasztalatok?

(kovacsp, 2014.01.28 10:42)

BPeti bejegyzése szerint a Füvészkert felé érdemes próbálkozni, illetve ahol vékony fű van

részemről is (idénykezdet)

(kovacsp, 2014.01.28 10:41)

Peti, lehet, hogy idén ti voltatok az elsők (Gyarmaton), akik lécet csatoltatok :-)

Vasárnap én csak gyalog jutottam ki a Nyírjesbe, Galibáról Csesztve felé tettünk egy kanyart, és ott elég vékonynak tűnt a hó, különösen a göröngyös utakkal együtt, de ezek szerint a tavak környékén azért jobb a helyzet, mondjuk arrafelé nem is szokták annyira összegyúrni.
Így aztán a délelőtti tapasztalatok után vasárnap este az Ipoly-partra mentem ki, ott a vékony havon is jól lehetett síelni, bár túl sok tartása nem volt a nyomnak. Az elkerülőút kanyarjától indultam, a gát tövében húztam egy nyomot, aztán a hídon túl a gát tetején folytattam, ott a letaposott havon jobban is csúszott a léc. Az öregek otthona mögött fordultam vissza, ahol vége van a gátnak.
Hétfő délután meg fél 5-kor indultam ugyanonnan, de a végén most nem kanyarodtam vissza a város felé, hanem mentem tovább Őrhalom irányába. A bazinagy gázcső ugyan már eltűnt a föld alatt, de egy vékonyabb (talán a fúráshoz használt vizet szállító) még átkúszik a gáton. Azon viszonylag könnyű volt átlábalni lécekkel a lábon is, de a környéke elég göröngyösre volt gyúrva.
Onnan tovább viszont már a madár sem járt, egész jó hó volt a Háromdombig, ott az erdő előtt fordultam vissza.
Hazafelé eleinte még volt némi alkonyati derengés, de mire visszaértem a város szélére, már teljesen besötétedett, de a fényszennyezés segített, meg a műfüves világítása is fényeskedett nekem :-)
Ez a tegnapi kanyar másfél óra lett, és most érzem is minden porcikámat :-)

Egyik alkalommal sem láttam sínyomokat a gáton, Ipoly-parton, pedig máskor mindig akad próbálkozó :-)
Azért még ugyanennyi hó nem ártana erre a rétegre, reméljük a legjobbakat!

Idényt nyitottunk mi is

(kovacsg, 2014.01.28 10:30)

Tegnap este (lámpafényben) és ma reggel mi is megtartottuk az idénynyitót. A házunktól a dohánypajták felé indultunk el, majd először a gázfogadó felé kanyarodtunk (a Delphi-Zollner felé gondoltam menni a mezőn), de a sittlerakónál úgy össze volt túrva, hogy inkább visszafordultunk és az ex-lőtér felé folytattuk. A Bercell-földeken átvágva a Homoki-szőlőkig jutottunk. Volt egy recés terepjárónyom, azon elég jól lehetett menni, a Homoki-szőlők "főutcája" meg teljesen jól le van járva. Tegnap este a hó minősége ideális volt, de nagyon kevés, sok helyen a rögek, kövek fogták meg a lécet, de néhol még a fű is. Ma reggel egy kicsivel kásásabbnak tűnt, de ezt lehet hogy csak a frissen szállingózó újabb adag okozta. Nyomvonal: http://maps.google.com/maps/ms?ie=UTF&msa=0&msid=
203453806210203576822.0004f1046b6a25596103c
(ma reggel ugyanezt csináltuk meg)

idény kezdete a Nyírjesben

(Budenszki Péter és Orsi, 2014.01.26 21:02)

Szia!

Ma délután kimentünk a Nyírjesbe a tavak fölött a telkek felé, valamint a nagy tó feletti erdőben egészen a Vadasparking fektettünk egy nyomot. Többnyire nagyon élvezetes volt a 6-7cm-es hó, de volt néhány szakasz ahol nagyon tapadt a levél és a sár. Egy óránál valamivel többet mentünk és nagyon jó volt. A napsütéses erdő is szép volt. Idén ez volt az első csúszásunk, holnapra jó kis izomláz várható.

Jó csúszást mindenkinek. Sajna GPS track nincs az utunkról.

O&P

:O)

(Balu, 2013.12.17 08:59)

Králiky-n - ha minden igaz - még nincs természetes hó, így legfeljebb csak a versenypályán lesz műhó.
http://www.holidayinfo.sk/hu/Kraliky/Zjazdovky
A webkamerán viszont van némi fehérség:
http://www.holidayinfo.sk/hu/Kamera/Kraliky/232401

Szívesen mennék, de az idén még nem merek bevállalni egy ilyen terhelést.
(a derekam vacakol) :o/

Köszönjük a gáláns felajánlást, talán lesz jelentkező...

Re: :O)

(kovacsp, 2014.01.23 09:19)

Kicsit lassan reagálok, de hát eddig sajnos még nem volt hó, most is csak véletlenül kattintottam ide :-)
Bár épp most hó esik!
Szóval egyrészt Viktor aztán később azt írta, hogy elmaradt a téli triatlon (hóhiány miatt)
Másrészt meg amikor pár éve belecsaptál a sífutásba, akkor épp én voltam teljesen romos a derekam tekintetében, és amikor az első közös csúszásra kimentünk a Lipinye nyergébe, abban sem voltam biztos, hogy az autóból ki tudok majd szállni. Aztán sikerült, és utána a sok síeléstől egyre jobb lett, azóta is meggyőződésem, hogy akkor az hozott rendbe.
Persze egyáltalán nem biztos, hogy téged is helyretesz, vagy legalább javít valamit, de ha lesz hó, azért próbáld ki!

Téli Triatlon... Kicsit off

(SzViktor, 2013.12.16 23:33)

Sziasztok!

Szombaton Téli Triatlon Verseny Kralikyn , tervezünk menni Bgy ről, úgyhogy csatlakozhat aki csak sífutni is akarna
infó itt http://triathlon.sk/images/stories/propo2014_wtt_kraliky.pdf

Utórángások

(kovacsp, 2013.04.10 11:38)

Balu tavaszköszöntője után még azért vissza-visszatért a tél, és néha lehetett még síelni. Persze a hó minősége sokszor hagyott kívánnivalót maga után, de a menyisége nem, sőt néha már túl sok volt.
Már halványulnak az emlékek, hogy mikor merre síeltem, de arra kb. emlékszem, hogy a március 15.-i ítéletidőből (és hóból) nekünk igen kevés jutott, az Ipoly-parton csak egy napig lehetett síelni, viszont a Nyírjes távolabbi vidékein több hó maradt. Sajnos a meleg, friss hó nagyon tapadt, de a következő hét elejére lehűlt időben újra sikerült egyik este nagyon jót síelnem a Lipinyén túl, bár nem sok havon.
A ragadós havakra orvoslásul az egyik síelés előtt bekentem paraffinos gyertyával a léc talpát, és úgy kevésbé tapadt.
Ezen felbuzdulva amikor húsvét előtt leesett az újabb nagy hó, jó alaposan újragyertyáztam, még a pikkelyeket is, hőlégfúvóval ráolvasztottam, és nekivágtam az Ipoly-partnak.
Ház lidérces volt! Már itt a ház előtt éreztem, hogy kicsit túllőttem a célon, mert a mély hóban előrefelé alig akart menni a léc (amerre nem volt nyom), hátrafelé (amerre volt nyom) viszont annál inkább! Végigaraszoltam a sétányon, majd le a gátra, és a Vágóhíd mögötti részen oda-visszáztam, egészen príma, tömör, stabil nyomot csináltam magamnak, de az érzés végig az volt, hogy ez bizony csak visszafelé akar csúszni.
Így másnap egy másik léccel vágtam neki a már erősen olvadozó, de még igen vastag hónak, és a Lipinye pakolójából Szügy felé tettem egy ragyogó napsütéses nagy kanyart a mezőkön, jó sok őzet megtornásztatva közben.
Húsvét vasárnap már vígan esett a városban az eső, de azért újra megpróbáltam, most a Lipinyén túli dombokon vizisíeltem. Ott cnem esett, csak köd volt, de egy nap alatt legalább 10 cm-t fogyott a hó, néhol sebes folyású patakok fölött kellett átterpesztenem a továbbjutáshoz, és helyenként már csak latyak maradt.
Így is ez lett az eddigi legkésőbbi síelésem (03.31, az április már me jött össze), és a hosszú télnek köszönhetően az egy idényre számolt rekordomat is sikerült megdöntenem.
Ja, másnap, húsvét hétfőn 20-40-80 cm hóban (gyalog) botorkáltunk fel az Ipoly-forráshoz a Vepor-hegységben, Látky közelében. Egészen friss sínyomokat is láttunk, nagyon hiányoztak a lécek :-)))
Egyszer oda is elmegyünk!

Tavasz-köszöntő

(Balu , 2013.03.02 09:31)

Szép meleg tavaszias napok vannak: 10 fok, napsütés.
Én már átszereltem a botokat botkorihoz, nyomtam is 8km-t 30'30" alatt, ami kész száguldozás volt a hóban-csoszogásaimhoz képest.
Sachticky még mindig síelhető: éjjel -6, nappal 0-2 fok van, sok hóval.
Ha mostanában nem megyünk ki, az idén is elmarad!...

Sejtem, mi lehetett a fórumozás akadozásának oka: lefagyott... ;o)

tavasz van, téltemetés

(kovacsp, 2013.02.26 11:57)

Ahogy az balakon kinézek, és hétágra süt a nap, nagyon úgy néz ki, hogy ebből idén már nem lesz itthon síelés, sőt még az ablak is nyitva, olyan meleg van kint.
Pedig a múlt héten még egész jól lehetett síelni, hétfőn és kedden az Ipolyparton gyűrtem a havat, hétfőn fagyott tetővel, bármerre-bármit jelleggel, kedden meg olvadó hóban, és kicsit rövidebb távon, de 15 perccel hosszabb idővel, ennyit tesz a hóminőség.
Aztán hosszabb szünet jött, mert Sz-Cs-P nem értem rá, pedig pénteken még friss 5 cm hó is esett, jó tapadós. Szomaton viszont már vígan esett, ami ugyan jót tett a tapadsó friss hónak, de erősen falta is azt, így az Ipolyparton már szlalomozni kellett a hófoltok között, és a Háromdomb felé menet el is fogyott a hó a léc alól, de a kb. 9 km így is meglett.
Vasárnap is szemergő esőben indultam, de az Ipolypartban már nem bíztam, így kimentem a galiba előtti útkanyarba, és a vezeték alatti lejtőn száguldoztam, ahol febr. 7.-e körül jártam utoljára. Annál azért frissebb nyomok is voltak ott, gyanítom, hogy Gabiék lehettek.
Az első oda-vissza még igen lassú volt, a hó meg mély, vizes, de mivel egy nagyon hosszú lécet vittem, így nem süllyedt nagyon, és egyre jobb lett a nyom. Néhány hossz után már nagyon élbveztem, hogy a nagyon jól tartó és nem is lassú nyomban teljesen korrekt sífutó mozgással lehetet haladni, síkon és lejtőn a párosbotba belelépni, emelkedőn pont a megfelelő időpontban kitámasztani a botal, stb. Szóval ez tényleg isteni oktatóterep a hullámaival!
10 kör lezavarása után még elmetem egy gyorsabb léccel csúszkálni Szügy felé, így végül 15km-nél is több lett, és a csúnya-szürke-vizes idő elelnére kifejezetten élvezetes volt!
Hétfőn pedig már léc nélkül kocogtam le az Ipolypartra, ahol még mindig látszanak a sínyomaim inverzben (fehér mezőben két fekete sáv), de már nyaldosta a szélét az áradó Ipoly, azóta valószínűleg már víz alá is kerülek.

Persze nem kizárt, hogy lesz még itt tél, 2006-10 körül két olyan tél is volt egymás után, amikor márc. legelején leesett 20 cm hó, ami a nagy hidegben márc. 15.-ig teljesen jól megmaradt, és még sokat lehetett rajta síelni, de hát ilyet most nem ígérnek.

Nagyon nem is bánom, síeltem eleget ezen a télen, és hát végre lehe majd bringázni, futni!

Ja! És egy jó hír a végén: Most ezt a bejegyzést eddig minden nehézség nélkül meg tudtam írni, nem kellett az időlegesen inaktív mezők között kjattintgatni, remélve hogy hátha lefogadja, beviszi, megérti, stb, szóval talán újra kényelmesen használható a fórum!

újabb két kicsi és egy jutalomjáték

(kovacsp, 2013.02.18 14:59)

Csütörtöki ipolyaprti sikeremen felbuzdulva péntek este is lementem, hátha megint jó lesz. Az elkerülőút kanyarjából indultam, és az erdősáv É-i oldalán fektettem egy 1km-es nyomot, kb addig tartott, ahol a műfüves pálya vonalában megszakad az erdősáv. A hó jó vizes és vagy 12-15 cm volt, így elég hullámos lett a nyom, ahol elléptem a léccel, ott mélyebb, ahol siklottam, ott magasabb. Sebaj, visszafelé gyorsabb és jobb lesz! De nem, visszafelé is lassú és beroskadó volt, de azért tettem még egy próbát (még egy oda-vissza), de talán még rosszabb-lassabb volt, vagy csak fáradtam már a 4km nyomtaposás után. Úgy tűnt, hogy az olvadt hó túlságosan megfogja oldalról a cipőt.
Így kimenekültem a gátra, és bár ott foghíjas volt, mégis egész jól csúszott, elmentem a hídig, majd vissza egészen a vágóhídi gátvégis, és újra vissza a kocsihoz. Összességében nem volt olyan jó, mint amennyire elfáradtam.

Szombaton délután Zsuzsival verőfényes napsütésben tettünk egy próbát, a város ÉK csücskéből indultunka Háromdomb felé. Az autótól elég nehezen értük el a havat, de aztán a gáton túl, az É-i lábánál már volt elég. A mezőn nem,, de a földtúton igen, a kutya sem járt arra előttünk. Az 5-10cm-es vizes havon nem csúszott nagyon a léc, de nem is tapadt. A gát végénél megnéztük a Zsivány-kutat, oda már csak igen hézagos havon jutottunk el, a gát tetején meg semennyi nem volt, pedig csütörtökön még eddig csúsztam rajta. Aztán még mentünk tovább keletre, egészen a kisebbik kavicsbányatóig, ott fordultunk vissza. Hazaútban nagyon szép volt a lemenő nap, és a sínyomban már kezdett megfagyni a víz.

Vasárnap pedig elindultam Csesztve felé kocsival, hogy ahol lesz hó, ott síelek. Azt láttam, hogy Kincsem és Galiba között még van a vezeték alatt, de igazából az Annya-hegy felé és onnan el Szügyig szerettem volna síelni. Aztán a Csesztvei-nyeregben kiderült, hogy azok a dombok már hómentesek, de a Lipinye felé még van hó. Betolattam a parkolóba, és még a kocsi alatt sem roskadt be a hó. Ekkor még mindig tartottam tőle, hogy valami jeges borzadály lesz, de nem, nagyon masszív alapon a felső 0,5-1 cm oldalra prímán tarotta a lécet, és nagyon jól csúszott. Lehetett bármerre korcsolyázni, pikkelyessel is, fülfelé is hosszan belecsúsztatni, no ez volt az örömsízés. A Lipinyére 11' alatt felértem (a múltkori másfél órával szemben), és mentemm tovább a gerincen, amerre volt hó. Arrafelé is nagyon jól csúszott, a volt csesztvei szeméttelep felé a lejtőn direktben nem is mertem lemenni, inkább kicakkoztam. Aztán még továbbegy kicsit, majd le a völgy aljába, és ott el Mohora irányába. Errefelé már Gabival és Baluval is jártunk vagy három éve, és most is majdnem addig elmetem mint akkor, de a Mohorára bevezető út előtt elfogyott a hó. (46 percnél jrtam itt) Visszafordulhattam volna, de inkább átevickéltem a patak túlpartjára (léceken), és a szántás aljában az erdőszélen még meglévő hósávon jöttem viszafelé. A három évvel ezelőtti út mos nem játszott, hiszen a dombtetőn már nem volt hó. Később a szántó végetért, és pedig belevetettem magam az erdőbe, ahol szerencsére találtam egy egykori nyiladékot, amin ugyan süppedőseb volt a hó (1-2 fokkal melegebb van az erdőben), de lehetet haladni. Aztán amikor át kellett volna kelni egy oldalvölgyön, akkor én inkább a fő patakvölgyön átmásztam (léctelenül) a túloldalra, és a saját nymaimon menetm viszsafelé.
Később újra letértem róla, kereszetztem a patakot (léccel), és a Nagy-Baglyas északi lábánál közeledtem Miklósvölgypuszta helye felé. Innen már csak egy jó hosszú masszív emelkedő volt a Lipinyéig, onnan pedig a lecsúszás a kocsihoz.
A visszaút a sok patakkeresztezéssel már küzdelmesebb volt, de nagyon régen síeltem már ennyire jó havon, pedig igazán öreg, nyomorult hó volt!


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25

Következő »